autovit.ro
B SECTIUNI

Știai că RCA-ul îți permite să beneficiezi de mașină de înlocuire pe durata reparației?

Dacă ai fost implicat într-un accident, fără să fie vina ta și utilizezi polița RCA pentru decontarea reparațiilor, ai un drept pe care aproape nimeni din România nu îl exercită.

 

În ciuda faptului că, în urma modificării legii asigurărilor RCA de la finalul anului 2016, șoferii păgubiți beneficiază de mașină de înlocuire pe toată perioada reparațiilor, numărul celor care și-au exercitat acest drept este încă foarte mic. Până acum, mai puțin de 1% dintre cei implicați în accidente au solicitat o mașină de înlocuire.

În România, serviciul de a oferi o mașină de curtoazie este oferit, în general, pentru clienții cei mai buni ai service-urilor de marcă, pe durata reparațiilor de lungă durată. În cele mai multe cazuri, serviciul se aplică celor care dețin flote sau prin programul “replacement car” din contractele de leasing operațional, prin firmele de asistență rutieră sau direct de la firmele de închirieri auto. Cu toate acestea, din luna decembrie a anului 2016, în urma modificărilor aduse la legea RCA, acest beneficiu este oferit gratuit tuturor șoferilor păgubiți în accidentele auto, în condițiile prevăzute de lege. Ce înseamnă asta?

Diverse companii specializate oferă un serviciu de închiriere a unei mașini, similară cu cea avariată, fără restricții în ceea ce privește numărul de kilometri pe teritoriul României, fără taxe și costuri de depozit. Valoarea închirierii va fi decontată direct de la asiguratorul șoferului vinovat de producerea accidentului. Astfel, prin acest sistem, poți beneficia mai ușor de mașina de înlocuire: trebuie doar să faci dovada deținerii actelor necesare (nota de constatare și devizul de reparație), urmând ca mașina avariată să intre în service pentru reparații.

Este foarte interesant că un astfel de serviciu, extrem de util, este aproape neutilizat de șoferii care sunt implicați într-un accident fără să fie vina lor. De cele mai multe ori, reparațiile din service-uri se prelungesc nejustificat, astfel încât nu sunt rare cazurile când mașina personală devine indisponibilă pe o perioadă extrem de lungă. De aceea, este bine să știți de existența acestui serviciu, reglementat de legea RCA, aflată în vigoare din 2016.

 

5 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)