Monovolumele nu sunt modele prea apreciate pe piaţa românească, însă ele oferă o valoare utilă extrem de mare şi sunt, de cele mai multe ori, cea mai bună soluţie pentru o maşină care să satisfacă nevoile întregii familii. Mai jos încercăm să vă propunem câteva variante de monovolume găsite pe piaţa de second-hand din România, cu un preţ maxim de 8.000 de euro şi nu mai vechi de anul 2008.
1. Peugeot 5008 1.6 HDi, 2011, 125.000 km
Peugeot 5008 are o lungime de 4,52 m şi este disponibil în versiuni atât cu cinci, cât şi cu şapte locuri la interior. Locurile de pe rândul al treilea sunt, la fel ca la aproape toate monovolumele, destul de înguste pentru adulţi. În versiunea cu cinci locuri portbagajul său oferă un volum maxim util de 679 de litri. Dieselul de 1,6 litri dezvoltă 112 CP, este foarte rafinat, silenţios şi extrem de economic. Cu toate acestea, 5008 este o maşină destul de mare şi grea, astfel încât nu vă aşteptaţi la prestaţii dinamice ridicate de la acest motor.
2. Renault Grand Scenic 1.9 DCi, 2010, 120.000 km
Renault Grand Scenic este un concurent direct pentru Peugeot 5008 şi are aproape aceeaşi lungime (4,56 m) fiind, de asemenea, disponibil în versiuni cu cinci şi şapte locuri. Volumul portbagajului său este mai mic şi oferă doar 645 de litri pentru bagaje. Dieselul de 1,9 litri este oferit doar în versiunea de putere de 130 CP, fiind cel mai potrivit propulsor din gamă, datorită valorii de cuplul ridicate (300 Nm). Consumul este bun, iar motorul silenţios. Grand Scenic este foarte confortabil, însă are un ruliu considerabil în viraje şi o direcţia prea demultiplicată.
3. Citroen Grand C4 Picasso 2.0 HDI, 2009, 145.000 km
Francezii sunt foarte buni la capitolul monovolume, iar asta o dovedeşte şi cel de-al treilea model de origine franţuzească. Grand C4 Picasso are o lungime de 4,59 metri şi poate fi găsit în configuraţie cu cinci sau cu şapte locuri. Portbagajul său oferă un volum util de 630 de litri. Acesta se remarcă prin instrumentele de bord poziţionate central şi volanul cu butuc fix. Dieselul de 2 litri dezvoltă 136 CP, este silenţios şi rafinat. Trenul de rulare este foarte moale, iar direcţia fadă.
4. Opel Zafira 1.9 CDTI, 2011, 130.000 km
Opel Zafira este cel mai compact dintre motoate modelele prezentate, măsoară doar 4,46 metri şi este disponibil şi el în versiune cu şapte locuri. Zafira oferă un sistem foarte inteligent de arajare a scaunelor din spate, care permite creeare de mai mult spaţiu în funcţie de numărul de ocupanţi. Chiar dacă este mai compact, Zafira este foarte spaţios la interior şi oferă un portbagaj de 645 de litri. Dieselul de 1,9 litri este vivace, plăcut în conducere şi poate obţine valori de consum foarte bune. Este oferit în trei trepte de putere: 100 CP, 120 CP şi 150 CP. Opel Zafira este cel mai plăcut de condus, fiind chiar agil pentru dimensiunile exterioare.
În baza criteriilor de selecţie pe care le-am ales mai pot fi găsite şi modele precum Ford S-Max, Seat Altea XL sau VW Touran, dar şi monovolume de clasă mai mică, cu dotări foarte bune sau cu număr de kilometri mai mic.
Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.