
Costul unui litru de carburant la pompă este un aspect care ne afecteză direct pe toți, indiferent că vorbim de bugetul familiei care se consumă la cumpărarea carburantului sau de prețurile din magazine, care scad sau cresc direct proporțional cu costurile de transport al mărfilor. Prețul barilului este în continuă scădere de la începutul anului, dar prețurile de la pompă nu dau semnă că scad. De ce se întâmplă asta? De ce combustibilul este mai ieftin în alte țări europene?
Anul trecut, în luna aprilie, Guvernul introducea acciza de 7 eurocenți pe litru de carburant, ceea ce determina o creștere sensibilă a prețurilor de la pompă. Asta a dus la nemulțumiri, proteste și chiar amenințări ale marilor transportatori că vor alimenta înainte de a intra în țară, ceea ce ar aduce un deficit economiei. Apoi, barilul de petrol a început o scădere dramatică în prețul de achziție. De aceea, spre finalul anului trecut, prețul pentru un litru de benzină a scăzut sub pragul de 5 lei, încât atingea cea mai mică cotație a ultimilor ani. Dar trendul pozitiv șoferilor nu a durat mult. În primele 4 luni ale anului, prețul benzinei a crescut cu 12 %, iar cel al motorinei cu 7%, pentru ca în acest moment să atingă un preț mediu de circa 5,5 lei/litru la benzină, în funcție de stație. Și asta în condițiile în care barilul de petrol este într-o continuă scadere. Mai mult, dacă în România benzina costă circa 1,23 euro, în Austria costă 1,14 euro, iar în Modova doar 0,86 euro.
Prețul barilului de petrol a ajuns la cea mai mică cotație
Taxele și accizele pe carburanți nu au suferit modificări din aprilie anul trecut, barilul de petrol are cotații de preț în continuă scădere, iar prețul carburanților din România crește nejustificat? De ce? Singura explicație logică ar fi că jucătorii de pe piața carburanților nu ajustează prețul la cotațiile internaționale, ci își măresc marjele de profit. În acest moment, prețul unui baril de petrol a ajuns la suma de 40 de dolari la bursa de la New York, iar analiștii afirmă că nu este niciun motiv ca acesta să crească și speculează că prețul va putea ajunge destul de repede la o valoare de circa 30 de dolari. Asta s-ar traduce prin scăderi consistente la prețurile carburantului de la pompă, dar noi suntem destul de aproape de prețul unui litru de carburant din momentul în care barilul de petrol avea o cotație de circa 110 dolari la bursă. România, țara tuturor posibilităților.