Viitorul este electric în industria auto, iar automobilele alimentate cu energie electrică sunt din ce în ce mai prezente în traficul de zi cu zi. Sunt mașinile electrice atât de diferite față de cele cu motor termic?
În ultimii ani am văzut o creștere constantă a numărului de automobilele electrice prezente pe drumurile publice. Infrastructura necesară încărcării cu energie electrică s-a dezvoltat și ea, iar în viitor mașina electrică va deveni, probabil, noua normalitate în industria auto.
Sunt, însă, mașinile electrice atât de diferite față de un automobil clasic? Răspundem la cinci întrebări legate de mașinile electrice:
Care este diferența dintre un automobil electric și unul plug-in hybrid?
Deși ambele tipuri de automobile pot fi încărcate la priză, cele două versiuni sunt extrem de diferite. Automobilul plug-in hybrid sau PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) combină propulsia electrică cu puterea unui motor termic clasic. Motorul electric este alimentat de un set de acumulatori care pot fi încărcați la priză, iar autonomia în mod full-electric variază între 30 și 60 km în funcție de model. Motorul electric poate fi folosit independent sau împreună cu cel termic. Acest tip de automobil combină cele două surse de putere și este ideal mai ales în mediul urban. Automobilele electrice folosesc exclusiv energie electrică stocată în baterii și un motor electric pentru a se deplasa. Acest tip de automobile folosesc o baterie cu o capacitate mult mai mare față de cea a unui automobil PHEV.
Cât durează încărcarea bateriei?
Timpul necesar încărcării bateriei pentru un automobil electric variază în funcție de mai mult factori. În primul rând este capacitatea bateriei, cu cât este mai mare, încărcarea va dura mai mult, apoi tipul de conector și sursa de încărcare folosită. Mașinile electrice pot fi încărcate și la o simplă priză casnică, dar puterea redusă a acestui tip de priză înseamnă un timp de încărcare mare.
Există apoi stațiile de încărcare care se găsesc acum în părcările publice sau de supermarket sau la anumite benzinării. Cele mai multe oferă conectori Type 2 ce oferă o putere de încărcare de 22 kW care scurtează timpul de încărcare la câteva ore. Anumite stații de încărcare oferă și conectori fast-charge de putere mare de până la 50 kW ce permit încărcare unei mașini electrice în 30-45 minute.
Pot să încarc bateria pe ploaie sau ninsoare?
Da, bineînțeles. Deși știm că energia electrică și apa nu sunt prieteni, mașini electrice sunt construite cu mai multe sisteme de protecție. De exemplu, curentul electric pentru alimentare nu este pornit decât după ce cablul de alimentare a fost conectat corect la mașină și stația de încărcare. La deconectare, alimentarea va fi întreruptă înainte ca conectorul să fie expus elementelor naturii.
Vremea rece afectează autonomia?
Vremea rece afectează într-o oarecare măsură autonomia mașinilor electrice. Pentru a fi menținute în parametri, bateriile trebuie încălzite, dar acest lucru poate fi făcut prin programare atunci când mașina este la încărcat. Autonomia pe timp de iarnă este influențată și de utilizarea încălzirii în habitaclu, mai ales dacă alegem o temperatură interioară ridicată. Însă, cu fiecare generație de acumulatori și mașini electrice autonomia devine din ce în ce mai bună.
Sunt mașinile electrice periculoase în caz de accident?
Bineînțeles. Ca orice alt automobil care circula pe drumurile publice, mașinile electrice sunt testate pentru siguranța la impact. Bateriile sunt deconectate automat în caz de impact, iar lipsa fluidelor inflamante (benzină, ulei) elimină și riscul unui incendiu în caz de accident.