![](https://www.autovit.ro/blog/wp-content/uploads/2019/03/aer-conditionat-in-masina-672x442.jpg)
Primăvara aproape că și-a intrat în drepturi, temperaturile ridicate fiind aproape de a deveni o regulă. De aceea, este important să verifici din timp sistemul de aer condiționat pentru a asigura un ambient plăcut la interior. Iată câteva sfaturi și răspunsuri la întrebări care te pot ajuta să menții sistemul de climatizare în stare de funcționare optimă.
Unul dintre cele mai simple sfaturi care mențin sistemul de aer condiționat în stare bună de funcționare este acela de a porni sistemul circa 10 minute la fiecare săptămână, deoarece freonul are și rol de ungere. În plus, interiorul mașinii nu va acumula umezeală în exces și astfel toate materialele vor fi protejate de uzura excesivă. Această operațiune va păstra și un interior lipsit de mirosuri neplăcute, datorate umidității din conductele sistemului.
Este foarte important de știut că nivelul freonului din instalația de aer condiționat scade cu circa 10% pe an, ceea ce se traduce printr-o eficiența mai mică. De aceea, producătorii de mașini recomandă o completare a freonului la fiecare doi ani. Tot la acest interval se recomandă și o revizie a sistemului, în special înainte de anotimpul cald, când sistemul este solicitat la maximum. Întreţinerea instalaţiei de aer condiţionat presupune verificarea cantităţii de agent refrigerant prin extragerea acestuia din instalaţie, verificarea etanşeităţii instalaţiei şi completarea cu agent frigorific.
Studiile ne arată că funcționarea corectă a sistemului de aer condiționat este direct legată de siguranță la volan, atunci când temperaturile de afară depășesc pragul de 30 de grade. La o temperatură de 35 de grade, un șofer este mai lent în reacții cu 20% comparativ cu temperatura de 25 de grade, ceea ce este echivalent cu o alcoolemie de 0,5 grame de alcool per litru de sânge. De aceea, întreținerea sistemului de aer condiționat are un rol esențial.
Care este principala cauză pentru nefuncționarea sistemului de aer condiționat?
Principala cauză este pierderea freonului. Acesta se pierde într-un ritm mai accentuat la mașinile vechi, prin pori foarte mici ai furtunașelor sau pe la garnituri. De aceea, se recomandă o verificare completă a sistemului la fiecare 2 ani.
Trebuie să se piardă tot freonul pentru ca sistemul de aer condiționat să nu mai funcționeze?
Nu. Chiar și o pierdere parțială a freonului va determina sistemul să nu activeze compresor. Totuși, AC-ul poate funcționa cu o pierdere parțială de freon, dar temperatura aerului suflat nu va fi în parametri optimi.
Care este temperatura corectă a aerului la ieșirea pe gurile de ventilație?
Atunci când sistemul funcționează perfect și este setat pe cea mai joasă temperatură, aerul trebuie să aibă o temperatură de circa 3-8 grade la ieșirea pe gurile de ventilație.
Aerul suflat prin gurile de ventilație miroase urât. De ce?
Ai probleme cu mirosul urât care vine din instalația de aer condiționat? Cea mai probabilă problemă este aduse de apariția bacteriilor și fungilor dezvoltați pe traseul de climatizare. Pentru rezolvarea acestei situații este recomandată utilizarea unul spray special care se pornește în habitaclul mașinii cu recircularea pornită și geamurile închise. Acesta va circula prin toate conductele climatizării și le va curăța. Ulterior acestei operațiuni este necesară schimbarea filtrului de polen.
Temperatură optimă în habitaclu
Atunci când conduci pe distanțe lungi este foarte important să creezi o atmosferă răcoroasă în interiorul mașinii, dar fără să exagerezi. Diferența dintre temperatura de afară și cea din mașină nu trebuie să fie foarte mare, mai ales dacă opririle sunt dese și este necesară ieșirea din mașină. Impactul adus de schimbarea bruscă și repetată poate avea un efect negativ asupra sănătății și stării de moment. În astfel de momente poate să apară o stare de amețeală, dureri de cap sau transpirație abundentă.
Menținerea sistemului de aer condiționat funcțional este extrem de importantă. Acesta nu are doar un rol de a crește confortul, ci și unul de siguranță, deoarece rezolvă problema umidității care poate afecta dramatic vizibilitate pe ploaie sau ninsoare. De aceea, recomandarea noastră este să mergi regulat la un specialist pentru a verificat sistemul de aer condiționat.