România este o importantă piață pentru mașinile second-hand, fie că vorbim de cele aduse din Europa sau care au ieșit pe porțile showroom-urilor oficiale de marcă. Anunțurile de vânzare pun accentul pe bogăția de dotări auto, iar multe dintre ele fac apel la emoție, cu ajutorul unei formulări devenite clișeu: extra full. Ce înseamnă, cu adevărat, o mașină bine echipată și ce dotări nu reprezintă decât o cheltuială inutilă? O analiza atentă ne scoate la iveală oportunitățile și riscurile.
Ce tipuri de dotări merită să cauți
Care sunt dotările auto dispensabile
Cum faci alegerea mașinii second-hand
Care sunt capcanele la care trebuie să fii atent
Ce tipuri de dotări merită să cauți
Pentru a determina cu exactitate care sunt punctele de interes asupra cărora trebuie să te concentrezi, ar fi util să împarți dotările autoturismelor după importanță. Un sistem de infotainment performant poate părea tentant, dar nu va avea aceeași utilitate ca sistemul de climatizare.
Dotări de siguranță
- Airbaguri: cele pentru șofer și pasager sunt obligatorii de multă vreme, dar caută modelele care dispun de airbaguri laterale și chiar de windowbag-uri.
- ABS și ESP: cele două sisteme de siguranță sunt complementare, iar funcționarea lor a fost perfecționată din ce în ce mai mult pe modelele recente.
- Cruise Control: dacă vrei să fii sigur că respecți limitele de viteză, vei avea surpriza de a găsi acest sistem, numit și regulator de viteză, pe modele care nu sunt neapărat de lux.
- Sistem de frânare automată: deosebit de util în oraș, când rulezi în coloană și riști cel mai mult să lovești ușor mașina din fața ta. Această dotare te scapă de un drum până la centrul de constatări.
- Sistemul de menținere a benzii de circulație: într-o țară cu puțini kilometri de autostradă, acest sistem te poate salva de riscul pătrunderii pe contrasens.
Dotări de confort
- senzori de parcare sau cameră video pentru marșarier: mulți șoferi aleg să-și îmbunătățească mașina cu această dotare, pe care trebuie să o cauți dacă vrei să scutești câteva sute bune de lei.
- aer condiționat automat: cu mai multe trepte de viteză decât instalația obișnuită de aer condiționat și cu o adaptabilitate autonomă față de temperatura din habitaclu, această dotare este vitală în zilele toride.
- cutie automată de viteze: lejeritatea oferită în traficul urban merită banii pe care îi vei plăti suplimentar. Modelele recente au o funcționare mai economică decât te-ai aștepta.
- comenzi pe volan: trecute sunt vremurile în care controlul volumului audio sau setările computerului de bord necesitau ridicarea mâinilor de pe volan. Dacă parcurgi un număr mare de kilometri, te vei bucura de acest beneficiu.
- scaune încălzite: tu și partenera ta veți aprecia această dotare, și nu doar în diminețile de ianuarie, ci și la final de toamnă.
Dotări tehnice
- Mufă USB și conector Bluetooth: dacă ultima dată când ai ascultat muzică de pe CD a fost tocmai petrecerea de majorat, nu ai niciun motiv pentru care să nu cauți o mașină dotată cu un player modern.
- Sistem multimedia cu ecran tactil: acesta este următorul nivel în materie de infotainment. Eliberat de puzderia de butaine, bordul unei mașini cu un astfel de sistem arată mai bine.
- Sistem de navigație: chiar dacă ai un smartphone, un sistem de navigație integrat nativ printre dotările mașinii va fi mereu util, mai ales în zonele cu semnal GSM slab.
- Oglinzi retractabile electric: dotare de lux la prima vedere, aceasta este una dintre însușirile pe care le vei regăsi și pe modele ceva mai accesibile.
- Suspensie reglabilă: dacă este adăugată de proprietar, îți va da bătăi de cap. Dacă este una dintre dotările standard ale mașinii, va contribui mult la confortul rulării.
Care sunt dotările auto dispensabile
Un vânzător onest nu va încerca să îți încarce prețul mașinii sau al unei autoutilitare cu dotări adăugate aproape la derută. Dacă vrei să faci cea mai bună alegere, trebuie să renunți la tentațiile ușoare și să alegi doar ce îți este cu adevărat util. Desigur, opțiunile tale vor depinde mult nu doar de buget, ci și de preferințe. În final, totul ține de stilul de viață al fiecărui șofer.
- Jante custom: riscul de a te trezi cu un set de jante deteriorate de la o singură groapă, fabricate de o firmă fantomă, ar trebuie să te țină la distanță de această tentație.
- Sistemul de încălzire rapidă: scump și nu întotdeauna fiabil, acest sistem cunoscut popular ca sirocou și folosit mai ales la camioane, a devenit oarecum desuet după apariția pe scară largă a volanului și scaunelor încălzite.
- Tapițeria din piele: în lipsa ventilației în scaune, această dotare îți va aduce un mare disconfort pe timp de vară. În plus, dacă fostul proprietar nu a fost grijuliu, vei fi nevoit să investești în detailing.
- Plafonul panoramic sau trapa: dacă plafonul panoramic este ceva mai modern și are scopul de a mări cantitatea de lumină naturală, trapa este o reminiscență a vremurilor când mașinile nu aveau aer condiționat. Ambele dotări vor mări nejustificat prețul mașinii.
- Schimbătorul de viteze cu padele: cu toții ne visăm piloți de Formula 1, dar o cutie automată de viteze, în modul sport, va schimba rapoartele cel mai bine. Folosirea padelelor te va amuza în primele săptămâni, dar apoi va afecta fluența condusului.
Cum faci alegerea mașinii second-hand
Dacă tocmai ai reușit să faci rost de banii necesari pentru o masina sh și deja ești cu ochii pe cele mai noi anunțuri, ar trebui să faci tot posibilul pentru a nu-ți irosi resursele. Alegerea ta trebuie să țină cont de posibilitățile financiare și de rolul pe care plănuiești să i-l dai vehiculului.
În funcție de argumentele raționale:
Costul de utilizare a mașinii trebuie calculat înainte de achiziție. Un model de performanță poate avea un preț bun, dar va veni la pachet cu un consum uriaș de combustibil, cu impozite pe măsura capacității motorului și cu prețuri mari la piesele de schimb.
În funcție de argumentele emoționale:
Dacă vânezi un statut aparte, amplificat de deținerea unui vehicul de lux, trebuie să știi că nu există mașini second-hand ieftine care să nu aibă nevoie de o întreținere costisitoare. Noutatea modelului, dotările opționale sau o culoare specială sunt factori care pot mări exponențial prețul.
În funcție de regimul de utilizare:
Un SUV cu șapte locuri, ales pentru vacanțe, se va dovedi doar un microbuz greoi, odată ce vei eșua cu el pe o străduță de cartier. Un coupe fâșneț te va obliga să lași acasă jumătate din bagajele pregătite pentru mare. Tipul caroseriei, motorizarea și lista de dotari trebuie alese după o îndelungă evaluare auto.
Care sunt capcanele la care trebuie să fii atent
Primul avertisment care ar trebui să te pună pe gânduri este prețul prea mic. Cu siguranță te vei găsi în situația de a compensa privilegiul unui cost accesibil al mașinii cu sume importante de bani lăsate la casieria service-ului auto. Unele mașini au istoricul de service incomplet sau chiar absent, ceea ce trădează intervenții la șasiu sau chiar schimbarea motorului, în urma unei daune totale.
Mai mult, unele dintre mașinile importate din Germania se află în situația de a nu putea fi înmatriculate. Această problemă este cauzată de prezența, pe talon, a ștampilei care atestă scoaterea mașinii din circulație. De departe, însă, pericolul de a cumpăra un autoturism furat, la fel ca acela de a realiza că tocmai ai dat banii pe o mașină compusă din jumătăți sudate, poate transforma achiziția într-un dezastru.
Dotările unei mașini second-hand sunt definitorii atunci când vrei să te hotărăști asupra unui model anume. Cu ghidul de mai sus, vei ști ce merită și ce nu în privința uneia dintre cele mai importante achiziții.
Credit foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.