Cu o mare cerere în segmentul de livrări la domiciliu, oportunitatea unor câștiguri însemnate, ce pot fi obținute cu ajutorul unei dube, este mai ispititoare ca oricând. Dacă te tentează ideea de a achiziționa o autoutilitară second-hand la un cost rezonabil, trebuie să știi că prețurile încep de la aproximativ 1.500 de euro, pentru un exemplar cu un rulaj de minimum 250.000 de km și cu o vechime de cel puțin 14 ani. Trecerea pragului de 3.500 de euro îți oferă acces la vehicule cu până la zece ani vechime și cu un rulaj ce se poate cifra chiar și la 100.000 de kilometri. Pe cât de variată este oferta, pe atât de bine va trebui să-ți cântărești decizia, pentru ca mașina aleasă să-ți servească pe deplin scopurile.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOUTILITARE
Ce autoutilitare poți cumpăra
Un Ford Transit îți va oferi mereu mai mult decât un Fiat Doblo, dar cel de-al doilea ar putea fi mai practic în multe situații. Un Renault Master are loc suficient pentru multe tipuri de marfă, dar el nu va încăpea în spațiile înguste pe unde s-ar strecura fără probleme un Peugeot Bipper. În spatele denumirilor comerciale stau o serie de caracteristici tehnice care diferențiază mult vehiculele utilitare și de care te poți folosi pentru a-l alege pe cel mai potrivit pentru tine și pentru afacerea ta.
Dube de clasă mică: pe benzină sau pe motorină, aceste autoutilitare suportă o greutate a mărfii de cel mult 800 de kilograme și au maximum două locuri. Ideale în traficul urban, ele oferă un consum similar cu al unui automobil obișnuit și dispun de un volum al spațiului cargo de până la 3 metri cubi. Printre cele mai cunoscute dube de clasă mică se numără Peugeot Bipper, Dacia Dokker, Renault Kangoo sau Fiat Doblo.
Dube de clasă medie: disponibile doar cu motoare diesel, dubele de clasă medie au trei locuri și sunt mai potrivite pentru deplasările interurbane. Greutatea pe care o pot transporta acestea este de cel puțin 1.300 de kilograme, într-un spațiu de depozitare de minimum 13 metri cubi. Vei avea de ales dintre modele precum Renault Trafic, Fiat Ducato, Peugeot Boxer sau Mercedes-Benz Vito.
Dube de clasă mare: aceste autoutilitare aduc avantajul unui volum interior de până la 18 metri cubi, iar cel mai mare privilegiu pe care îl veți resimți tu și clienții pentru care vei face livrări este reprezentat de spațiul de depozitare cu o lungime de 4,75 metri. Dintre modelele populare în acest segment se remarcă Mercedes-Benz Sprinter, Iveco Daily sau Renault Master.
Vezi categoria noastră de ▶️ PIESE
După ce criterii te orientezi
Poate părea dificil să hotărăști care este autoutilitara cea mai potrivită necesităților tale. De la capacitatea pe care o poate transporta și până la ușurința cu care poate fi condusă, în traficul orelor de vârf, o dubă are mulți parametri în funcție de care poate fi judecată. Pentru început, poți porni de la însușirile ei de bază care se potrivesc specificului activității tale.
În funcție de permisul de conducere
Potrivit Codului Rutier, pentru a conduce un autovehicul cu o masă maximă autorizată de până în 3.500 de kilograme și cu cel mult 8 locuri, fără cel al șoferului, este suficient un permis de conducere pentru categoria B. Totuși, dacă alături de o dubă de clasă mare îți propui să pui la treabă și o remorcă, ceea ce ar duce la o masă maximă autorizată de peste 4.250 de kg, va fi nevoie de absolvirea unui curs special, în cadrul unei școli de șoferi.
În funcție de spațiul de depozitare
Cifra exprimată în metri cubi nu spune totul despre ce poate căra o autoutilitară. Dacă vrei să ai o imagine exactă, cel mai util este să faci comparația direct cu dimensiunea unor obiecte de mari dimensiuni. Un frigider va încăpea cel mai bine într-o dubă cu o înălțime a spațiului de depozitare de 1,90 metri cubi, adică cel puțin într-una de clasă medie. Aparatul trebuie așezat vertical, ceea ce exclude alegerea unui alt tip de vehicul.
Cu aceeași înălțime, dar cu o lungime a spațiului cargo de până la 4,5 metri, o dubă de clasă mare îți va permite să transporți inclusiv piese masive de mobilier. Pe de altă parte, în cazul în care ți-ai propus să transporți lădițe cu fructe și legume și ai nevoie de acces facil la marfă, te vei descurca de minune și cu o utilitară de clasă mică, al cărei spațiu cargo nu este mai înalt de 1,25 m.
Vezi categoria noastră de 👉 CAMIOANE
Care vor fi costurile de utilizare ale dubei
În mod evident, o autoutilitară este un instrument util în business, așa că va trebui să îți asumi o serie de costuri specifice. Astfel, dacă impozitul anual necesar unei autoutilitare mici nu trece de 70 de lei, pentru o utilitară medie vei achita aproape 900 de lei. Prețul mediu al unei polițe RCA este de 1.100 de lei, iar al unei inspecții tehnice periodice, de minimum 160 de lei. Ține cont de faptul că, în cazul unei utilitare, ITP-ul trebuie efectuat la fiecare 6 luni, iar omiterea acestui aspect îți poate aduce atât amendă, cât și confiscarea talonului, respectiv a plăcuțelor de înmatriculare.
Prima ta afacere poate începe cu o utilitară rulată, aleasă și cu ajutorul sfaturilor de mai sus. În timp, ai putea ajunge la propria ta flotă de transport.
Credit foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.