Alegerea anvelopelor potrivite pentru mașina ta este extrem de importantă, indiferent de sezon sau de condițiile de drum pe care circuli. În prezent, pe piață, există foarte multe modele de cauciucuri dintre care poți alege, însă, pentru ca automobilul tău să funcționeze în condiții optime, este important să urmezi instrucțiunile din cartea tehnică a mașinii.
Totuși, chiar dacă setul de anvelope ales trebuie să corespundă cu indicațiile producătorului, există foarte multe criterii pe care trebuie să le iei în calcul, atunci când alegi cauciucurile pentru mașină. În cele ce urmează, îți prezentăm tipurile de anvelope, îți explicăm ce semnifică marcajele specifice de pe acestea și îți oferim sugestii care te vor ajuta să faci cea mai bună alegere.
Principalele aspecte de care să ții cont atunci când alegi anvelopele
Tipuri de anvelope și pe care să le alegi
Lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un set de anvelope
Marcajele întâlnite pe o anvelopă
Ce este economia de carburant a unei anvelope
Ce este eticheta energetică a unei anvelope
Principalele aspecte de care să ții cont atunci când alegi anvelopele
Pentru că fiecare tip de anvelope este construit pentru a servi unui scop specific, este necesar să iei în calcul o mare serie de factori, înainte de a alege produsul ideal. Printre aceste criterii se numără:
Condițiile meteo
Odată cu venirea iernii și scăderea temperaturilor, este important să optezi pentru un set de anvelope de iarnă, care îți vor oferi o aderență mai bună și o mai ușoară manevrabilitate a mașinii. De asemenea, după trecerea iernii, este important să alegi un set de anvelope de vară, întrucât acestea îți vor oferi mai multă siguranță și vor avea o speranță mai mare de viață pe caniculă decât cele de iarnă, care tind să se dilate excesiv atunci când temperaturile depășesc 30 de grade Celsius.
👉 Pentru a te asigura că la finalul sezonului anvelopele sunt depozitate în condiții optime, ia în calcul opțiunea de a apela la un hotel de anvelope.
Stilul tău de condus
Un alt factor important, pe care ar trebui să-l iei în calcul înainte de a alege un set de anvelope, este stilul tău de condus. În cazul în care conduci sportiv și îți place să testezi des limitele mașinii tale, ar trebui să te orientezi spre un set de anvelope cu o aderență mai bună în viraje, care, deși mai costisitor, îți va oferi o experiență de condus superioară. În schimb, dacă obișnuiești să circuli mai mult în oraș, iar când părăsești localitatea preferi deplasările line, ar trebui să nu investești foarte mult în anvelope și să-ți procuri un set cu specificații standard.
Mașina ta
Chiar dacă există foarte multe tipuri de anvelope dintre care poți alege, este important să te asiguri că acestea sunt conforme cu cele indicate de producător în cartea tehnică. Cu toate că, în unele cazuri, un set de cauciucuri, altele decât cele indicate de producător, se pot potrivi de minune la mașina ta și îți pot oferi o experiență plăcută de condus, este important să eviți folosirea acestora, întrucât pe termen lung, îți vor crea neplăceri.
Buget
Atunci când vechile anvelope s-au uzat și trebuie înlocuite, probabil că unul dintre factorii după care le cauți pe cele noi este bugetul. În cazul în care, momentan, nu ai posibilitatea de a alege un set de anvelope performante, te poți orienta spre un set cu un indice de viteză mai redus. Totuși, asigură-te că alegi cauciucuri cu o aderență suficient de bună, care să nu-ți pună siguranța în pericol.
Tipuri de anvelope și pe care să le alegi
Pentru a te bucura de o experiență de utilizare cât mai bună, de o economie de carburant cât mai mare și pentru a circula în condiții optime, este necesar să alegi un set de anvelope potrivit sezonului. Astfel, ai trei opțiuni:
Anvelope de iarnă
În ciuda numelui, acest tip de anvelope nu este neapărat utilizat odată cu venirea iernii, ci atunci când temperaturile scad sub 7 grade Celsius sau când există șanse de ninsori. Acestea îți oferă o aderență bună atunci când drumurile sunt ude sau alunecoase și garantează o tracțiune superioară atunci când șoseaua este acoperită cu zăpadă. Confecționate dintr-un material special, aceste cauciucuri își păstrează proprietățile chiar și atunci când temperaturile scad cu mult sub 0 grade, pentru a asigura o distanță de frânare cât mai mică și pentru a preveni patinarea roților.
Anvelope de vară
Aceste anvelope sunt folosite atunci când temperaturile înregistrate sunt mai mari de 7 grade Celsius. Sunt potrivite atât pe drum uscat, cât și umed, sunt mai economice decât cauciucurile de iarnă, iar zgomotul produs de acestea în mers este mult mai mic. Mai mult, anvelopele de vară își vor păstra proprietățile atunci când temperaturile trec de 30 de grade, asigurând o distanță de frânare scăzută, tracțiune mai bună și o aderență excelentă. Cu toate acestea, utilizarea lor pe timp de iarnă nu este recomandată, întrucât vremea rece le face mai rigide, lucru care le va scădea drastic aderența.
Anvelope all season
Concepute ca o combinație între anvelopele de iarnă și cele de vară, aceste cauciucuri pot fi folosite în ambele sezoane, oferind rezultate bune, dar nu excelente, indiferent de condițiile de drum sau de cele meteo. Cu toate acestea, anvelopele all season nu vor fi niciodată la fel de performante precum cele specifice unui anumit sezon, iar dacă ești adeptul condusului sportiv sau locuiești într-o regiune în care verile sunt caniculare, iar iernile aspre, este recomandat să îți procuri câte un set de anvelope destinat utilizării într-un anumit sezon.
Lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un set de anvelope
Chiar dacă îți dorești să alegi un set de anvelope specifice unui anumit sezon, există mulți alți factori de care trebuie să ții cont, astfel încât să poți face alegerea potrivită. În continuare, îți prezentăm criteriile după care să te ghidezi:
Dimensiuni
Dacă îți dorești roți mai mari pentru mașina ta și ai nevoie de anvelope pe măsură, ar trebui să știi că, deși acestea au un aspect mai plăcut, anvelopele de dimensiuni crescute sunt mai grele, afectând atât performanța șofatului, cât și consumul de combustibil. În general, pentru o masina de clasa medie, este stabilit faptul că un set de anvelope potrivite pentru jante cu dimensiuni de 15 inch x 6.0 oferă cei mai buni timpi de accelerare, cel mai scăzut nivel al zgomotului și cel mai bun consum.
Indice de încărcare
Pe lângă aderență și economia de carburant, anvelopele trebuie să fie capabile să suporte greutatea mașinii și a pasagerilor. În cazul în care produsul ales de tine are un indice de încărcare scăzut, performanțele mașinii vor fi afectate, luarea virajelor va fi mai complicată, iar stabilitatea va fi serios afectată. De aceea, atunci când ești în căutarea unui set nou, este necesar să te asiguri că anvelopele au un indice de încărcare suficient de mare pentru a răspunde nevoilor tale.
Presiune maximă admisă
Deși nu este neapărat un criteriu de selecție a anvelopelor, este important să cunoști presiunea maximă admisă pentru orice anvelopă, astfel încât să nu o depășești atunci când umfli roțile.
Indicatori de uzură
Fiecare anvelopă are un indicator specific de uzură, pe care trebuie să îl verifici constant, astfel încât să cunoști starea în care se află anvelopele tale. Astfel, poți observa dacă acestea trebuie înlocuite sau dacă cele din față au un grad de uzură mai mare decât cele din spate, lucru care poate necesita interschimbarea lor.
Alte lucruri pe care trebuie să le verifici atunci când cumperi un set de anvelope
Pe lângă aceste aspecte importante atunci când alegi un set de anvelope, există și alte criterii după care ar trebui să te ghidezi:
- Alege anvelope conform stilului tău de condus;
- Asigură-te că alegi cauciucuri potrivite pentru mașina ta;
- În cazul în care îți dorești să reduci consumul de combustibil, alege anvelope cu rezistența scăzută la rulare;
- Dacă îți dorești o experiență de șofat confortabilă, caută un set de cauciucuri care oferă un nivel redus al zgomotului, în toate regimurile de exploatare;
- Pentru a nu fi nevoit să înlocuiești complet anvelopa în cazul unei deteriorări, poți căuta un model care oferă posibilitatea de a fi reparat;
- Asigură-te că toate anvelopele alese au aceleași dimensiuni, astfel încât mașina să aibă o stabilitate maximă pe drum și să nu se producă suprauzarea unora dintre cauciucuri.
Marcajele întâlnite pe o anvelopă
Pe fiecare anvelopă, indiferent de compania care o produce, sunt inscripționate anumite marcaje specifice, necesare pentru a cunoaște cu exactitate detalii specifice despre aceasta. În mod normal, pe fiecare anvelopă omologată pentru a fi utilizată în Uniunea Europeană trebuie să existe următoarele marcaje:
Dimensiunea
Pe fiecare anvelopă sunt inscripționate informații precum lățime, înălțime, radial sau diametru interior al anvelopei. Atunci când analizezi o anvelopă, pe suprafața acesteia vei putea vedea o valoare de tipul 225/40R18, unde: 225 reprezintă lățimea, exprimată în milimetri, 40 este înălțimea, exprimată ca procent din lățime, R descrie diametrul, iar 18 diametrul interior al acesteia, exprimat în inch.
M+S
Inscripția M+S (Mud and Snow) confirmă faptul că anvelopele au fost testate cu succes în condiții de zăpadă sau de drum noroios, deci sunt potrivite pentru a fi utilizate în aceste situații. Totuși, anvelopele de iarnă omologate au și o inscripție de forma unui fulg de zăpadă.
Citește și: Ce se intampla cu masina nefolosita pentru o perioada indelungata
Tubeless and tubetype
Această inscripție arată dacă anvelopa este una cu cameră sau fără, de tip balon.
XL
Supranumită și eXtra Load, această inscripție arată că anvelopa are o rezistență mai mare decât una normală, pereții laterali ai acesteia fiind ranforsați.
Ce este economia de carburant a unei anvelope
Potrivit reglementărilor europene, fiecare anvelopă supusă comercializării trebuie să aibă un indice care atestă gradul de rezistență la rulare, respectiv economia de carburant care poate fi obținută cu aceasta. Eticheta energetică este reprezentată printr-o scară colorată, notată de la A la G, similară cu cea care arată clasa energetică la aparatele electrocasnice. În timp ce anvelopele din clasa A oferă cel mai mic consum energetic, cele din clasa G sunt cele mai puțin economice, însă sunt preferate de anumite persoane, datorită prețului lor mai mic sau performanțelor crescute atunci când vine vorba de condusul sportiv.
Ce este eticheta energetică a unei anvelope
Din anul 2012, fiecare producător de anvelope este obligat să includă o etichetă energetică pentru fiecare cauciuc comercializat. Pe lângă clasa de eficiență a consumului de combustibil, despre care am discutat anterior, există alte două elemente înscrise pe eticheta energetică a unei anvelope:
Clasa de aderență pe teren umed
La fel ca în cazul gradului de rezistență la rulare, la orice anvelopă trebuie prezentată și clasa de aderență pe teren umed. Aceasta exprimă distanța de frânare care poate fi obținută de un vehicul ce rulează cu acel tip de anvelopă. Clasificarea este de la A la F, unde A reprezintă cea mai mică distanță de frânare, iar F, cea mai mare.
Valoarea zgomotului exterior la rulare
Acest criteriu arată nivelul zgomotului produs de anvelopă în mers. Acesta este exprimat prin imaginea unei anvelope, a unui difuzor și a unui număr de trei linii în dreapta sa. Numărul de linii negre prezente pe etichetă arată zgomotul produs de anvelope în mers, iar dacă o linie indică cel mai redus nivel al zgomotului, trei linii arată că aceasta este foarte zgomotoasă în mers, însă fără să încalce normele în vigoare.
Atunci când alegi un set nou de anvelope pentru mașina ta, este important să fii informat și să cunoști toate detaliile specifice. Verifică atent toate informațiile furnizate de producător înainte de a face achiziția, pentru că doar așa te vei bucura de o experiență plăcută de condus și de o siguranță crescută atunci când ești la volan.
Sursa Foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.