autovit.ro
B SECTIUNI

Tipuri de faruri auto: cum alegi tehnologia potrivită

Când vine vorba de siguranță la volan, gândul celor mai mulți dintre noi merge, în primul rând, către echipamentele de siguranță activă și pasivă. Numărul de airbaguri, prezența sistemului de stabilitate electronică sau chiar includerea în dotările mașinii a unui sistem de frânare autonomă reprezintă preocupări legitime ale celor care vor să își cumpere o mașină cu adevărat sigură pentru pasageri. Dincolo de toate acestea, garanția că vei ajunge cu bine din punctul A în punctul Z este dată și de farurile mașinii. Să vezi bine și să fii văzut la timp poate suna a clișeu, dar este factorul decisiv care te ajută să tai de la rădăcină riscul unui accident rutier. Atunci când hotărăști să investești într-o mașină rulată, trebuie să acorzi atenție și tipului de faruri pe care le are aceasta.  

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce tipuri de faruri există pe piață
Care poate fi soluția optimă pentru mașina ta
Cum determini compatibilitatea dintre faruri și mașină

Ce tipuri de faruri există pe piață

Pentru ca bugetul tău să fie maximizat cu adevărat, ai nevoie să faci alegeri care să îți garanteze satisfacția după momentul cumpărării. Pentru asta, trebuie să știi care sunt tipurile de faruri ce pot echipa o mașină, pentru a ține cont de acest criteriu încă de când pui cap la cap condițiile pe care trebuie să le îndeplinească viitoarea ta mașină.

Farurile cu halogen: alegerea clasică și dotarea de bază chiar și pe multe dintre mașinile care se vând noi, aceste faruri simple utilizează un bec cu filament de tungsten, umplut cu argon și nitrogen, precum și o oglindă încastrată în carcasa farului, care ajută la potențarea fasciculului de lumină. Ieftine, în totalul pe care îl vei plăti pe mașină, aceste faruri îți permit să schimbi un bec ars chiar și la o banală oprire la benzinărie sau în parcarea de la hypermarket. Durata medie de viață a becurilor cu halogen este de cel mult 1.000 de ore, iar puterea lor ajunge la maximum 1.400 de lumeni.

Farurile cu xenon: celebritatea acestor faruri a fost construită de mărcile germane premium, care le-au implementat chiar înainte de anul 2000. Sistemul necesar pentru producerea luminii puternice, cu tentă albăstruie, funcționează pe principiul descărcării în gaz. Prețul ridicat al acestui tip de instalație de iluminat se justifică prin numărul mare de componente, de la lupe și electrozi cu quartz care aprind capsula cu gaz de tip xenon, până la cablajul complex și balastul electronic ce reglează tensiunea. Durata de viață a sistemului de iluminare cu xenon este cel puțin dublă față de cea a unuia cu halogen, dar marele avantaj este reprezentat de cei 3.000 de lumeni. 

farurile LED

Farurile cu LED: apărute relativ recent în peisajul auto, aceste faruri sunt ușor de recunoscut, datorită aspectului lor neobișnuit. Deși sunt dotate cu o lupă precum cele xenon, forma acesteia nu este rotundă, ci dreptunghiulară, pătrată sau triunghiulară, în funcție de designul pentru care a optat fiecare producător. Principiul după care funcționează aceste faruri este cel al electroluminiscenței generate prin eliberarea de fotoni, prin aplicarea unei sarcini pozitive asupra electronilor pozitivi. Farurile cu LED vin cu avantaje precum un ansamblu compact și un consum mic de energie. Cifrele valabile pentru durata de viață și pentru putere sunt copleșitoare: peste 25.000 de ore, respectiv 2.500 de lumeni. 

Farurile cu laser: tocmai când farurile cu LED se pregăteau să devină vedeta segmentului auto, în materie de iluminare, bavarezii de la BMW luau prin surprindere pasionații din întreaga lume cu o nouă tehnologie. Farurile cu laser oferă o eficiență energetică cu cel puțin 30% mai mare decât cele cu LED, iar distanța până la care ajunge fasciculul este de peste 500 de metri. Vei găsi acest tip de faruri pe modele dintre cele mai scumpe, dar prețul ridicat aferent acestei achiziții îți va aduce cel mai înalt nivel de performanță la care ai putea ajunge. 

Vezi categoria noastră de  ▶️  PIESE

faruri cu laser

Care poate fi soluția optimă pentru mașina ta

Lăsând la o parte aspectul designului unei mașini, care este mult îmbunătățit de prezența unei instalații de iluminare de tip xenon, LED sau chiar laser, farurile unei mașini reprezintă un echipament care trebuie să servească unui scop practic. Dacă ai de ales dintre două modele similare, dar care diferă din punctul de vedere al nivelului de echipare, tipul farurilor îți va semnala cel mai clar diferența. Pentru a alege înțelept, trebuie să pui în balanță costul investiției și modul în care vei folosi mașina:

Pentru cei care conduc preponderent în oraș: dacă te pregătești să alegi o mașină de clasă mică, cel mai probabil, aceasta va fi cu un set de faruri cu halogen. Te poți mulțumi cu această echipare, pentru că iluminatul stradal și durata scurtă a drumurilor din mediul urban vor face ca această soluție să fie suficientă. 

Pentru cei care conduc preponderent pe șosea sau autostradă: farurile cu halogen vor fi depășite de solicitările pe care le ridică rulajul la viteze legale cuprinse între 100 și 130 km/h, mai ales într-o țară ca România. Un sistem de tip xenon, LED sau chiar laser te va ajuta să vezi la timp vehiculele prost semnalizate sau pietonii de pe marginea șoselei. Pe timp de zi, mașina ta va fi vizibilă, pe contrasens, de la mare distanță, cu ajutorul unor faruri performante. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

tipuri de faruri

Cum determini compatibilitatea dintre faruri și mașină

Există o mulțime de situații în care ai putea avea nevoie de un set nou de faruri sau de becuri. Fie că ai nevoie să le înlocuiești pe cele vechi, în urma unui accident ușor, fie că vrei să faci un upgrade, oferta de pe piața de piese de schimb este variată și îți oferă prețuri atractive. Pentru a fi sigur că respecți legea și că nu te expui unei amenzi, în cazul în care o disfuncție tehnică poate atrage atenția poliției, trebuie să te asiguri că becurile pe care le alegi corespund parametrilor din cartea tehnică a mașinii. Vei verifica, în acest fel, categoria becului, în conformitate cu standardele ECE, iar aceasta poate fi H4, H7 sau H11, după tipul soclului. 

Litera E, urmată de o cifră sau două, reprezintă codul țării europene în care s-a făcut testarea becului, iar prezența literei U certifică faptul că becul poate fi folosit în faruri cu carcasă de plastic. În cazul în care vrei să treci la faruri cu xenon, vei avea nevoie să faci operațiunea într-un atelier autorizat și să folosești componente însoțite de o declarație de conformitate, care să ateste omologarea CE/ECE/ONU. În caz contrar, riști o amendă contravențională prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, potrivit Codului Rutier. 

Siguranța ta și a familiei depinde de lumina pe care o proiectează farurile mașinii. În funcție de bugetul de care dispui, poți folosi sfaturile de mai sus pentru a te asigura că circuli fără să te expui vreunui risc.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)