
Domeniul auto este unul dintre cele mai receptive la evoluțiile tehnologice, iar acest lucru nu se vede doar la bordul mașinilor. În ultimii ani, atelierele de service au evoluat atât pe măsura cerințelor clienților, cât și conform specificațiilor tehnice ale modelelor tot mai complexe din punctul de vedere al echipamentelor. Dacă testerele pentru diagnoză sunt deja o prezență obișnuită în majoritatea atelierelor, în privința accesului către zonele dificile de sub mașină, precum cutia de viteze sau arborele cotit, nu toți mecanicii au parte de cele mai moderne echipamente. Încă există unități de service în care norma este groapa de inspecție, chiar dacă aceasta devine din ce în ce mai anacronică. Un elevator auto ușurează munca mecanicilor și reprezintă o soluție ideală pentru maximizarea spațiului.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE
Ce sunt elevatoarele auto
Elevatoarele auto sunt dispozitive capabile să ridice automobile la diferite înălțimi, cu ajutorul unui grup hidraulic, format dintr-o pompă și unul sau mai mulți cilindri hidraulici sau prin intermediul unui cuplu de motoare electrice. Alcătuit atât din subansamble mecanice, cât și din componente electronice, un elevator poate avea mai multe grade de complexitate a modului de funcționare.
De la elevatoarele cu funcționare exclusiv hidraulică, ce folosesc un piston de acționare, în tandem cu unul executant și până la cele mai avansate, care oferă posibilitatea reglării presiunii cu ajutorul unui soft precis și al unui panou de comandă tactil, fiecare model se adresează unui anumit buget disponibil. Indiferent de varianta aleasă, însă, mecanismele de siguranță înglobate într-un elevator au rolul de a asigura o manevrare cât mai ușoară și lipsită de riscuri.
Tocmai de aceea, elevatoarele proiectate pentru a prelua o sarcină mare au capacitatea de a se cupla în poziția blocat, fără intervenția unui operator, în momentul în care sistemul electronic detectează o anumită defecțiune. Aceste dispozitive mai dispun de posibilitatea de a fi oprite de la un întrerupător general, precum și de avertizare sonoră în cazul apariției unui pericol, pe parcursul utilizării.
Vezi categoria noastră de ▶ AUTOUTILITARE
Ce tipuri de elevatoare există
În ciuda impresiei inițiale, fiecare service are nevoi specifice, care influențează atât aparatura care îl echipează, cât și conformația spațiului de lucru, respectiv a zonelor cu rol administrativ. După arhitectura conform căreia sunt concepute, dar și după solicitările la care trebuie să răspundă, elevatoarele sunt de mai multe feluri, după cum urmează:
- elevatorul cu două coloane: este cel mai frecvent întâlnit și are rolul de a ridica mașinile cu o masă mică sau medie, cum ar fi Opel Corsa, Volkswagen Golf sau chiar Ford Mondeo. Totuși, greutatea maximă pe care o suportă acest elevator este de 3.000 kg;
- elevatorul cu patru coloane: cu o construcție mai robustă, acest elevator se va ocupa nu doar de mașinile de pasageri, cât și de vehiculele utilitare, datorită sarcinii maxime de 5.000 kg;
- elevator pentru alinierea roților: asemănător cu un elevator cu patru coloane, acest dispozitiv permite efectuarea operațiunilor de geometrie a roților în doar câteva minute. Unele dintre modelele cele mai avansate oferă inclusiv măsurarea și transmiterea wireless a valorilor către unitatea centrală, cu ajutorul unor camere industriale 3D;
- elevator mobil: există situații în care elevatorul cu două sau cu patru coloane nu este suficient de compact pentru nevoile unui service de mici dimensiuni. Pentru acestea, a fost creat elevatorul mobil, de tip foarfecă, folosit mai ales în cazul vulcanizărilor, care se retrage în podea când nu este folosit. Elevatorul mobil poate ridica un maximum de 3.000 kg și are o putere care se cifrează în jurul valorii de 2,2 kW.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOMOBILE
Cum funcționează un elevator
În ciuda diferențelor constructive dintre acestea, elevatoarele auto funcționează, în general, după principii similare. Mai exact, odată ce mașina este plasată pe poziție, iar sistemele de siguranță sunt în funcțiune, pentru a preveni alunecarea acesteia de pe dispozitiv, va fi activat pistonul de acționare. Acesta va transfera presiunea către pistonul executant, pentru o amplificare a puterii disponibile, cu scopul de a ridica întreaga masă a automobilului rapid, cu eficiență maximă. Tocmai de aceea, presiunea maximă va fi, de fiecare dată, în pistonul executant, nu în cel de acționare.
Utilizarea lichidului hidraulic, pe baza căreia funcționează cilindrii elevatorului, nu pune în pericol instalațiile și sistemele de sub capota mașinii. Fluidul hidraulic este stocat într-un rezervor etanș, ce nu permite scurgerile. Pentru o fiabilitate cât mai mare a componentelor mecanice ale unui elevator, este important ca acest dispozitiv să fie exploatat judicios, fără încălcări ale greutății maxime suportate de acesta. În cazul în care te interesează un anumit model de elevator, va trebui să verifici rezistența podelei pe care acesta urmează să fie amplasat.
Un material precum betonul solid va garanta o anduranță sporită, în condițiile în care un elevator cântărește minimum 700 de kilograme, valoare la care se adaugă și tonajul automobilului ce va urca pe el. De asemenea, înălțimea service-ului trebuie să fie una corespunzătoare cu solicitările tipice unui elevator, pentru ca intervențiile asupra automobilelor să poată fi efectuate conform bunelor practici. Pentru un plus de siguranță, accesul la elevator al celor care nu au beneficiat de un training de specialitate nu este permis, iar utilizarea acestui dispozitiv într-o spălătorie auto nu este acoperită de garanție.
Motivele de mai sus te vor convinge să îți upgradezi service-ul auto, pentru a face față puternicei concurențe din acest domeniu. Cu echipamentele potrivite, vei reuși să îți menții clientela, indiferent de circumstanțele din piață.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.