autovit.ro
B SECTIUNI

Top mașini electrice 2023 – care sunt cele mai fiabile și mai ieftine

Viitorul industriei auto este electric. În fiecare an, mașinile electrice devin din ce în ce mai performante și mai accesibile, iar tot mai mulți șoferi decid să achiziționeze un autovehicul electric.

Îmbunătățirea gamei de baterii, prețurile de listă mai mici și extinderea rețelei de încărcare înseamnă că vom vedea din ce în ce mai multe mașini electrice pe străzi. Scopul producătorilor este de a lansa pe piață autovehicule ce generează cât mai puține emisii de gaze dăunătoare, oferind, în același timp, performanțele și autonomia cu care cumpărătorii de automobile s-au obișnuit.

Astfel, producția de mașini electrice este în continuă creștere și dezvoltare de la an la an. Pentru a fi la curent cu cele mai noi modele și cu inovațiile din prezent, iată topul mașinilor electrice din 2023, dar și un top cu cele mai ieftine mașini electrice:

Mașini electrice 2023 prețuri

Vom prezenta mai departe câteva modele de top de autovehicule electrice și cât te-ar costa dacă intenționezi să achiziționezi una.

  • BMW i4

bmw i4

În 2023, din lista de electrice disponibile în gama BMW dispare i3. Primul model electric de serie al mărcii germane a fost pensionat anul trecut, dar asta nu înseamnă că fanii mașinilor cu baterii nu au o gamă variată de produse din care să aleagă.

BMW i4 oferă tot luxul și performanța la care te poți aștepta de la o limuzină sport într-un pachet cu zero emisii. Modelul i4 M50 este top de gamă și prima mașină electrică care a fost modificată de divizia „M” a BMW.

BMW i4 standard are aceeași baterie de 83.9 kWh ca și modelul M50, oferind 340 CP și o autonomie de 493-590 km, cu aproximativ 75 km mai mult. În funcție de versiunea pe care o alegi, pentru i4 vei plăti între 50.159 și 68.485 euro.

Bavarezii sunt foarte mândri de acest model cu emisii zero, pe care îl denumesc primul Gran Coupé pur electric. Modelul promite o dinamică fără compromis, în acord cu exigențele clienților, iar confortul și dotările de la interior sunt la nivelul unui BMW Seria 4. Află totul despre BMW i4 din acest articol.

  • Ford Mustang Mach-E

ford mustang mach e

Ford Mustang Mach-E rămâne apreciat și în 2023. SUV-ul mărcii americane propune o gamă generoasă de motorizări care poate fi împerecheată cu două tipuri de baterii. De asemenea, pentru 2023, Ford are în plan alte două electrice: un alt SUV de segment mediu și un crossover sport.

De la tehnologii avansate de asistare a șoferului, la caracteristici de conectivitate de nivel superior și detalii inovatoare de design, Mustang Mach-E oferă o experiență de condus simplă și plăcută.

Vom menționa sistemul intuitiv de condus cu o singură pedală pentru o deplasare lină, precum și trei moduri de deplasare selectabile, care reglează fin setările de performanță ale autovehiculului. Caracteristicile de conectivitate de generație următoare, precum Fordpass Connect și Ford SYNC 4A îți permit să interacționezi cu SUV-ul tău electric la un nivel fără precedent.

Mustang Mach-E are o autonomie de până la 600 kilometri și ajunge de la zero la 100 km în 3,7 secunde. Prețul lui Mach-E începe de la 62.000 euro.

Te vezi la volanul unui Ford Mustang? Descoperă oferta Autovit pentru acest model spectaculos.

  • Mazda MX-30

mazda mx 30

Mazda MX-30 a fost concepută ca mașină de oraș, deoarece corespunde nevoilor de zi cu zi ale familiilor. Autonomia aproximativă este de 200 kilometri, însă Mazda declară că majoritatea oamenilor nu au nevoie de o autonomie foarte mare, în cazul mașinilor electrice, întrucât producerea bateriilor mari de litiu creează un nivel ridicat de dioxid de carbon.

Puterea Mazda MX-30 este de 146 CP, iar prețul ei pornește de la 37.090 euro.

  • Honda E

honda e

Honda E este primul model electric produs de Honda fiind proiectată pentru oraș și pentru modul în care trăim astăzi, capabilă să unească perfect toate aspectele vieții prin conectivitate avansată. Dincolo de emisii zero, caracterul urban al Honda este reflectat în dimensiunile mici, manevrabilitatea exceptională precum și în înteriorul confortabil și primitor.

Honda E combină multe tehnologii în jurul unui șasiu construit special. Toate sunt propulsate de un puternic motor electric de 154 CP (amplasat în spate), controlat prin sistemul Single Pedal Control. Aici vorbim despre distribuirea egală a maselor 50:50, centrul de greutate foarte jos (50cm) obținut prin amplasarea bateriilor în partea inferioară a mașinii, raza de bracare de doar 4.3 m precum și sistemul de propulsie (spate) și suspensia independentă pentru puntea spate.

Prețul unei Honda e începe de la 39.980 euro.

Autovit este platforma cu cel mai mare număr de dealeri profesioniști. Descoperă modelul Porsche Taycan și condu mașina la care visezi.

  • Hyundai Ioniq 5

hyundai ioniq

Istoria Hyundai cu mașinile pur electrice datează din 1991, cu o versiune electrică a sedanului Sonata. Este evident că marca și-a folosit cei 30 de ani de experiență când vine vorba de Ioniq 5, deoarece este unul dintre cele mai bune autovehicule electrice.

Cu o combinație izbitoare între retro și futurist, acest Hyundai Ioniq 5 reușește să iasă cu ușurință în evidență pe drum și prin parcări.

Cu o autonomie de aproximativ 480 km și capacitatea de încărcare super rapidă de 350 kW, Ioniq 5 cu bateria de 77.4 kWh și 228 CP dispersează orice anxietate. Chiar și modelele entry-level cu bateria de 58 kWh au o autonomie respectabilă de aproximativ 360 km, precum și mult spațiu interior pentru pasageri. Prețul lui Ioniq 5 pornește de la 50. 884 euro.

  • Kia e-Niro

Kia e-Niro a fost unul dintre cele mai convingătoare mașini electrice pe care le puteai cumpăra. Ajuns la a doua generație, micul SUV electric al Kia (acum numit Kia Niro EV) îmbunătățește vechiul model în aproape toate aspectele.

La exterior, Niro ia mult din elementele de design de la Kia Sportage mai mare, în timp ce în interior, șoferii sunt întâmpinați de aceeași tehnologie de bord cum se vede la Kia EV6, mai scump.

Bateria litiu-ion polimer de înaltă capacitate de 64 kWh oferă o autonomie de până la 455 kilometri cu o singură încărcare (conform ciclului combinat WLTP). Autonomia în ciclu urban este de 615 Km. E-Niro combină puterea electrică eficientă cu spațiul și practicitatea unui crossover, având un spațiu interior generos pentru 5 pasageri și un portbagaj încăpător de 451 litri.

Prețurile pornesc de la 40.460 euro cu TVA inclus pentru versiunea cu baterie de 39,2 kWh și de la 45.172 Euro cu TVA inclus pentru versiunea cu baterie de 64 kWh.

  • Porsche Taycan

porsche taycan

În 2023, Taycan rămâne singurul model electric al mărcii germane. În toate cele trei configurații ale sale: Taycan, Taycan Cross Turismo și Taycan Sport Turismo. La final de an, în portofoliul mărcii germane ar trebui să ajungă și SUV-ul Macan electric, însă cel mai probabil, livrările vor demara în 2024.

Modelul simplu de Porsche Taycan are 408 cai putere și o baterie de 71 kWh. Ajunge de la 0-100 km/h în 5,4 secunde, are o viteză maximă de 230 km/h și o autonomie combinată cuprinsă între 371 și 444 km, potrivit specificațiilor producătorului. Prețul? Puțin peste 90.000 de euro.  

În varianta Performance Battery Plus, Porsche Taycan vine cu 476 de cai putere și o baterie mai mare, de 84 kWh. Atinge suta tot în 5,4 secunde, viteza maximă este de 230 km/h, iar autonomia combinată este cuprinsă între 431 și 505 kilometri. Prețurile pentru acest model încep de la 99.000 de euro. 

  • Tesla model S

tesla model s

Nu este un secret faptul că Tesla produce, poate, cele mai revoluționare și de ultimă generație mașini electrice din întreaga lume, dar acestea nu sunt cele mai accesibile pentru publicul larg.

Tesla rămâne producătorul care a dat o nouă față mașinilor electrice. Și nu doar prin modelele pe care le produce, ci și prin strategiile de marketing mai puțin obișnuite. Dar indiferent de cum vezi tu marca Tesla, modelele sale reușesc performanțe remarcabile: spre exemplu, Model Y a fost cel mai popular model în Uniunea Europeană în luna septembrie a anului trecut. Iar ăsta nu e un lucru pe care să-l treci cu vederea.

În acest moment, în gama Tesla există 4 modele pe care le poți comanda: Model 3, Model Y, Model S și Model X.

Model S are o putere de 1.020 CP, o autonomie de până la 600 km și atinge 100 km/h în 2,1 secunde. prețul începe de la 112.970 euro.

Mașini electrice ieftine 2023

Cele mai ieftine mașini electrice la vânzare în România, în 2023, au prețuri mai mari decât în 2022. Mașinile electrice se scumpesc de la o lună la alta. Prețurile mașinilor electrice accesibile au crescut și anul acesta. Iată care sunt cele mai ieftine mașini electrice de pe piață:

  • Dacia Spring – cea mai ieftină mașină electrică 2023

dacia spring

La capitolul oferte mașini electrice irezistibile, Dacia Spring rămâne în continuare cea mai ieftină mașină electrică din lume. În 2023, Dacia nu are în plan lansarea unui alt model cu baterii. Totuși, constructorul de la Mioveni a început anul cu o premieră electrificată parțial: lansarea pe piață a primului hibrid. Jogger Hybrid poate fi comandat în România începând de la 23.750 de euro. Iată câteva detalii despre Spring:

  • motor electric 44 CP, tracțiune față;
  • autonomie 225 km (WLTP);
  • Autonomie oraș: 295 km WLTP;
  • baterie 26,8 kWh;
  • Consum WLTP: 14 kWh / 100 km;
  • viteză maximă 125 km/h;
  • Încărcare: AC până la 6,6 kW, CC până la 30 kW (opțional);
  • volum portbagaj 300 litri;
  • Locuri: 4.

20.800 euro costă cea mai ieftină mașină electrică 2023.

Dacă te tentează cea mai ieftină mașină electrică de pe piață o poți găsi pe platforma Autovit. Descoperă Dacia Spring în oferta Autovit.

  • Smart EQ Fortwo

smart fortwo

Modelul cu două locuri Smart EQ Fortwo este una dintre cele mai ieftine mașini electrice. Iată câteva detalii tehnice ale modelului:

  • motor electric 82 CP, tracțiune spate;
  • autonomie 160 km (WLTP);
  • baterie 17.6 kWh;
  • consum de energie electrică (în regim mixt): 16.0 kWh/100 km (WLTP);
  • accelerație 0-100 km/h 11,5 secunde;
  • viteză maximă 130 km/h;
  • locația portului: partea dreaptă spate;
  • port de încărcare tip 2, putere de încărcare 4,6 kW AC, timp de încărcare (0->105 km) 4h 30m;
  • încărcător de bord de 4,6 kW/ cablu de încărcare pentru Wallbox și stații publice de încărcare;
  • greutate 1.054 kg;
  • volum portbagaj 260 litri.

Smart EQ Fortwo costă 24.000 euro.

  • Smart EQ Forfour

smart eq forfour

  • motor electric 81 CP, tracțiune spate;
  • autonomie 160 km (WLTP);
  • baterie 17.6 kWh;
  • consum de curent: 16,5 kWh/100 km;
  • accelerație 0-100 km/h 12,7 secunde;
  • viteză maximă 130 km/h;
  • locația portului: partea dreaptă spate;
  • port de încărcare tip 2, putere de încărcare 4,6 kW AC, timp de încărcare (0->105 km) 4h 30m;
  • încărcător de bord de 4,6 kW/ cablu de încărcare pentru Wallbox și stații publice de încărcare;
  • greutate 1.163 kg;
  • volum portbagaj 185 litri.

Smart EQ Forfour costă 25.400 euro.

  • Volkswagen e-UP

vw e up

Una dintre cele mai ieftine mașini electrice, Volkswagen e-UP are următoarele specificații tehnice:

  • motor electric 83 CP, tracțiune față;
  • autonomie 258 km (WLTP);
  • baterie 36,8 kWh;
  • consum 16 kWh/100km;
  • accelerație 0-100 km/h 12,3 secunde;
  • viteză maximă 130 km/h;
  • locația portului: partea dreaptă spate;
  • port de încărcare tip 2, putere de încărcare 7,2 kW AC, timp de încărcare (0->200 km) 5h 15m;
  • portul Fastcharge CCS, putere rapidă (max) 40 kW DC, timp de încărcare rapidă (20-> 160 km) 48 min;
  • greutate 1.160 kg;
  • volum portbagaj 250 litri.

27.600 euro este prețul unui e-Up.

Mașina electrică este o investiție destul de costisitoare. Informează-te înainte să cumperi. Află care sunt cele mai comune probleme la masinile electrice din acest articol.

  • Fiat 500 e

fiat 500 e

  • motor electric 95 CP;
  • autonomie 190 km (WLTP);
  • baterie – 23,8 kWh (21,3 kWh capacitate netă);
  • consum de curent: 15,8 kWh/100 km;
  • accelerație 0-100 km/h 9 secunde;
  • viteză maximă 135 km/h.

33.900 euro este prețul pentru un Fiat 500 e, una dintre cele mai ieftine mașini electrice de pe piață.

  • Opel Corsa-e

opel corsa e

  • motor electric 136 CP, tracțiune față;
  • autonomie 330 km (WLTP);
  • baterie 50 kWh;
  • consum de curent: 17 kWh/100 km;
  • accelerație 0-100 km/h 8,1 secunde;
  • viteză maximă 150 km/h;
  • locația portului: partea stângă spate;
  • port de încărcare tip 2, putere de încărcare 7,4 kW AC, timp de încărcare (0-> 290 km) 7h45m.

Opel Corsa-E costă 35.500 euro.

Comisia Europeană a setat obiectivul de a reduce cu 60% emisiile dăunătoare planetei, cauzate de transport, până în 2050. Deoarece mijloacele de transport în comun nu sunt întotdeauna o soluție viabilă pentru majoritatea oamenilor, mașinile personale rămân opțiunile preferate de către aceștia. Varianta motorizării electrice pare să fie alternativa sustenabilă și economică pe termen lung.

sursa foto: shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)