Criteriu important pentru cei pasionați de performanță, caii-putere sunt definitorii atât pentru demarajele fulminante, cât și pentru gradul de utilitate pe care îl poate oferi un autoturism. Spre deosebire de cuplul motor, această unitate de măsură, care se referă la randamentul motorului, vizează puterea furnizată în mod continuu, nu doar în momentele de vârf de sarcină, cum ar fi pornirea de pe loc sau tractarea.
Un număr cât mai mare de cai-putere înseamnă o accelerare mai fermă, un răspuns mai rapid al pedalei de accelerație și o funcționare sigură. Născut din nevoia de a diferenția atelajele cu tracțiune animală de mașini cu motor termic, pentru ca publicul să înțeleagă avantajele celor din urmă, calul-putere este un standard valabil pe toată planeta, deși nu face parte din Sistemul Internațional.
Ce istoric are această unitate de măsură
Cum se calculează un cal-putere
Câți wați are un cal-putere
Ce potențial în CP are un cal
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Ce istoric are această unitate de măsură
Wattul și calul-putere au aceeași origine. Formulată de inventatorul scoțian James Watt, această valoare a apărut în urma unor experimente al căror scop era determinarea randamentului unui motor cu aburi. Analogia aleasă de inventator a fost cea legată de cantitatea maximă de cărbune pe care o poate căra un ponei.
Nemulțumit de randamentul micilor animale, cifrat la cca. 99 de kilograme, pe o distanță de 30 de metri și pe durata unui minut, Watt s-a orientat către un cal de constituție medie. Inventatorul și-a continuat experimentele și, în anul 1782, a determinat că un cal poate tracta 195 de kg, în condiții similare celor la care ar fi supus un ponei. Comparațiile tot mai frecvente care se făceau, de-a lungul secolului al XVIII-lea, între puterea motoarelor destinate morilor și cea furnizată de cai, a dus la popularizarea cailor-putere ca modalitate de a specifica randamentul unui agregat.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Cum se calculează un cal-putere
Teoretic, această unitate de măsură este expresia puterii mecanice pe care o poate furniza un agregat, cu ardere internă sau electric.
Din punctul de vedere al modului în care putem materializa forța unui cal-putere, cea mai simplă analogie este cea oferită de sistemul metric (CP). Potrivit acesteia, ne referim la ridicarea de la sol, până la înălțimea de un metru, a unei greutăți de 75 kg, de-a lungul unei secunde. În sistemul anglo-saxon, care exprimă caii-putere prin simbolul HP, această unitate de măsură a puterii folosește o valoare de referință echivalentă cu o greutate cifrată la 76 kg.
În performanța oricărui motor, contează și restul tehnologiilor care sunt dezvoltate și implementate de inginerii auto. Află mai multe informații despre rolul unui sistem Vanos BMW.
Indiferent de sistemul la care ne raportăm, de producătorul mașinii pe care o deții și de tipul motorizării, numărul cailor-putere nu este unul fix. De-a lungul timpului, uzura morală și suprasolicitările zilnice predispun motorul la pierderea a mai mulți sau mai puțini cai-putere. Acest fenomen se petrece pe fondul deteriorării filtrului de aer și evacuării, care merge în tandem cu apariția depunerilor la nivelul bujiilor și supapelor. În paralel, are loc diminuarea presiunii din camera de ardere, ceea ce duce la pierderi de randament care se simt la pedală, în cele mai critice dintre cazuri.
Îți dorești un SUV luxury și sportiv care să dețină mulți cai-putere? Porsche Cayenne facelift este foarte posibil să-ți satisfacă toate aceste aspecte.
Câți wați are un cal-putere
Calul-putere nu este valabil doar în cazul motoarelor cu ardere interHnă, care funcționează pe bază de motorină sau de benzină. Cu toate acestea, în cazul mașinilor electrice, puterea acestora este exprimată mai degrabă în kilowați, ceea ce-i poate deruta pe cei obișnuiți cu etalonul clasic.
Mai mult, începând cu anul 2010, producătorii auto care comercializează automobile la nivel european sunt obligați de Comisia Europeană să afișeze cu prioritate valoarea corespunzătoare puterii motorului care echipează un anumit model în kilowați. Această regulă se aplică inclusiv în cazul motoarelor mecanice și electrice, care echipează nu doar mașinile, ci și echipamentele industriale sau electrocasnicele.
Astfel, în cazul în care caii-putere nu sunt afișați nici ca o informație suplimentară, poate părea ambiguu să ajungi la valoarea care te interesează. O cale rapidă este aceea de a converti puterea exprimată în kilowați, cu cea în cai-putere. Un kilowatt echivalează cu 1,341 CP. Astfel, un hatchback echipat cu un motor de 75 CP va avea o putere de aproximativ 55 kW, iar un SUV compact, cu 100 de cai-putere, va avea 74,5 kW.
Descoperă ce este un ▶ powerbox și cum te poate ajuta în creșterea performanțelor mașinii.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE
Ce potențial în CP are un cal
Din moment ce efortul unui motor a fost asemănat, încă de la început, cu cel depus de un cal, pare foarte logic ca un cal-putere să echivaleze cu unul real. Această afirmație este adevărată doar parțial. Estimarea lui Watt a fost precisă în privința capacității pe care un cal o poate furniza, de-a lungul unei zile de lucru. Cu toate acestea, studiile realizate în anul 1993, de cercetătorii R. D. Stevenson și R. J. Wassersug, au scos la iveală un fapt cel puțin interesant.
Cantitatea de putere pe care o poate produce masa musculară a unei cabaline, per kilogram de mușchi, variază între 100 și 200 de Wați.
Astfel, puterea reală pe care un cal o poate pune la bătaie este fie de 18.000 W, potrivit celor doi oameni de știință, fie ceva mai modestă, de doar 14,9, potrivit unor date preliminare, obținute în cadrul unei demonstrații realizate la târgul din statul american Iowa. Indiferent de valoarea reală, este spectaculos faptul că un cal are mai multă putere decât cea care echivalează cu doar 0,74 kW. Cu toate acestea, maximul pe care îl poate pune la bătaie fiecare cal în parte nu poate fi susținut pe o perioadă îndelungată de timp.
În timp, motoarele își pot pierde din caii-putere inițiali din diverse motive, din cauza uzurii componentelor sau a factorilor de mediu. Această pierdere a puterii poate fi un indicator al stării de sănătate a motorului și poate influența performanța și eficiența mașinii. Află, din acest articol, de ce pierde masina ta cai-putere si cum poti mentine in timp puterea motorului.
Dincolo de cifre, caii-putere își pot diminua efectul, de-a lungul timpului. Cu o bună întreținere a mașinii, vei putea conserva numărul acestora și vei menține o valoare de revânzare cât mai mare a autoturismului.
Credit foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.