autovit.ro
B SECTIUNI

Procedura de radiere auto 2024

Te afli în situația în care trebuie să radiezi o mașină? Chiar dacă, inițial, această procedură poate părea complicată, devine mult mai accesibilă, atunci când dispui de informații privind documentele necesare și pașii ce trebuie urmați. 

Prin intermediul acestui articol, ne propunem să te călăuzim în acest proces, pentru a-l face mai simplu. Prin urmare, te invităm să descoperi tot ceea ce implică procedura de radiere a mașinii tale, în 2024.

Din punct de vedere legislativ, procesul de radiere auto este reglementat conform Ordinului 1501/2006, care impune cetățenilor obligația de a solicita radierea în termen de 30 de zile, în următoarele situații:

  1. Vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unități specializate, în scopul dezmembrării.
  2. Automobilul a fost scos definitiv de pe teritoriul României.
  3. Vehiculul a fost sustras prin furt.
  4. Mașina a fost abandonată sau nu mai are un proprietar.

Radierea unui vehicul se realizează prin depunerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a plăcuțelor cu număr de înmatriculare sau de înregistrare, după caz, a cărții de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele înmatriculate după 1 iulie 1993), a fișei de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autorității administrației publice locale, stabilită potrivit legii, sau a certificatului de atestare fiscală.

Pentru vehiculele înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care dețin certificate de înmatriculare și numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricație mai mare de 30 de ani, radierea poate fi efectuată pe baza unei declarații pe propria răspundere a titularului înmatriculării sau a moștenitorilor legali ai acestuia. 

Declarația trebuie să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulație și că nu mai circulă pe drumurile publice.

Autovit face constant eforturi pentru ca experiența de cumpărare să fie safe. Descoperă oferta de autoturisme de pe platforma cu cel mai mare număr de dealeri profesioniști.

Acte necesare pentru radierea auto în 2024

Radierea auto înseamnă, pe scurt, eliminarea completă a autovehiculului pe care îl deții, din evidențele autorităților competente, cum ar fi Direcția de Taxe și Impozite Locale și Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Această procedură se desfășoară în două etape: radierea fiscală și radierea din circulație.

Radierea fiscală

Procedura de radiere fiscală a unui autovehicul, în anul 2024, implică demersuri la Direcția Taxe și Impozite Locale. Dosarul necesar pentru radierea fiscală a unui autoturism trebuie să cuprindă următoarele documente:

  1. Act de identitate al solicitantului, în copie și original.
  2. Cartea de identitate a vehiculului (CIV), în copie și original.
  3. Declarația pentru scoaterea din evidențe a autovehiculului.
  4. Cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală.
  5. Actul care atestă înstrăinarea vehiculului sau adeverința de la REMAT, în cazul în care automobilul a fost scos din circulație.

Radierea din circulație

Pentru a efectua procedura de radiere din circulație a autovehiculului, trebuie să urmezi câțiva pași. Primul constă în completarea unei cereri de radiere auto. Dosarul depus la DRPCIV trebuie să includă următoarele acte:

  1. Cererea de radiere auto;
  2. Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) – original;
  3. Certificatul de atestare fiscală;
  4. Certificatul de radiere fiscală – 3 exemplare;
  5. Dovada depozitării într-un spațiu adecvat, în conformitate cu prevederile legale;
  6. Certificatul de înmatriculare – original;
  7. Plăcuțele cu numărul de înmatriculare;
  8. Actul de identitate – original;
  9. Pentru persoanele juridice, documente care atestă dobândirea personalității juridice
  10. Procură notarială, în cazul în care documentele sunt depuse de o altă persoană decât titularul.

O mașină mică și economică este o variantă foarte potrivită de deplasare în oraș. Descoperă categoria masini mici din oferta Autovit. Majoritatea dealerilor de pe Autovit oferă garanție pentru mașinile pe care le tranzacționează, deci poți cumpăra cu încredere o mașină rulată.

Dacă autovehiculul va fi dezmembrat după radiere, vor fi necesare următoarele documente:

  • Cerere de radiere;
  • Actul de identitate al solicitantului, în copie și original;
  • Certificatul de radiere – 3 exemplare;
  • Documentul (în original) care atestă dezmembrarea vehiculului, emis de o unitate specializată;
  • Certificatul de atestare fiscală;
  • Certificatul de înmatriculare, în copie și original;
  • Plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Pentru radierea auto în vederea exportului, vei avea nevoie de următoarele documente:

  • Cererea de radiere;
  • Actul de identitate al solicitantului (original și copie);
  • Certificatul de înmatriculare al vehiculului (original);
  • Cartea de identitate a vehiculului (original);
  • Certificatul de atestare fiscală;
  • Certificatul de radiere – 3 exemplare;
  • Documentul care atestă scoaterea definitivă a vehiculului din țară;
  • Plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Persoanele juridice care intenționează să radieze un automobil în vederea exportului trebuie să furnizeze documente care atestă dobândirea personalității juridice, o copie a certificatului constatator emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului și o împuternicire a reprezentantului legal, dacă o altă persoană se va ocupa de procesul de radiere.

Condițiile de condus se schimbă, la primele semne de vreme rea, sau cel puțin așa ar trebui să procedeze un șofer responsabil, care dorește să conducă în siguranță. Află din acest articol cum sa conduci pe vreme rea.

radierea auto

Pași de urmat în 2024 pentru radierea unei mașini

Pentru a evita să faci mai multe drumuri la ghișeu, după ce ai strâns actele pentru dosar, ai de făcut o serie de pași simpli.

Cum se completează cererea de radiere auto

În cererea pentru radiere auto, disponibilă pe platforma drpciv.ro, vei avea de completat următoarele informații:

  1. Date despre proprietar – numele, adresa, numărul de telefon și alte informații de contact;
  2. Date despre vehicul – marca, modelul, anul de fabricație, numărul de înmatriculare, numărul de identificare al vehiculului;
  3. Motivul radierii – acesta ar putea fi din motive precum vânzarea, casarea, distrugerea sau altele.

Cum se obține certificatul de radiere din circulație

Certificatul de radiere auto se obține de la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Pentru acest certificat, trebuie să depui un dosar complet la DRPCIV, iar conținutul dosarului va varia în funcție de circumstanțele radierii, după cum am văzut mai sus.

Un dosar bine întocmit va asigura o procedură mai rapidă și fără probleme pentru obținerea certificatului de radiere. Astfel, familiarizarea cu cerințele specifice și prezentarea corectă a documentelor vor contribui la facilitarea procesului de radiere a autovehiculului tău.

Procedura de restituire plăcuțe auto

Prin solicitarea păstrării numărului de înmatriculare, titularul exprimă dorința de a menține aceeași combinație de caractere pe noul certificat de înmatriculare, în cazul radierii automobilului.

În acest sens, trebuie să depui, la ghișeul din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatriculări, următoarele documente:

  • Cererea de păstrare a numărului de înmatriculare;
  • Actul de identitate al solicitantului sau documentele (în original) care confirmă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul persoanei juridice;
  • Dovada achitării tarifului pentru păstrarea numărului de înmatriculare.

Valabilitatea numărului de înmatriculare pentru care s-a depus cererea de păstrare este de 1 an de la data solicitării. De asemenea, poți prelungi valabilitatea rezervării, pentru o perioadă de maximum 3 ani.

Înregistrarea radierii în certificatul de înmatriculare

Certificatul de radiere auto poate fi obținut de la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Pentru aceasta, este necesar să depui un dosar complet, cu documentele aferente situației specifice de radiere.

În ceea ce privește durata procesului de radiere auto, certificatul de atestare fiscală auto, în cazul radierii, se obține în cel mult 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Acesta poate fi solicitat și online, prin intermediul Spațiului Virtual Privat al platformei ANAF, care îl eliberează în format electronic.

Certificatul de radiere auto este, în general, eliberat în aceeași zi, la sediul DRPCIV.

Pe Autovit, ai în orice moment acces la zeci de mii de anunțuri auto. Găsește accesoriile și piesele de care ai nevoie pentru autovehiculul tău. Descoperă categoria piese din oferta Autovit.

Anularea asigurării RCA

Actele solicitate de către societățile de asigurare pentru demersul de recuperare-restituire a primei de asigurare RCA, în cazul radierii vehiculului de la DRPCIV la cerere sau prin casare (inclusiv în cadrul Programelor Rabla), sunt următoarele:

Pentru persoane fizice

  • Cererea societății de asigurare pentru recuperare-restituire a primei de asigurare RCA, care trebuie depusă la societatea de asigurare cu care s-a încheiat contractul RCA;
  • Copie certificat de radiere de la DRPCIV;
  • Copie proces-verbal de scoatere din evidență (de la organul fiscal al Primăriei vânzătorului vehiculului);
  • Copie act de identitate (CI) al asiguratului;
  • Copie Carte de Identitate Vehicul (CIV) față-verso;
  • Copie talon vehicul;
  • Polița de asigurare RCA în original;
  • Extras de cont – contul menționat în cerere trebuie să corespundă cu numele depunătorului cererii.

Pentru persoane juridice

  • Cererea societății de asigurare pentru recuperare-restituire a primei de asigurare RCA, care trebuie depusă la societatea de asigurare cu care s-a încheiat contractul RCA;
  • Copie Carte de Identitate Vehicul (CIV) față-verso;
  • Copie talon;
  • Împuternicire pentru firmă;
  • Copia actului de identitate al persoanei împuternicite;
  • Extras de cont – contul menționat în cerere trebuie să corespundă cu numele depunătorului cererii;
  • Copie certificat de radiere de la DRPCIV;
  • Polița de asigurare RCA, în original;
  • Împuternicire pentru firmă de leasing (dacă este cazul);
  • Copie a procesului-verbal de scoatere din evidență (de la organul fiscal al Primăriei vânzătorului vehiculului).

Radierea unui autovehicul poate fi necesară fie pentru a retrage mașina din circulația rutieră din diverse motive, fie pentru a fi scutit de la plata taxelor și impozitelor, în cazul în care nu mai deții calitatea de proprietar. Este esențial să ai toate documentele în ordine și să-ți rezervi suficient timp pentru a te ocupa de această procedură.

sursa foto: Shutterstock, Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)