Orice şofer a trecut, măcar o dată în viaţă, printr-o situaţie de acest gen: în mijlocul drumului, în trafic, la o viteză mai mică sau mai mare, motorul s-a oprit brusc.
Cauzele unei asemenea păţanii sunt diverse şi pot fi de ordin tehnic sau provocate de neatenţie şi de necunoaşterea indicatoarelor de bord. Oricare ar fi cauza, oprirea motorului în mers nu este cea mai bună situaţie prin care poate trece un şofer.
Cauze care pot duce la oprirea motorului în mers
Ce trebuie să faci atunci când ţi se opreşte motorul
Ce soluţii ai dacă ţi s-a oprit motorul în mers
Cum previi oprirea motorului în mers
Oprirea motorului poate fi de-a dreptul înfricoşătoare, de altfel, atunci când se petrece, de exemplu, pe o autostradă aglomerată, la viteză mare. Mai jos vom trece împreună în revistă principalele cauze care duc la oprirea motorului, ce soluţii are un şofer şi ce măsuri de prevenţie poate să aibă în vedere.
Cauze care pot duce la oprirea motorului în mers
Sunt destule motive pentru care motorul unui autoturism se opreşte în mers, iar cele mai multe dintre ele au legătură cu filtrele, combustibilul sau cu unele dintre componentele mecanice. Iată care sunt cele mai frecvente cauze care pot duce la oprirea motorului în mers.
Vezi AICI oferta noastră de AUTOTURISME
- Supraîncălzirea motorului. Este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care un motor se opreşte. Dacă nu există suficient lichid de răcire în motor, pentru a menține temperaturile la un nivel normal, atunci pistoanele pot începe să se topească. Acest lucru va duce la oprirea bruscă a motorului.
- Nivelul redus al uleiului de motor. Dacă există o scurgere de ulei undeva, iar nivelul acestuia scade sub minim, poate exista prea multă frecare între componentele metalice ale motorului, ceea ce poate duce la blocarea şi chiar la oprirea acestuia în mers. În plus, această defecţiune vine şi cu pagube costisitoare pentru motor. De aceea, verificarea regulată a nivelului de ulei este esenţială.
- Nivelul redus al lichidului de transmisie. La fel ca uleiul de motor, este necesară o anumită cantitate de lichid de transmisie, pentru ca autovehiculul să funcționeze. Dacă lichidul de transmisie nu e la un nivel optim, acest lucru ar putea duce la oprirea motorului în timpul mersului, deoarece transmisia se poate supraîncălzi.
- Probleme electrice. În cazul în care computerul de bord sau sistemul de aprindere al maşinii are probleme electrice, acesta nu va putea trimite semnalul electric corespunzător către motor. Acest lucru va face ca motorul să se oprească, în cele din urmă. Indicatorul de avertizare al motorului se aprinde, de mai multe ori, înainte să se întâmple asta. În acest caz, e recomandat să mergi cât mai repede la service, pentru o verificare cuprinzătoare.
- Rezervor gol. Dacă s-a aprins indicatorul de bord care anunţă că nu mai ai combustibil şi dacă e de ceva vreme aşa, atunci aceasta este cea mai probabilă cauză a opririi motorului.
- Amestecul de carburanţi nu este potrivit. În cazul în care maşina se opreşte în mers, atunci când e frig afară, sau dacă motorul se opreşte intermitent, sunt mari şanse ca amestecul de combustibil şi aer să nu fie cel optim.
- Pompă de combustibil defectă. În cazul în care această piesă nu funcţionează la parametri normali sau e defectă, atunci motorul nu va mai primi carburantul necesar. Dacă motorul s-a oprit din cauza pompei de combustibil, nu vei mai reuşi să-l porneşti la cheie.
- Alternator defect. Alternatorul este echipamentul responsabil pentru încărcarea bateriei şi contribuie la buna funcţionare a mai multor părţi esenţiale ale motorului. Dacă alternatorul a cedat, motorul va face acelaşi lucru. Cu toate acestea, există, de obicei, o mulțime de semne de avertizare privind defectarea iminentă a alternatorului. Printre ele, lumina tot mai slabă a farurilor sau faptul că bateria nu se mai încarcă.
Vezi categoria noastră de PIESE
- Baterie auto descărcată. De cele mai multe ori, dacă bateria este descărcată, nu vei mai putea să porneşti mașina. Cu toate acestea, dacă, într-adevăr, bateria dă semne că e pe ducă, sunt şanse mari ca motorul să se oprească din cauza suprasolicitării alternatorului. Înainte de a înlocui bateria, verifică dacă nu alternatorul este principalul vinovat pentru oprirea motorului.
- Probleme cu ambreiajul. Este una dintre cauzele care duc la oprirea motorului pe autoturismele cu transmisie manuală, atunci când şoferul ridică piciorul de pe ambreiaj, în momentul în care maşina e băgată în viteză, iar motorul nu primeşte combustibil. Se mai poate întâmpla atunci când şoferul trece într-o treaptă de viteză superioară, fără ca motorul să fie turat suficient. În cazul în care s-a petrecut aşa ceva, trebuie să pui schimbătorul de viteze pe neutru, să apeşi ambreiajul şi să porneşti motorul din nou.
- Presiune scăzută a combustibilului. Dacă motorul se opreşte doar în rampă, atunci presiunea scăzută a combustibilului poate fi unul dintre motivele cele mai probabile. Asta se poate întâmpla din cauza unor injectoare înfundate, a unui senzor de presiune sau a rampei de înaltă presiune, care pregăteşte combustibilul pentru a-l trimite în injectoare. În primul caz, poţi achiziţiona un curăţător pentru injectoare, care se adaugă în rezervorul de combustibil. Pentru celelalte situații, o vizită la service e cea mai bună soluţie.
- Filtru de aer murdar. Dacă filtrul de aer este înfundat sau foarte murdar, asta poate duce la probleme cu fluxul de aer al autoturismului, putând provoca oprirea motorului.
- Senzor defect al lichidului de răcire. Dacă autovehiculul este dotat cu un asemenea senzor, supraîncălzirea acestuia poate cauza oprirea imediată a vehiculului, pentru a preveni deteriorarea motorului. În unele cazuri, este posibil ca acest senzor să fie defect și să dea semnale greşite, care pot duce, la rândul lor, la oprirea motorului.
Ce trebuie să faci atunci când ţi se opreşte motorul
Dacă motorul se oprește în timpul mersului, mașina va pierde, mai întâi, servodirecția și apoi, frânele electrice. Iată ce trebuie să faci în această situaţie:
- asigură-te, calcă frâna treptat şi îndreaptă autoturismul spre marginea drumului
- instalează triunghiurile de avertizare şi lasă avariile pornite
- încearcă să reporneşti maşina
- în cazul în care autoturismul nu răspunde la cheie, apelează la un mecanic auto sau la un amic cu cabluri jumper
- dacă nici cablurile nu reuşesc să alimenteze şi să pornească motorul, sunt mari şanse ca la mijloc să fie o altă problemă care necesită reparaţii.
În cazul în care motorul se opreşte în timp ce e la ralanti (iar maşina stă nemişcată), este posibil să nu o poți scoate pe marginea drumului. Dacă se întâmplă acest lucru,
- aprinde luminile de avarie;
- apelează poliţia şi asistenţa rutieră, pentru a primi ajutor ca să scoţi maşina în siguranţă de pe carosabil;
- nu ieşi din autoturism şi nu încerca să-l împingi cu forţa pe marginea drumului, în timp ce traficul se desfăşoară în continuare pe lângă tine. Siguranţa e întotdeauna importantă.
Vezi categoria noastră de AUTOUTILITARE
Ce soluţii ai dacă ţi s-a oprit motorul în mers
Primul pas este să te asiguri că nu e vorba despre o problemă minoră, care poate fi rezolvată rapid, cum ar fi rezervorul gol de combustibil sau o acţionare greşită a ambreiajului, la un model de autoturism cu transmisie manuală. Odată ce aceste cauze au fost excluse, pot fi luate în vedere motivele mai complicate care duc, în mod obişnuit, la oprirea motorului în mers. De exemplu, dacă ştii că bateria maşinii este una veche și nu au apărut simptomele unui alternator defect, atunci cea mai probabilă cauză ar putea fi bateria.
Alte soluții ușoare includ adăugarea unei substanţe care curăţă injectoarele, dacă motorul se oprește în pantă, sau înlocuirea filtrului de aer, dacă pare murdar, la o inspecţie sumară.
Dincolo de toate acestea, majoritatea șoferilor vor avea nevoie de ajutor profesionist, pentru a depista motivul opririi motorului și pentru a remedia problema.
Mersul cu frâna de mână trasă este o greșeală frecventă pe care o facem cu toții. Află din acest articol ce se întâmplă dacă mergi cu frâna de mână trasă.
Cum previi oprirea motorului în mers
Sunt câteva măsuri de precauţie pe care e bine să le ai în vedere, pentru a reduce riscul apariţiei unor evenimente neplăcute. Iată care sunt acestea:
- autoturismul trebuie întreţinut regulat, cu revizia făcută la timp.
- componentele importante, cum ar fi motorul, trebuie verificate periodic.
- ţine cont de semnificaţia simbolurilor care se aprind pe tabloul de bord
- cere întotdeauna părerea unui mecanic auto autorizat, cu experienţă în domeniu
- schimbă la timp piesele care necesită înlocuire periodică şi nu amâna nicio lucrare de întreţinere pentru autoturism.
Aşadar, măsurile de prevenţie, precauţia în trafic şi ajutorul specializat (în cazul în care, până la urmă, te-ai confruntat cu motorul oprit în trafic) sunt cele mai bune lucruri pe care le poţi face, pentru a reduce riscul apariţiei unor probleme costisitoare pentru autoturismul tău.
Sursa foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.