
Conceput de europeni, pentru Europa, Kuga reprezintă răspunsul lui Ford față de ofensiva SUV-urilor compacte care au împânzit autostrăzile Bătrânului Continent. Aruncat în lupta cu Toyota RAV4, Volkswagen Tiguan, Kia Sportage, Mazda CX-5 sau Mitsubishi Eclipse Cross, modelul americanilor a fost fabricat, inițial, în Germania, iar apoi, în Spania. Modelul a avut un succes comercial care l-a transformat într-o ofertă tentantă, chiar și pe piața second-hand, datorită ținutei de drum agile și dotărilor adaptate unei clientele radical diferite de cea a arhaicului Ford Maverick.
Cu excepția unor imperfecțiuni, precum montajul deficitar al hayonului sau scurgerile de ulei, constatate în cazul unor exemplare din prima generație, mașina și-a câștigat un loc în inima românilor. Nici consumul relativ ridicat al modelelor echipate cu motor turbo pe benzină nu a reprezentat o piedică pentru clienții interesați de o mașină cu un preț corect și cu un ansamblu rezonabil al costurilor de utilizare.
Ce avantaje oferea prima generație Ford Kuga
Care au fost motorizările disponibile inițial
Prin ce s-a remarcat a doua generație
Ce arsenal tehnic oferea Ford Kuga II
Galerie:
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Ce avantaje oferea prima generație Ford Kuga
Prima generaţie a lui Ford Kuga a debutat pe piaţă în anul 2008 şi a avut la bază aceeaşi platformă tehnică utilizată pentru Ford Focus şi Ford C-Max. Modelul a fost disponibil atât cu tracţiune, cât şi cu tracţiune integrală. Kuga a fost încadrat, încă de la început, în categoria SUV-urilor compacte şi avea o lungime de 4,44 metri. Concura, astfel, cu modele precum VW Tiguan, Nissan Qashqai, Toyota RAV4 sau Honda CR-V. La fel ca Focus, Kuga a fost apreciat pentru modul dinamic în care se conduce.
Chiar dacă vorbim despre un SUV, Kuga propunea un caracter care poate fi catalogat chiar ca fiind sportiv. Trenul său de rulare oferea un compromis foarte bun între confort și nevoia de dinamism. Din păcate, Kuga nu a fost foarte apreciat pentru spaţiul interior, destul de înghesuit chiar şi pentru locurile din faţă, dar nici pentru locul disponibil pentru bagaje.
De asemenea, zgomotul provenit de la vânt şi de la trenul de rulare era destul de ridicat, fiind neplăcut la viteze mai mari. În anul 2010, Kuga a primit un facelift care a adus echipamente noi, mici schimbări de design la interior şi exterior, dar şi uşoare optimizări la trenul de rulare şi direcţie. Gama de motorizări a fost, de asemenea, revizuită.
Care au fost motorizările disponibile inițial
În ceea ce priveşte gama de motorizări, opţiunile erau destul de simple pentru piaţa românească. Peste 95% din exemplarele aflate la vânzare au fost echipate cu motorul diesel 2.0 TDCI. Acesta a avut, între 2008-2010, 136 CP, iar din 2011, a fost oferit cu 140 CP şi 163 CP. Pe benzină, exista motorul 2.5 Turbo (200 CP, din 2008) şi 1.6 Turbo (150 CP şi 182 CP, din 2011). Dieselul primei generații funcţionează plăcut în oraş, iar în trafic extraurban este foarte elastic, cu valori bune de cuplu. Diferenţa de consum între versiunile de putere este nesemnificativă.
Faptul că Ford Kuga are la bază platforma de Focus implică un nivel de fiabilitate similar, adică în general bun. Cele mai frecvente probleme apar la filtrul de particule, care se colmatează destul de des, mai ales în traficul din oraş. Pentru modelele produse înainte de martie 2009, există o rechemare oficială pentru o valvă ce creează probleme la circuitul de frânare. Este important ca această rechemare să fi fost efectuată, așa că este recomandată verificarea la un dealer de marcă. Întreţinerea nu implică mari costuri, fiind similară cu ceea ce există la Ford Focus II.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Prin ce s-a remarcat a doua generație
Cu un design prefigurat în anul 2011 de conceptul Vertrek, a doua generație Ford Kuga păstra platforma tehnică a primei generații și devenea un model global, vândut pe mai mult de 100 de piețe. Debutul a avut loc în anul 2013, iar imaginea pe care o etala mașina era aceea a unui SUV matur, cu mai multe linii angulare și cu o consolă față mai lungă. De altfel, lungimea generală a mașinii crescuse cu 81 de milimetri, iar impresia generală era aceea a unui vehicul îmbunătățit considerabil, pregătit să transforme aventura Ford, pe tărâmul SUV-urilor compacte, într-un demers serios.
O mare îmbunătățire pe care o aducea modelul era reprezentată de aspectul interiorului și de calitatea materialelor utilizate în zona bordului, respectiv pe fețele portierelor. La capitolul ergonomie, puncta decisiv schimbătorul de viteze plasat pe consola centrală, într-o poziție ridicată, la îndemâna șoferului. Era display-urilor tactile nu începuse, așa că al doilea Ford Kuga etala, fără niciun complex, o multitudine de butoane, pe bordul care separa clar zona climatizării de cea a sistemului de infotainment.
Aspectul practic pronunțat al celei de-a doua generații Ford Kuga era evidențiat de majorarea volumului portbagajului, de la 410 litri la 481. La vremea lansării modelului, această valoare plasa modelul Ovalului Albastru pe o poziție superioară față de Kia Sportage, Mitsubishi ASX sau Volkswagen Tiguan, dar îl lăsa în urma Toyotei RAV4 sau a Mazdei CX-5. În schimb, modelul oferea, opțional, deschiderea fără mâini a portbagajului, prin trecerea piciorului pe sub bara de protecție, după modelul mărcilor premium.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE
Ce arsenal tehnic oferea Ford Kuga II
Ținuta de drum a mașinii punea accentul pe sportivitate, dar aducea un plus de confort față de prima generație. Implementarea sistemului Torque Vectoring Control, care intervenea în viraje prin frânarea roții din interior, precum și sistemul de tracțiune integrală, care transmitea cuplul către puntea spate, cu ajutorul unui ambreiaj multidisc, completau arsenalul dinamic al modelului, în funcție de nivelul de echipare.
Vârful de gamă era reprezentat de motorizarea diesel 2,0 TDCi, de 163 CP, care oferea o accelerație 0-100 km/h de 10,4 secunde și o viteză maximă de 196 km/h, în condițiile unui consum mixt, estimat de producător la 6,2 l/100 km. Motorul mai era disponibil și în versiunea de 140 CP, cu sau fără tracțiune integrală, iar alături de acesta mai era disponibil și un 1,6 EcoBoost, de 150 sau 182 CP.
Anul 2016 aducea un facelift mult așteptat, care introducea un design ce îl apropia pe Kuga de fratele mai mare, Edge, introducea nivelurile de echipare Vignale și ST-Line și rafina suplimentar ținuta de drum. TDCi-ul de 1,5 litri și 120 CP, dotat cu transmisie PowerShift, cu 6 trepte, oferea un consum de sub 5 litri la suta de kilometri, iar motorul ECoBoost, pe benzină, cu cilindree similară, oferea 120 sau 150 CP, în funcție de opțiune. Interiorul lăsa deoparte bogăția de butoane de pe planșa de bord, în favoarea unui display tactil de 8 inchi și a sistemului SYNC compatibil cu Apple CarPlay și cu Android Auto.
Cu informațiile de mai sus, știi la ce să te aștepți, înainte de a merge la testul cu un Ford Kuga rulat. Calitățile modelului sunt mult mai multe decât micile defecte, dar este indicat să te orientezi către modelele cu istoric complet de service.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.