
Figurează pe lista de dotări standard ale multor modele de mașini și îl găsești chiar și pe exemplarele low-cost. Pilotul automat nu mai este de multă vreme un capriciu, iar funcționarea lui optimă te ajută să ajungi la destinație în mai mare siguranță și cu un consum rezonabil de combustibil. În rândurile de mai jos, facem un scurt istoric al acestui sistem și enumerăm modurile în care îți poate îmbunătăți condusul.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
- Ce înseamnă funcția pilot automat
- Când a apărut pilotul automat
- Care sunt avantajele condusului pe pilot automat
- Cum se folosește pilotul automat
Ce înseamnă funcția pilot automat
Util în momentele în care îți propui să conduci cu o viteză constantă, pilotul automat este un sistem automat care îți permite să setezi și să menții o viteză anume, fără a apăsa pedala de accelerație. Comenzile pilotului automat sunt amplasate pe volan, pe coloana de direcție sau pe planșa de bord, în funcție de specificul fiecărui producător auto. Caracteristicile pilotului automat au evoluat, de-a lungul timpului, iar datorită inventivității producătorilor auto, astăzi putem discuta despre următoarele tipuri:
- limitator de viteză: permite setarea unei viteze maxime, dar posibilitatea mașinii de a se deplasa depinde de acționarea pedalei de accelerație;
- cruise control: sistemul menține constantă viteza mașinii, în funcție de valoarea setată de șofer;
- cruise control adaptabil: cunoscut și sub numele de tempomat, acesta păstrează o distanță presetată față de vehiculul din față;
- cruise control semi-autonom: controlează viteza, distanța față de vehiculul din față, precum și încadrarea mașinii pe banda de rulare.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Când a apărut pilotul automat
Contrar impresiei potrivit căreia pilotul automat este o cucerire a tehnologiei de ultimă oră, pilotul automat a apărut, într-o formă incipientă, în secolul al XVIII-lea, în plină epocă a vehiculelor pe aburi. Pe vremea aceea, dispozitivul era unul 100% mecanic și era montat pe locomotive. Folosirea unui astfel de sistem pe un automobil a avut loc începând cu a doua jumătate a secolului XX. Chrysler a fost producătorul care a implementat pilotul automat pe modelul Imperial din 1958.
Sistemul folosea un mecanism electric, pentru a ajusta autonom poziția clapetei de accelerație, iar maneta care îl controla era amplasată pe bord. Adevărata extindere a pilotului automat în industria auto a avut loc pe tărâm american, în anii ’70, după izbucnirea crizei petrolului. În goana după consumuri cât mai mici de benzină, producătorii au adoptat pe scară largă acest sistem, pe care l-au îmbunătățit constant, cu ajutorul electronicii.
Vezi categoria noastră de 👉 CAMIOANE
Care sunt avantajele condusului pe pilot automat
În Europa, unde infrastructura rutieră nu este atât de vastă ca peste Ocean, pilotul automat nu a fost văzut ca o simplă modalitate de a ușura parcurgerea unei autostrăzi lungi. Pe Bătrânul Continent, sistemul a fost adoptat mai întâi de modelele de vârf de gamă ale producătorilor premium. Pe măsură ce au trecut anii, pilotul automat a ajuns până la baza industriei, echipând chiar și modele compacte, ca Opel Astra sau Volkswagen Golf, sau citadine, ca Renault Clio sau Toyota Yaris. Odată ce lăsăm deoparte imaginea pretins luxoasă a unui asemenea sistem, putem discuta despre modurile obiectiv pozitive în care pilotul automat intervine în procesul de conducere a mașinii:
- ameliorează oboseala șoferului, la drum lung;
- contribuie la obținerea unui consum mai mic de carburant;
- crește nivelul de siguranță pe autostrăzi și pe drumurile express.
Cum se folosește pilotul automat
Pe cât de avansat părea acest sistem, în urmă cu doar câțiva ani, mai ales pentru șoferii români, pe atât de ușoară este operarea acestuia. Tot ce trebuie să faci, în cazul unuia de bază, este să accelerezi până la o anumită viteză, după care să activezi pilotul automat, pentru ca mașina să mențină un ritm constant. De regulă, maneta aflată în proximitatea celei pentru acționarea ștergătoarelor este cea pe care o vei folosi pentru a seta valoarea exactă a vitezei. În cazul în care încă te situezi sub ea, accelerația va fi acționată automat, iar dacă vrei să dezactivezi pilotul automat, este suficient să apeși frâna.
Cu toate că nu este un sistem de securitate activă sau pasivă, pilotul automat contribuie nu doar la sporirea confortului, ci și la un rulaj mai predictibil. Din fericire, sistemul se regăsește chiar și pe modele cărora, altădată, le-ar fi fost inaccesibil.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.