autovit.ro
B SECTIUNI

Cumpărarea unei mașini electrice second-hand: verificări necesare

Oferta modelelor cu zero emisii este incomparabil mai vastă în prezent, față de acum un deceniu. De la producători de volum, precum Renault sau Volkswagen, până la greii segmentului premium, ca Mercedes-Benz, BMW sau chiar intangibilul Rolls-Royce, aceștia au în ofertă mașini electrice sau pregătesc astfel de modele. Până și Dacia se poate lăuda cu un vehicul electric, unul deloc sofisticat, dar cu șanse mari să devină un hit de vânzări. 

În aceste condiții, era de așteptat ca pe piața vehiculelor rulate să apară exemplare cu alimentare la priză. Chiar dacă au un preț deloc neglijabil, acestea prezintă un avantaj financiar important față de suratele lor din showroom-urile producătorilor, în condițiile în care noutatea tuturor le predispune la un rulaj relativ decent, raportat la perioada medie de utilizare. 

Cum problemele din industria electronică și în special din cea a semiconductorilor au încetinit ritmul în care se produc și se livrează mașinile noi, mulți clienți români, amatori de electrice, se uită către parcurile de vehicule rulate. De ce merită să faci o astfel de alegere, dar și ce decizii te ajută să mărești șansele unei achiziții inspirate, poți afla în cele de mai jos. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Cum verifici bateria masinii electrice

De ce să afli istoricul de service al mașinii electrice

La prima impresie, avem de-a face cu o recomandare banală. În fond, cine ar cumpăra o mașină, electrică sau nu, fără o verificare temeinică a modului în care a fost întreținută de primul proprietar? În același timp, mentenanța unei mașini electrice este mai facilă, datorită numărului mic de piese în mișcare. Indiferent de lejeritatea pe care ai putea-o manifesta, este important să știi câte intrări a avut în service viitoarea ta mașină electrică și care au fost motivele acestora. 

Unele dintre modele sunt construite într-o manieră complexă, cu o structură modulară în componența căreia poate intra fibra de carbon. Mai mult, caroseria unora dintre exemplare poate fi prevăzută cu zone deformabile cu panouri fabricate nu doar din oțel, ci și din aluminiu, respectiv din plastic ranforsat cu fibră de carbon. Atelierele în care se realizează operațiunile de reparație pe care le necesită o electrică nu se găsesc pe toate drumurile și necesită certificări speciale și personal instruit. 

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

Ce piese ale masinii electrice necesita atentie

Cum verifici bateria mașinii electrice

Sursa de energie a mașinii electrice poate fi, totodată, și punctul vulnerabil al achiziției unui asemenea autoturism. Aceasta, pentru că vorbim despre componenta cea mai costisitoare din ansamblu. În cazul în care ai descoperi prea târziu că ai nimerit un exemplar a cărui baterie nu mai are capacitatea de încărcare din cartea tehnică, înlocuirea elementului te-ar putea costa mai mult decât întreaga achiziție inițială. 

În mod normal, bateria unei mașini electrice are o garanție separată de cea a vehiculului care o găzduiește. În cele mai multe din cazuri, aceasta acoperă echivalentul a 160.000 de kilometri, un rulaj pe care cei mai mulți dintre producători îl estimează la opt ani. În tot acest timp, capacitatea bateriei poate scădea chiar și cu 40%, deci este foarte important ca încărcarea să se realizeze de fiecare dată corect, la stații compatibile și perfect funcționale. 

Vezi categoria noastră de 👉 MOTOCICLETE

Ce piese ale mașinii electrice necesită atenție

Este posibil ca mașina să fi avut nevoie de schimbarea unor rulmenți sau chiar a plăcuțelor de frână. Acestea, în mod special, se uzează mult mai repede decât în cazul unei mașini obișnuite, din cauza intervenției sistemelor de recuperare a energiei de frânare. Mai este important să verifici starea suspensiei, un element vulnerabil în cazul mașinilor cu zero emisii.

Masa unei mașini care poartă permanent pachetul de baterii tipic electricelor este mai mare decât cea a unui vehicul similar, dar alimentat de combustibili fosili. Astfel, suspensia trebuie să reziste unor solicitări aparte, ce o pot predispune pericolului de a ceda prematur. Nu în ultimul rând, cablul de încărcare oferit de vânzător trebuie să se prezinte intact și să nu aibă nicio fisură, pentru a nu periclita procesul de încărcare. 

Cu sfaturile de mai sus, vei putea parca în siguranță la tine în garaj o Tesla, un BMW din gama i sau modele de buget, ca Renault ZOE. Cu atenție la detalii și cu un ochi critic, vei face o alegere sigură și inspirată.

Și nu uita: Ia codul VIN din anunțurile de pe Autovit.ro și descarcă istoricul complet al mașinii. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)