autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este sonda lambda: funcționare și defecțiuni

Cunoscută și ca senzor de oxigen, sonda lambda este una dintre componentele cheie în procesul de optimizare a consumului de combustibil pe care îl obține un automobil. Proiectată de compania Bosch, în anii ’60, sonda lambda este disponibilă în cinci tipuri ce se diferențiază prin designul elementelor de bază.

O sondă lambda defectă poate anunța disfuncții ale sistemului de alimentare, iar funcționarea ei în afara parametrilor optimi este de natură să dea peste cap și alte elemente. Pentru a nu suporta costuri inutile, citește mai jos despre funcționarea sondei lambda.

Vezi categoria noastră de  ▶ PIESE

Ce este sonda lambda

Sonda lambda este o piesă formată, în cele mai multe cazuri, dintr-un element ceramic poros, din dioxid de zirconiu, un element de încălzire și un tub de protecție și pe care o găsești pe tubulatura de evacuare. La baza funcționării sondei lambda stă principiul conductivității electrice, cu ajutorul căruia această componentă măsoară concentrația de oxigen din gazele de eșapament. 

Sonda îndeplinește funcția unui senzor și este conectată la computerul motorului (ECU), unde trimite măsurători sub forma unui semnal la un anumit voltaj. Dacă un automobil de concepție mai veche este dotat cu un singur astfel de subansamblu, plasat înainte de convertorul catalitic, cele ce respectă normele Euro 4, de exemplu, sunt prevăzute chiar și cu două, iar acestea încadrează catalizatorul. 

Vezi categoria noastră de  ▶ AUTOTURISME

Ce rol are sonda lambda

Ce rol are sonda lambda

Sonda lambda este componenta responsabilă cu optimizarea procesului de ardere a combustibilului, pentru atingerea unui nivel cât mai scăzut de emisii poluante și pentru o funcționare cât mai normală a propulsorului. Datorită informațiilor colectate de aceasta și impulsurilor transmise mai departe, unitatea ECU poate optimiza parametrii de temporizare ai injectoarelor și poate ajusta în timp real nivelurile de aer și de combustibil ce ajung în cilindri. 

Printre factorii care pot afecta funcționarea optimă a sondei lambda se numără consumul excesiv de ulei, ce poate genera o contaminare cu fosfor. Sistemul de răcire poate și el interfera cu sonda lambda, din cauza riscului de pătrundere a siliconului, iar aditivii din carburant au și ei un efect de dezechilibrare a senzorului de aer. De asemenea, șocurile termice sau particulele de praf pot pătrunde la sonda lambda și deregla funcționarea normală a acesteia.

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

Ce simptome anunta o sonda lambda defecta

Ce simptome anunță o sondă lambda defectă

Această piesă este una dintre cele ale căror disfuncții nu sunt tocmai ușor de observat. Printre simptomele comune se numără performanța din ce în ce mai scăzută a motorului, creșterea nejustificată a consumului de carburant și funcționarea motorului după un tipar neregulat, cu fluctuații nefirești de turație. 

La o diagnoză, cu ajutorul testerului, problemele cu sonda lambda ies la iveală imediat. Piesa va genera o eroare cauzată de concentrația excesivă de dioxid de carbon. În cazul în care concentrația de carburant este excesivă, catalizatorul va prezenta, de asemenea, deteriorări. 

Este important ca testarea sondei să se facă doar în service și numai de către un mecanic ce are calificările necesare, cu ajutorul aparaturii potrivite. O sondă care nu este defectă, dar care funcționează defectuos poate trece drept una bună, dacă testul va fi făcut în grabă, doar cu ajutorul unui voltmetru digital.

Te interesează și cum să scapi cu metode eficiente de 👉  rugina de pe caroseria masinii tale? Atunci cu siguranță te vor ajuta informațiile găsite.

Ce se intampla daca mergi cu sonda lambada stricata

Ce se întâmplă dacă mergi cu sonda lambda stricată

Această întrebare prezintă interes pentru foarte mulți dintre șoferi. Riscăm, oare, ceva mai mult decât să ne confruntăm cu performanțe inferioare celor din specificațiile tehnice, atunci când rulăm cu o sondă lambda defectă? Rularea cu probleme la acest subansamblu te predispune la un consum mai mare cu până la 15%. De-a lungul timpului, un catalizator afectat sau chiar defect va scumpi considerabil costurile din service. Înlocuirea sondei lambda costă câteva sute de lei, în timp ce montarea unui catalizator nou poate mări investiția la câteva mii. 

Posesorii de autovehicule se confruntă deseori cu dificultăți generate de procesul de întreținere și mentenanță a mașinilor. Articolul Cum reduci costurile generate de intretinerea masinii tale? îți oferă o serie de sfaturi utile pentru a economisi bani, dar și pentru a te bucura de o mașină funcțională care să îți permită să te deplasezi în siguranță oriunde.

Toate piesele unei mașini sunt importante, iar sonda lambda, un element mic, o dovedește din plin. Acordă atenție stării tehnice a automobilului și vei putea obține o valoare de revânzare bună, cu un minimum de efort. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)