Despre Hyundai Tucson III vei auzi tot felul de păreri. În articolul de față, ne-am ambiționat să redescoperim, într-un mod obiectiv, esența acestui SUV compact sud-coreean, ce are o evoluție cel puțin interesantă, mai ales din punct de vedere estetic.
De asemenea, există câteva motorizări dintre care o poți alege pe cea mai convenabilă nevoilor tale. Cât despre problemele comune ale acestei mașini, asta mai ține și de noroc, dar și de întreținere. Descoperă multe alte informații detaliate despre generația a treia de Tucson, una cu adevărat reușită pentru istoria acestui brand auto!
- Hyundai Tucson: scurt istoric și păreri
- Dimensiuni și alte cifre importante
- Care sunt motorizările acestui SUV compact
- Probleme Hyundai Tucson III: defecțiuni comune
- Consum Hyundai Tucson III: la ce să te aștepți
Hyundai Tucson: scurt istoric și păreri
Venirea Hyundai în Europa a fost privită cu multă circumspecție în piața auto, dar constructorul sud-coreean de automobile nu s-a lăsat intimidat și a propus modele accesibile și practice. Până la urmă, Hyundai a reușit să își găsească un loc pe un segment de preț foarte căutat, nu doar cu Tucson, ci și cu Elantra sau i30, care au devenit populare în peisajul auto european.
Prima generație de Tucson, lansată în 2004, nu avea un design deloc atractiv pentru piața auto europeană, iar problemele legate de calitatea interiorului erau destul de evidente. Chiar și așa, s-au găsit suficienți cumpărători care au decis să testeze acest SUV compact, unii bazându-se și în prezent pe funcționalitatea lui.
A doua generație, care a apărut în 2009, cu denumirea confuză de ix35, pentru Europa, a venit cu destule îmbunătățiri, ceea ce a dus la concluzia că Hyundai a ținut cont de impresiile venite de la posesorii primei generații de Tucson. Totuși, îi lipsea ceva foarte important, ceva din peh2rspectiva identității.
A treia generație, fabricată între 2015 și 2020, a venit cu succesul mult așteptat, mai ales că începuse și goana după SUV-uri prin Europa, respectiv cu o denumire oficială și cu adevărat comercială: Tucson. Denumirea vine de la orașul american, situat în Arizona. Mai mult, între 2018-2020, vorbim de apariția unui facelift interesant, cu multe noutăți, începând de la motorizări, linii de design agresive și îndrăznețe, tehnologii noi de siguranță, ce au obținut 5 stele EuroNCAP, până la un interior mai confortabil și modern, cu navigație sau scaune încălzite.
Despre a patra generație, lansată în 2020, putem spune că este un SUV atractiv din toate unghiurile posibile. Cel mai probabil, ai remarcat și tu asta.
În cele din urmă, Tucson este SUV-ul compact cel mai bine vândut de la Hyundai și, fără îndoială, poate fi o mașină potrivită pentru majoritatea familiilor. Desigur, asta dacă nu vrei o masina cu 7 locuri, așa cum poate fi fratele mai mare al lui Tucson, Santa Fe.
Acum, să vedem ce ne propune un Hyundai Tucson III și de ce aspecte să ținem cont la acest SUV compact, care se pretează atât într-un oraș, dar și pe drumuri extraurbane.
Un crossover-ul este partenerul ideal pentru drumurile urbane și familiile moderne, în timp ce SUV-ul este regele terenurilor accidentate și al activităților care implică remorcare sau transport masiv. Află din acest articol care sunt caracteristicile acestor tipuri de masini si ce avantaje si dezavantaje prezinta un SUV si un crossover
Dimensiuni și alte cifre importante
Față de primele generații, Hyundai Tucson III a venit și cu noutăți legate de dimensiuni. Putem spune că a crescut frumos, devenind mai lung cu 65 mm, mai lat cu 35 mm, respectiv cu un ampatament mai mare.
În plus, dimensiunile mărite au venit cu linii și forme mult mai inspirate. Știm că ține de gusturi, dar Tucson III arată bine din punctul nostru de vedere. Să revenim la cifre concrete:
- Lungime: 4475 mm
- Lăţime: 1850 mm
- Înălţime: 1656 mm
- Ampatament: 2670 mm
- Masă proprie: 1600 kg
- Garda la sol: 172 mm
De asemenea, portbagajul a fost mărit la o capacitate de 513 litri, ceea ce a însemnat cu aproape 50 de litri în plus față de generația veche de Tucson. Dacă mai pui și o cutie portbagaj plafon, ai rezolvat cu transportul tuturor bagajelor necesare într-o vacanță cu familia.
Care sunt motorizările acestui SUV compact
Motorizările unui Hyundai Tucson III nu sunt numeroase, însă, atunci când ai mai puține opțiuni, parcă este și mai ușor să alegi o motorizare potrivită. Așadar, uite lista de motoare pentru acest model de SUV, cu mici aspecte de luat în calcul, la fiecare dintre ele.
Motorizări benzină Hyundai Tucson III
- 1.6 GDi (132 CP), tracțiune 2WD, cu o cutie manuală în 6 trepte.
- 1.6 T-GDi (177 CP), tracțiune 4WD și cutie manuală în 6 trepte sau automată în 7 trepte.
- Facelift 2018: 2.0 (164 CP) și 2.4 (181 CP), cutie automată.
Părerile pentru Hyundai Tucson 1.6 benzină sunt împărțite, din cauza unei componente mecanice. Astfel, diferența la motorizarea de 1.6L este dată de prezența turbinei (T-GDi). Discuțiile cu și despre turbina deja le cam cunoști, important de reținut este că ai și opțiunea asta la un Hyundai Tucson III. În rest, 1.6 GDI benzină, așadar, cel fără turbină, este un motor aspirat care promite fiabilitate pe un număr mare de kilometri.
Motorizări diesel Hyundai Tucson III
- 1.7 CRDI (116 CP), tracțiune 2WD, cu o cutie manuală în 6 trepte.
- 2.0 CRDI (136 sau 185 CP), tracțiune 2WD sau 4WD, respectiv o cutie manuală sau automată.
- Facelift 2018: 1.6L de 115 și 136 CP, practic, o regândire a motorului 1.7 CRDI. De asemenea, 2.0 CRDI a venit și cu un sistem de propulsie Hibrid 48V.
Alegerea unui Hyundai Tucson III diesel ține foarte mult de ce așteptări ai, respectiv dacă faci multe călătorii sau deplasări și pe ce drumuri circuli preponderent. Prin urmare, dacă ai o rulotă sau o remorcă pe care vrei să o atașezi, motorul diesel 2.0 CRDI de 185 CP este cea mai sigură alegere. Cu tracțiune integrală, bineînțeles.
Descoperă categoria noastră de 👉 REMORCI pentru toate nevoile tale!
Probleme Hyundai Tucson III: defecțiuni comune
- Posesorii de Tucson III au nuanțat de multe ori faptul că silențiozitatea motorului pe benzină nu este un punct forte, în acest caz. De asemenea, vibrațiile și zgomotele din habitaclu, respectiv izolația fonică slabă se mai numără printre nemulțumiri.
- Galeria de admisie la motorizarea 1.6 benzină trebuie curățată periodic, așa cum este cunoscut faptul că filtrul de benzină trebuie verificat și înlocuit cu unul de o calitate cât mai bună.
- Turbina la 1.6 benzină (T-GDi) poate fi ori bună din fabrică, ori cu probleme din fabrică. Așadar, unii posesori de Hyundai Tucson III au rămas surprinși de fiabilitatea ei în timp, iar alții au întâmpinat probleme la un număr mic de kilometri parcurși.
- Trapa panoramică de la Tucson III are o problemă destul de comună, care se întâlnește la Hyundai, în general. Este vorba despre blocaje. În orice caz, dacă vrei trapă, trebuie să îi faci revizii ocazionale. Da, la orice mașină se aplică treaba asta.
- O altă problemă care nu ține de mecanică, ci de confort, respectiv o opțiune plătită în plus – este vorba despre senzorul care deschide haionul cu piciorul. Uneori, te vei enerva din cauza rateurilor în funcționare, iar alteori, îți vei mulțumi pentru alegerea făcută.
- Multe Hyundai Tucson III au făcut parte dintr-o campanie de rechemare în service pentru probleme cu baia de ulei, respectiv funcționarea catalizatorului. Mai bine spus, prezentau riscuri de incendiu. Chiar dacă nu toate au fost rechemate în service, cel mai bine verifică acest aspect, dacă vrei un asemenea model de Tucson.
- Despre cutia automată DCT, mulți posesori zic că este lentă, dar asta nu înseamnă defecțiune. Totuși, ca orice cutie automată, necesită mentenanță și întreținere bună, pentru a preîntâmpina probleme grave și costuri mari.
Că tot suntem în zona sensibilă, probabil acum stai să te gândești și la costuri întreținere Hyundai Tucson III. Între 10-15.000 km, este necesară o revizie, care poate începe de la 800-900 lei. Restul pieselor și consumabilelor diferă de la un service la altul.
La o simplă verificare, aflăm că discurile de frână sau amortizoarele pornesc de la cca. 200 lei, iar un kit de ambreiaj de la producători consacrați depășește 1200 lei. De asemenea, un set de anvelope premium de iarnă poate ajunge și la 2500 lei. Cere întotdeauna mai multe cotații de preț, de la magazine și service-uri diferite.
Vezi ▶ PIESE pentru întreținerea și reparația mașinii tale Hyundai.
Consum Hyundai Tucson III: la ce să te aștepți
Am ajuns și la capitolul consum, unde așteptările trebuie să fie întotdeauna realiste. Dincolo de specificațiile tehnice ale producătorului sud-coreean, știi foarte bine că sunt multe aspecte care pot influența consumul de carburant la o mașină.
Așadar, și de la un Hyundai Tucson III trebuie să te aștepți la diferite valori în privința consumului. De exemplu, ambuteiajele din trafic, climatizarea pornită, starea anvelopelor, stilul de condus etc., toate sunt relevante în privința consumului.
Conform analizei datelor oferite de producător, un Hyundai Tucson III va avea un consum mai bun în varianta de motorizare diesel. Pe scurt, punem în comparație un 1.6 T-GDi AWD pe benzină (177 CP, facelift 2018), cu un consum mixt de 7.9 l/100 km, respectiv un 2.0 CRDI diesel AWD (185 CP, facelift 2018), cu un consum mixt de 5.4 l/100 km.
Acum ți-ai făcut o idee mult mai clară asupra consumului din specificațiile tehnice. Realitatea este, conform posesorilor, că un consum la Tucson III poate crește chiar și cu peste 2-3 litri, în funcție de anumite împrejurări din trafic. De exemplu, în orașele cu mult trafic, consumul depășește 10 l, ceea ce nu ar trebui să te surprindă.
Cauți un SUV Tucson? Îl găsești chiar 👉 AICI, în categoria noastră de automobile de la Hyundai.
În concluzie, un Hyundai Tucson III se poate dovedi o achiziție inspirată în materie de SUV-uri compacte, care să transporte doi copii pe bancheta din spate, dar și suficiente bagaje în portbagaj. Principalul atu al acestui model coreean este prețul competitiv, iar dacă iei în calcul varianta facelift, te vei bucura de un design atractiv și de un confort mult mai bun.
Sursa foto: Shutterstock și site producător
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.