Puține momente sunt mai neplăcute decât cele de după petrecerea unui accident rutier. Indiferent de faptul că acesta s-a produs din vina ta sau a altui participant la trafic, neatenția la volan, furtul mașinii sau al unor componente, incidentele din spațiul de parcare sau avariile survenite în trafic pot genera pagube serioase și costisitoare.
Pentru protecție financiară în caz de accidente, legislația actuală prevede obligativitatea încheierii unei asigurări auto obligatorii de către fiecare proprietar de autovehicul înmatriculat, care se numește RCA.
Îți oferim, în continuare, toate detaliile actualizate despre această asigurare.
- Ce este RCA și care este cadrul legislativ?
- Când și unde se încheie o poliță RCA?
- Asigurarea RCA în vederea înmatriculării
- Ce modificări privind RCA se aplică în anul 2023
- Informații despre despăgubirile RCA
Ce este RCA și care este cadrul legislativ?
Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este un contract care se încheie între proprietarul unui autovehicul și o companie de asigurări.
În cazul unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a încheiat contractul și care s-a soldat cu daune materiale, morale și rănirea sau decesul unei persoane, compania de asigurări care a eliberat polița plătește despăgubiri persoanelor prejudiciate de producerea accidentului.
În esență, RCA are două obiective:
- să ofere protecție financiară conducătorului auto care a produs accidentul, mai ales în cazul în care partea vătămată poate solicita în instanță daune materiale și morale, care cu greu pot fi suportate de șoferul vinovat,
- să ofere susținere financiară persoanei prejudiciate, prin acoperirea daunelor materiale și morale care au rezultat ca urmare a producerii accidentului.
Cadrul legislativ este oferit de Legea nr. 132/2017 „privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie”. Această lege a fost completată prin emiterea mai multor Norme ale Autorității de Supraveghere Financiară.
Când și unde se încheie o poliță RCA?
Asigurarea de Răspundere Civilă Auto se poate încheia oricând, prin intermediul unui asigurator autorizat de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Ea este obligatorie pentru circulația pe drumurile publice și trebuie plătită chiar și în cazul în care vehiculul nu este folosit. Polița se încheie în următoarele situații:
- În cazul achiziționării unui autovehicul nou, polița RCA fiind obligatorie pentru obținerea înmatriculării;
- La dobândirea unui autoturism prin leasing, caz în care compania de leasing va fi cea care plătește polița RCA, fiind considerată proprietara vehiculului;
- La achiziționarea unei mașini second-hand, imediat după ce procesul de vânzare-cumpărare s-a încheiat;
- La expirarea perioadei de valabilitate a poliței RCA.
Ce fac dacă vând sau radiez mașina? În cazul în care un vehicul este vândut sau este radiat înainte de termenul de scadență al poliței, proprietarul își poate recupera suma de bani corespunzătoare perioadei de timp rămasă până la expirare, dar doar în cazul în care proprietarul vehiculului nu a beneficiat de nicio despăgubire în perioada de valabilitate.
Asigurarea RCA în vederea înmatriculării
La achiziția unei mașini noi sau a uneia second-hand, legea impune încheierea unei polițe RCA, document indispensabil pentru întocmirea dosarului de înmatriculare.
În cazul în care ai cumpărat o mașină rulată, nu vei putea folosi asigurarea fostului proprietar, deoarece pe poliță, pe lângă alte informații indispensabile, trebuie să apară numele tău și seria de șasiu a vehiculului pe care tocmai l-ai dobândit.
👉 Încheie pe loc RCA prin Autovit.ro. Cere ofertă RCA în doar 5 minute!
Acte necesare obținerii RCA pentru înmatriculare
- Cartea de identitate a autovehiculului (CIV), care dovedește dreptul de proprietate și omologarea mașinii;
- Actul tău de identitate.
Pentru un vehicul nou:
- Factura proformă, eliberată de vânzător. În cazul în care ai achiziționat mașina în sistem leasing, formalitățile pentru asigurare vor fi făcute de firma finanțatoare, până când vei deveni proprietarul vehiculului.
Pentru un automobil rulat:
- Contractul de vânzare-cumpărare;
- Fișa de înmatriculare, care se obține de la Direcția Taxe și Impozite Locale pe raza căreia ai domiciliul.
Perioada de valabilitate a poliței RCA pentru înmatriculare
Asigurarea se poate încheia pe o perioadă cuprinsă între 1-12 luni. La reînnoirea poliței, se poate opta pentru o perioadă de valabilitate de 6-12 luni. După obținerea numerelor de înmatriculare este necesar să anunți asiguratorul, astfel încât acestea să fie trecute în poliță.
👉 Îți expiră polița RCA? E momentul să alegi cea mai bună ofertă pe https://rca.autovit.ro/!
De obicei, înainte de expirare, compania de asigurări înștiințează beneficiarul de apropierea scadenței și avansează o ofertă de reînnoire pentru o perioadă între 6 și 12 luni, cu recomandarea consultării altor oferte asemănătoare, pentru a face cea mai bună alegere.
Ce modificări privind RCA se aplică în anul 2023
- Constatarea amiabila in caz de accident poate fi acum completată și electronic, spre deosebire de anii trecuți când se foloseau doar formularele de hârtie. Conducătorii auto care doresc să completeze digital constatarea pot folosi aplicația gratuită Amiabila, pusă la dispoziție și dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).
- Nu se mai pot emite polițe RCA valabile doar pe teritoriul național. Modificare este binevenită, cu atât mai mult cu cât ea se va traduce în costuri mai mici pentru proprietarii de mașini, care pot avea posibilitatea să încheie un contract de asigurare pentru mai multe țări.
👉 Dorești să ai o experiență de cumpărare sigură, atunci când achiziționezi o mașină? Intră pe site-ul Autovit.ro, accesează secțiunea de dealeri profesioniști și alege ce corespunde cel mai bine nevoilor tale.
- Valorile de referință ale tarifelor RCA pentru prima parte a anului 2023 sunt mai mari, atât pentru persoanele juridice, cât și pentru cele fizice. Ele nu reprezintă valori maxime sau minime, ci doar indicatori orientativi în baza cărora companiile de asigurări își pot crea propriile tarife.
- Prin Ordinul 1/2.293/2022, se stabilește punctajul traumatologic, dezvoltat de Institutul Național de Medicină Legală, în baza căruia se calculează cuantumul despăgubirilor la care este îndreptățită o persoană care a suferit vătămări ale integrității corporale și sănătății, în urma unui accident. Calculul punctajului se poate face la cererea persoanei vătămate, a asiguratorilor sau a autorităților.
Informații despre despăgubirile RCA
Modalitatea prin care persoanele îndreptățite pot accesa despăgubirile determinate de evaluatori este reglementată tot prin intermediul legii 132/2017. Aceasta definește cererea de despăgubire drept documentul prin intermediul căruia partea prejudiciată sau asiguratul are posibilitatea de a formula pretențiile de despăgubire. Acestea sunt înaintate către asiguratorul care a încheiat polița de asigurare de răspundere civilă obligatorie sau către Biroul Asiguratorilor din România.
Indiferent de tipul vehiculelor implicate și de pagubele constatate la fața locului, este foarte important ca drepturile persoanelor care au suferit prejudicii să fie respectate pe deplin.
Procesul de despăgubire depinde de acordul comun al părților în privința cuantumului total, dar persoanei vătămate îi vor fi rambursate invariabil cheltuielile de judecată aferente soluționării litigiului pe cale alternativă.
Dacă fixarea daunelor morale este anevoioasă, despăgubirile pentru asigurare auto RCA se determină relativ ușor, pe baza cheltuielilor dovedite cu ajutorul chitanțelor și facturilor.
În ce constă procesul de despăgubire
Drumul de la o întâmplare nefastă la rezolvarea ei cât mai facilă nu este unul tocmai ușor, dar va fi cu atât mai rapid cu cât vei urma îndeaproape următorii pași:
- Notificarea asiguratorului cu privire la daună, imediat după producerea ei, din partea asiguratului: este necesară furnizarea datelor de identificare și de contact ale persoanelor implicate, a cauzelor și împrejurărilor evenimentului și a datelor de identificare a autovehiculelor implicate.
- Avizarea și constatarea daunelor: odată cu deschiderea dosarului de daună, la unitatea teritorială a asiguratorului, se formulează și cererea de despăgubire, care se înaintează către aceeași entitate. În cazuri speciale, când vinovatul nu poate fi identificat, este necesar să te adresezi asociației „Fondul de protecţie a victimelor străzii” sau către Biroul Asigurătorilor din România.
- Deschiderea procedurii cu privire la efectuarea investigațiilor: formalitatea este efectuată de asigurător, în cazul în care există indicii temeinice în legătură cu producerea evenimentului, în baza unui raport de expertiză realizat de un expert autorizat.
- Comunicarea valorii maxime a despăgubirii: asiguratorul are datoria de a transmite aceste informații la cererea părții păgubite în maximum șapte zile. Partea păgubită are dreptul de a solicita înlocuirea temporară a mașinii, precum și decontarea cheltuielilor legate de transportul vehiculului de transport avariat.
- Primirea ofertei de despăgubire: după un interval de 30 de zile de la primirea cererii de despăgubire, asiguratorul RCA are obligația de a prezenta o ofertă financiară sau chiar un refuz. În cazul unui accept, acesta va efectua plata într-un termen de 10 zile.
În ce termen se depune cererea
Cu toate că legea 132/2017, cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii cauzate terților prin accidente de vehicule și tramvaie, nu prevede un interval fix pentru depunerea cererii de despăgubire, Codul Civil lămurește situația.
Documentul trebuie înaintat către asiguratori în maximum 3 ani de la data producerii evenimentului rutier.
Cum se stabilește valoarea maximă de despăgubire
Acordarea despăgubirilor se face în cuantum egal cu întinderea prejudiciului până la limita maximă de răspundere a asiguratorului RCA. Aceasta este egală cu valoarea cea mai mare dintre limita de răspundere prevăzută în legislația aplicabilă și cea prevăzută în contractul RCA.
Cu toate acestea, societățile de asigurare pot oferi limite de despăgubiri mai mari decât minimul impus de legea 132/2017.
În ce constă soluționarea cererii de despăgubire
După înregistrarea cererii de despăgubire, în termenul legal de 30 de zile, asiguratorul este obligat să formuleze în scris o ofertă de despăgubire sau să notifice partea prejudiciată cu privire la motivele pentru care nu a aprobat pretențiile de despăgubire.
În caz contrar, asiguratorul RCA este obligat la plata despăgubirii.
Care este termenul legal de plată
Potrivit legii, virarea sumelor de bani la care păgubitul are dreptul se face în termen de 10 zile, începând cu data acceptării ofertei de despăgubire. Plata se mai face și la 10 zile de la primirea de către asiguratorul RCA a hotărârii judecătorești definitive sau a acordului entității de soluționare a litigiului cu privire la suma de despăgubire a cărei obligație de plată îi revine.
Dacă există litigii al căror obiect este constituit de vătămările corporale și de daunele morale, instanța judecătorească este cea care va stabili penalitățile și plata acestora.
Informațiile de mai sus sunt utile în situații dintre cele mai puțin dorite. Sperăm că datele actualizate pe care ți le-am oferit te vor ajuta să optezi pentru protecția financiară de care ai nevoie, pentru a conduce în siguranță și fără grijă.
Credit foto: Shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.