autovit.ro
B SECTIUNI

Care este diferența dintre 4×4, 4WD și AWD?

SUV-urile cuceresc lumea prin estetica robustă și prin calitățile lor off-road. Dar să nu uităm că o mașină cu tracțiune integrală are bune abilități și pe șosea.

Producătorii de mașini pun la dispoziție o ofertă tot mai variată atât în gama fabricanților de volum, cât și a celor premium. Modelele convenționale sau crossover, de clasă compactă, medie și mare, concepute în special pentru rulajul pe șosea, concurează în oferte cu denumiri comerciale pentru sistemele de tracțiune integrală.

Sunt două opțiuni de bază pentru tracțiunea integrală a mașinilor. Vom vorbi mai jos despre sistemele AWD și 4WD și care sunt avantajele și dezavantajele lor.

Ce înseamnă AWD și FWD

Găsești aceste inscripții pe autovehicule ce descriu sistemul de tracțiune cu care este dotată mașina și pe care le vom detalia mai jos.

Sistemul 4×4

Dacă scrie 4×4 pe o mașină, înseamnă că acel model are tracțiune 4×4 selectabilă la buton, nu permanentă. De cele mai multe ori, are tracțiune pe spate. În plus, tracțiunea este împărțită egal la toate cele 4 roți. Nu există o punte care să primească mai multă putere decât cealaltă, așa cum se întâmplă la autovehiculele de tip SUV de dimensiuni mai mici sau crossovere.

Dacă îți dorești o mașină cu tracțiune integrală, cea mai mare platformă cu anunțuri auto din România pune la dispoziție peste 12.000 de variante pentru tine. Descoperă oferta Autovit pentru categoria SUV.

Ce înseamnă AWD

Acronimul AWD provine de la formula All Wheel Drive și reprezintă abilitatea unei mașini de a pune în mișcare toate roțile, la un moment dat, în timpul rulării. 4WD este prescurtarea de la Four Wheel Drive, iar diferența constă în capacitatea de a alege nu doar momentul în care sistemul 4×4 să intre în acțiune, ci de a-și selecta între mai multe moduri în care acesta transferă cuplul motor de la propulsor la una sau la ambele punți.

Poate fi întâlnită pe autoturismele fără abilități off-road, destinate în general mersului pe șosea. Este vorba de SUV-uri sau crossovere care au tracțiune 4×4 permanentă. Aici intră atât mașinile 4×4 fără selector de tracțiune, dar folosesc 4×4 doar când este necesar, cât și cele care sunt 4×4 nonstop.

Tot aici mai pot intra mașinile cu sisteme proprii de tracțiune integrală, precum 4Motion, xDrive, Quattro sau 4matic, care nu au selector de tracțiune, funcționând în permanență 4×4, dar care nu folosesc această denumire, ci una patentată de companie.

Ai nevoie de piese de schimb pentru mașina ta? Descoperă categoria piese de pe Autovit.ro și ai toate șansele să găsești piesa care se potrivește mașinii tale la un preț accesibil.

4WD sau FWD

4WD sau FWD

Four Wheel Drive denumește sistemul mașinii cu tracțiune integrală selectabilă, nepermanentă, unde puterea este transmisă în moduri diferite către roți. Aceste autovehicule nu au un diferențial blocant central care să distribuie puterea către puntea față și spate în raport de 50-50. 

În această categorie sunt multe variante din gama SUV sau crossover, precum Dacia Duster, care beneficiază de tracțiune 4×4 selectabilă la buton. 

De cele mai multe ori, aceste mașini au tracțiune față, iar opțiunile sunt 4×4 Auto sau Lock. Dacă te întrebai ce înseamnă 4WD Lock, acesta se referă la modul care distribuie cuplul motor din start atât către puntea față, cât și către puntea spate. Putem considera un echivalent al diferențialului central blocat cu o transmitere de 50-50 a cuplului între punți. 

Acest mod este destinat situațiilor de deplasare exclusiv în afara drumurilor carosabile, în condiții de noroi, pante abrupte, nisip sau zăpadă. Nu se recomandă utilizarea acestui mod pe drumuri aderente, deoarece poate duce la uzuri ale sistemului de transmisie.

👉Pentru a parcurge cu succes un traseu de offroad, este nevoie atât de cunoștințele avansate ale conducătorului auto, cât și de un autoturism pregătit corespunzător. Citește articolul Ce este diferentialul blocabil si cum te ajuta la offroad, oferit de Autovit.ro, și află mai multe despre ce este diferențialul blocabil, cum funcționează și cum poate fi folosit în traseele de offroad.

4x4

Ce înseamnă 2WD sau 4WD

4WD sau cu patru roți (parțial și cu normă întreagă) înseamnă, de asemenea, că vehiculul are o tracțiune care permite tuturor celor patru roți să primească cuplul de la motor simultan. AWD și full time 4WD înseamnă, în esență, același lucru, cu excepția unei anumite diferențe în setările de putere 4WD are trei setări: 2WD (tracțiune cu două roți), scăzut și mare; în timp ce majoritatea vehiculelor AWD nu au opțiunea 2WD.

Tipuri de AWD și 4 AWD

AWD pot fi AWD automate sau selectabile. AWD automat, așa cum sugerează și numele, este un sistem la cerere, ceea ce înseamnă că în condiții normale de drum este acționată doar o singură axă a vehiculului. În condiții de drum accidentate, a doua axă devine angajată.

În AWD-uri selectabile, poți alege între grade de antrenare a roților. Acest tip de sistem se vede în mașini sau SUV-uri crossover.

4WD pot fi part time sau 4WD cu normă întreagă

Part time 4WD sunt proiectate, astfel încât setările să se poată schimba de la 2WD la 4WD mici sau mari, manual, folosind o manetă sau un comutator. Condiția 2WD este utilizată pentru a conduce în condiții normale de drum. 

Setările scăzute de 4WD sunt utilizate pentru a conduce pe drumuri foarte alunecoase, nisip, zone abrupte sau noroi unde viteza mașinii este foarte mică (în general, sub 25 km/h). Setările înalte sunt utilizate atunci când conduceți pe zăpadă, gheață, drumuri stâncoase în momentul în care puteți conduce cu viteze mai mari.

Cu toate acestea, funcția 4WD trebuie să rămână dezactivată în timp ce conduci pe o șosea uscată. Modificarea setărilor se poate face în timp ce conduci doar la modelele mai noi. La modelele mai vechi, mașina trebuie să se oprească complet înainte de a o schimba la setarea scăzută pentru a evita deteriorarea mecanică. Acest tip de sistem este avantajos pentru persoanele care nu intenționează să folosească tot timpul 4WD și își doresc doar pentru siguranță pe un drum alunecos.

Full Time 4WD poate rămâne angajat tot timpul, chiar și atunci când conduci pe șosea uscată, deși există o opțiune de a trece de la reglarea înaltă la cea joasă, ceea ce trebuie făcut atunci când mașina se oprește. Acest sistem este, în general, văzut în camioane sau SUV-uri grele.

AWD

AWD vs. 4WD

Sistemul de tracțiune AWD este orientat, mai degrabă, către creșterea gradului de siguranță la rularea pe suprafețe umede. AWD implică acționarea permanentă a tracțiunii integrale pe toate roțile fără o intervenție din partea șoferului.

Sistemul AWD cuplează puntea față sau spate complet automat, numai atunci când detectează pierderea tracțiunii, pentru o deplasare mai eficientă și pentru o traiectorie mai stabilă. Aceasta, datorită diferențialului central care acționează la nivelul roții care are cea mai mare nevoie de aderență.

Acest tip de tracțiune integrală nu este destinat rulării în off-road, dar se poate dovedi foarte util în momentul în care vrei să tractezi o remorcă sau o rulotă. Într-o mașină cu sistem de tracțiune integrală de tip AWD, nu vei avea selector de tracțiune, pentru că furnizarea cuplului către toate roțile, simultan, se face doar în momentele importante.

Avantajele tipului de tracțiune AWD

Printre motivele care te-ar putea convinge să alegi acest tip de tracțiune integrală se numără:

  • aderență superioară pe carosabil umed;
  • control mai bun pe drumuri înzăpezite;
  • reducerea riscului de derapaj în viraje;
  • accelerații mai rapide, comparativ cu o mașină 2WD;
  • disponibilitate a cuplului la turații mai mici.

Programează un test drive prin Autovit.ro și condu mașina la care visezi. Descoperă categoria autoturisme noi.

Dezavantaje AWD

Iată câteva dintre punctele slabe ale unei mașini echipate cu acest tip de soluție tehnică:

  • adaos semnificativ la prețul de bază al mașinii;
  • creșterea consumului de combustibil;
  • greutate mare adăugată la masa totală a mașinii;
  • costuri mai mari de întreținere;
  • performanțe limitate în off-road.

sistem de tractiune

4WD – cel mai bun sistem de tracțiune integrală

Întâlnită în cazul SUV-urilor cu aptitudini off-road și al camionetelor, tracțiunea integrală de tip 4WD este văzută în industrie drept soluția tradițională ce avantajează net rulajul în afara șoselei.

Această tracțiune integrală folosește diferențiale pentru puntea față, diferențiale centrale și diferențiale pentru puntea spate, precum și casete de transfer care ajută la trimiterea cuplului motor către roțile care au cea mai mare nevoie.

Marea diferență față de AWD este reprezentată de posibilitatea de a comuta între modurile de funcționare ale sistemului de tracțiune integrală. Acesta este motivul pentru care modelele cu echipare completă pentru off-road pot fi recunoscute datorită levierului asemănător cu schimbătorul de viteze. Modelele de concepție nouă au înlocuit această manetă cu selectoare electronice amplasate pe consola centrală.

Te pasionează cursele de Formula 1? Află din acest articol totul despre sistemul DRS, mecanismul care creează spectacol pe piste și care a fost introdus pentru prima dată în 1968.

Datorită complexității componentelor sale, sistemul 4WD este mai robust decât cel AWD și dispune de două moduri de funcționare: part-time și full-time. Un SUV echipat cu tracțiune integrală part-time dispune de un diferențial central cu intervale de transmisie înalte sau joase care îl face mai potrivit pe pietriș, asfalt sau ciment. Modul full-time este potrivit pentru rularea pe suprafețe neregulate pe teren accidentat. 

Avantaje

Sistemul de tracțiune 4WD merită ales, ca dotare opțională, pentru următoarea ta mașină, din următoarele motive:

  • tracțiune ideală, indiferent de condiții;
  • exploatare eficientă a resurselor de putere;
  • plus de control pe suprafețe dificile;
  • posibilitatea de a tracta sarcini mai mari;
  • riscuri mici de a rămâne împotmolit pe teren accidentat.

Dezavantaje

Punctele slabe ale unei mașini echipate cu acest tip de tracțiune ar fi următoarele:

  • prețul ridicat;
  • consumul ridicat de combustibil;
  • adaosul de greutate;
  • necesitatea decuplării la rularea pe asfalt;
  • nevoia de a deprinde stiluri multiple de condus în off-road.

Am încercat mai sus să aducem informații care ți-ar putea fi utile dacă vrei să achiziționezi un autovehicul cu tracțiune integrală. În funcție de de priorități, gusturi și buget, dar și pentru tipul de teren în care îl vei folosi, poți opta pentru un sistem de tracțiune mai simplu, precum AWD, sau unul mai complex și mai eficient în off-road, ca 4WD.

Sursa foto: shutterstock.com

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)