A accesa o aplicație și găsi o mașină pentru a te deplasa la serviciu sau a împărți mașina cu alte persoane se dovedește a fi un concept destul de convenabil. Este mai sigur decât să faci autostopul și mai accesibil decât să iei un taxi. Iar ca șofer, poți câștiga destul de bine din această activitate.
Toate semnele indică faptul că ridesharing-ul continuă să crească în popularitate, pe măsură ce devine o variantă de transport agreată de tot mai multe persoane. Află în continuare mai multe despre ridesharing, despre companiile ce oferă astfel de servicii prin intermediul aplicațiilor și despre cum poți câștiga bani ca șofer de ridesharing.
- Ridesharing definiție – Ce înseamnă ridesharing
- Ce înțelegem prin companii de ridesharing
- Cum poți câștiga bani din ridesharing?
- Cum funcționează astfel de aplicații ridesharing
- Aplicații ridesharing România
- Darrival, Uber sau Bolt – alternative inteligente de ridesharing pentru dezvoltarea durabilă
Ridesharing definiție – Ce înseamnă ridesharing
La bază, conceptul de ridesharing ajută șoferii să economisească bani, în timp ce călătoresc în aceleași zone sau în zone apropiate. Oamenii își pun la dispoziție mașina pentru a transporta și alți pasageri și a ajunge la destinație, contribuind proporțional la plata combustibilului.
Rezumând această definiție, ridesharing reprezintă activitatea de utilizare în comun a unui vehicul privat, găsit prin intermediul serviciilor sau aplicațiilor specifice de căutare.
Spre deosebire de modelul tradițional, în care companiile private dețin echipamente (în acest caz, mașini), astfel de companii ride sharing facilitează, de regulă, doar interacțiunile între șoferi și călători.
Șoferii sunt proprietarii mașinilor și nu sunt angajați ai unei firme de taxi. Practic, șoferii sunt antreprenori independenți. Acesta este motivul pentru care companiile de ridesharing nu rețin impozite din salariile șoferilor, oferă un orar flexibil și permit șoferului să lucreze ore suplimentare.
Există mai multe tipuri de ridesharing. Uber, de exemplu, este o alternativă mai convenabilă la serviciile de taxi. BlaBlaCar, pe de altă parte, este mai aproape de autostop, cu excepția faptului că plătești și cursa este aranjată în avans. Acest serviciu le permite șoferilor, care oricum mergeau către o destinație, să ia pe cineva cu ei și să economisească astfel bani pentru combustibil.
Ce înțelegem prin companii de ridesharing
O companie de ridesharing este o afacere online, care funcționează prin intermediul unui site web sau al unei aplicații ridesharing, ce pune în legătură persoane care călătoresc în aceleași locații sau în locații conexe și plătesc șoferului suma convenită pentru transport.
Firmele ce se ocupă de ridesharing oferă clienților opțiuni de transport prin intermediul unor contractori independenți. Companii precum Bolt și Uber au devenit populare în întreaga lume. Cu alte cuvinte, compania de ridesharing gestionează călătorii (clienții) și șoferii.
Majoritatea firmelor de ridesharing folosesc aplicații, site-uri web, GPS și chiar rețelele de socializare pentru a identifica clienții și a-i pune în legătură cu șoferii. Oricine are nevoie de transport pentru a ajunge dintr-un loc în altul poate pur și simplu să se conecteze la aplicația de ridesharing aleasă și să rezerve cursa.
Cum poți câștiga bani din ridesharing?
În general, ridesharing-ul poate fi o modalitate excelentă de a câștiga bani în plus. Este o activitate flexibilă, ești propriul tău șef și există mereu cerere pentru curse. Nu uita, însă, că este o afacere. Deci, pentru a avea succes, trebuie să o tratezi cu seriozitate.
Dacă dorești să-ți pui la dispoziție mașina, te poți înscrie pe platforma unei firme de ridesharing. Pentru a înscrie mașina pe platformă, unele aplicații solicită anumite condiții privind dotările, starea și vechimea mașinii.
Dacă ești preocupat de fiabilitate și de confortul tău și al pasagerilor, pe Autovit.ro găsești o oferta variata de masini ce corespund cerințelor tale.
Odată ce îndeplinești criteriile de înregistrare pe platforma de ridesharing, vei începe să efectuezi curse plătite.
Firma de ridesharing reține profit sub formă de comisionul de călătorie și apoi distribuie suma cuvenită șoferilor.
Suma pe care o poți câștiga din ridesharing depinde de momentul, locul și frecvența efectuării curselor și de bonusurile pe care le poți primi de la clienți. Principalele firme de ridesharing din România percep comisioane între 20% și 30% din prețul fiecărei curse.
Dacă clienții doresc să lase bacșiș, acesta ajunge integral la șofer; firma de ridesharing nu percepe comision pentru aceste bonusuri.
O masina second hand, bine întreținută și fiabilă, este ideală dacă vrei să începi să te înscrii pe o platformă de ridesharing.
Pe Autovit.ro poți alege dintr-o multitudine de autoturisme second hand, în funcție de preferințele și de nevoile tale.
Care sunt documentele necesare pentru a deveni șofer partener ridesharing
Pentru a te activa cu rapiditate pe o platformă de ridesharing și a începe să lucrezi ai nevoie de 10 documente, conform legislației în vigoare. Nu-ți face griji pentru că pe primele 5 le ai deja, iar pe celelalte le vei obține repede.
-
Cartea de identitate
Poate fi și alt document de identitate, după caz, pașaport sau document de ședere temporară.
-
Permisul de conducere
Este nevoie sā îl ai de cel puțin 2 ani și să fie categoria B.
-
Certificatul de înmatriculare al mașinii
Toate detaliile mașinii și data de expirare a ITP-ului trebuie să fie vizibile. De asemenea, ITP-ul trebuie făcut la fiecare 6 luni.
-
Asigurarea RCA
Trebuie să fie validă și să conțină toate detaliile mașinii pe care o vei conduce.
-
Poza de profil
O poză tip portret este recomandată. Zâmbește larg și încarcă cel mai bun selfie al tău.
-
Cazier judiciar
Îl poți obține în 30 de minute, de la orice secție de poliție. Este necesar ca acest document să nu fie mai vechi de 6 luni. De la 1 februarie, îl poți obține și online, prin intermediul platformelor ghiseul.ro și hub.mai.gov.ro, dacă nu vrei sa mergi la secția de poliție.
-
Atestatul pentru transport persoane în regim de închiriere
Acesta este unul dintre cele mai importante documente. Atestatul îl poți obține în maximum 30 de zile, de la Autoritatea Rutieră Română.
-
Copia conformă
Este eliberată de Autoritatea Rutieră Română, în maximum 10 zile, ca urmare a eliberării autorizației pentru transport alternativ.
-
Ecuson
Se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română, în maximum 10 zile. Pentru eliberarea ecusonului trebuie să prezinți contractul de colaborare cu platforma de ridesharing.
-
Asigurarea pentru călători și bagaje
Acest document trebuie să conțină toate detaliile mașinii pe care o vei conduce și să fie valid. Poți obține asigurarea pentru călători și bagaje online, într-o oră.
Cum funcționează astfel de aplicații ridesharing
Aplicațiile de ridesharing te ajută să găsești persoane care au nevoie de transport pentru a ajunge la destinație. Aceste aplicații sunt diferite de serviciile de taxi obișnuite, atât la capitolul rentabilitate, cât și din punct de vedere al sistemului de funcționare, al plății și al condițiilor de transport.
Iată cum funcționează aplicațiile de ridesharing:
- Proprietarii de mașini se înscriu pe platforma firmei de ridesharing și pot efectua curse în funcție de cerere și de disponibilitatea lor;
- Clientul alege o destinație prin intermediul aplicației;
- Pasagerii plătesc în aplicație sau cash contravaloarea cursei;
- Călătorii evaluează, lasă recenzii și pot oferi bacșiș șoferului.
Diferența dintre serviciile de ridesharing și taxi
Deși, la prima vedere, conceptul de ridesharing vizează tot activitatea de transport a clienților din punctul A în punctul B, serviciile de ridesharing sunt diferite de cele de taximetrie din mai multe considerente:
Mobilitatea
În cazul ridesharing-ului, pasagerii pot găsi o cursă prin intermediul unei aplicații mobile. Aplicația de ridesharing găsește cea mai apropiată mașină disponibilă și o prezintă pasagerului.
Pasagerii știu exact când va sosi mașina și care e prețul cursei și, pe baza acestor informații, pot accepta sau refuza cursa. Prin comparație, în cazul mașinilor de taxi, pasagerii uneori sunt nevoiți să aștepte în stație un taxi, să-i facă semn să oprească sau să sune la o companie de taxi și să aștepte până când există o mașină disponibilă care să vină să îi ia.
Informațiile despre prețul cursei
În cazul taxiurilor, pasagerii nu știu în avans valoarea cursei.
Aplicațiile de ridesharing permit pasagerilor să aleagă tipul de mașină – una mai accesibilă în funcție de buget sau o mașină de lux – și să interogheze detalii despre șofer, precum nume, fotografie, satisfacția pasagerilor anteriori.
În al doilea rând, pasagerii sunt întotdeauna informați cu privire la prețul cursei înainte de a se urca în mașină.
Dacă intenționezi să-ți cumperi un autovehicul pentru a oferi servicii de ridesharing, Autovit.ro este locul ideal pentru a cauta masina potrivita.
Metodele de plată
Aplicațiile mobile de ridesharing permit utilizatorilor să plătească cu cardul și să nu-și facă griji cu privire la faptul că poate nu au suficienți bani pentru a achita cursa șoferului. Majoritatea aplicațiilor mobile de ridesharing permit utilizatorilor să lase bacșiș pentru șofer, care, de asemenea, vor fi plătite cu cardul.
Aplicații ridesharing România
Cea mai convenabilă modalitate de a conecta șoferii și călătorii este prin intermediul unei aplicații mobile. Iată care sunt cele mai utilizate aplicații ridesharing din România:
1. Uber
Uber este poate cea mai cunoscută aplicație de ridesharing din întreaga lume și ce mai populară aplicație ride share România, alături de Bolt.
Sistemul Uber este competitiv și oferă unul dintre cele mai bune servicii de ridesharing. Această companie de servicii de ridesharing operează în prezent peste 80 de țări.
Costurile reduse ale transportului de tip ridesharing au făcut ca popularitatea aplicației Uber să crească rapid. Șoferii de taxi din întreaga lume au lansat chiar acțiuni în justiție, deoarece susțin că Uber le prejudiciază afacerea.
Aplicația pune la dispoziția utilizatorilor caracteristici eficiente, precum portofele mobile, opțiuni de plată flexibile, modul de panică și multe altele. În plus, pasagerii pot opta pentru a parcurge traseul dorit cu o masina electrica, iar dacă este vorba despre un grup mai mare, se poate opta pentru o masina cu 7 locuri.
2. Bolt
Bolt și-a început operațiunile în Estonia și în prezent operează în 45 de țări. În prezent, în România, Bolt operează în 22 de orașe, în timp ce Uber doar în 15.
Strategia lor de afaceri a fost de a pune mașinile la dispoziția publicului țintă prin intermediul aplicației mobile în timpul orelor de vârf și în weekenduri. Acest lucru a făcut ca afacerea să crească rapid și să capete din ce în ce mai multă popularitate.
Din punct de vedere al comisioanelor, călătorii se pot aștepta la costuri similare cu cele practicate de Uber, însă taxele de anulare a cursei sunt mai mici. Pentru șoferi, Bolt percepe atât o taxă fixă, cât și o sumă variabilă, în funcție de distanța călătoriei.
3. Darrival
Darrival este o aplicație românească de ridesharing ce nu a fost lansată încă, dar urmează să devină funcțională în Iași și București în perioada următoare.
Spre deosebire de firmele consacrate de ridesharing, Darrival își propune să elimine comisionul plătit de șoferi și să îl înlocuiască cu un abonament lunar.
Pentru călători, va exista în aplicație o funcție de supralicitare a prețului, astfel încât să se asigure că șoferii nu le vor anula cursa.
Darrival, Uber sau Bolt – alternative inteligente de ridesharing pentru dezvoltarea durabilă
Principala problemă a traficului este că un număr mare de oameni se deplasează în același timp. În contextul actual, reducerea dependenței de vehiculele cu un singur ocupant este cheia pentru a atenua congestia traficului.
Astfel, industria de ridesharing, în varianta în care oamenii decid să călătorească împreună pentru a ajunge la destinație, poate fi o modalitate excelentă de a contribui la decongestionarea traficului și la dezvoltarea durabilă.
În ciuda eforturilor tot mai mari ale factorilor de decizie, mai sunt încă multe de făcut. Astfel, ridesharing-ul este o soluție dinamică ce poate contribui la rezolvarea problemei traficului.
Prin evidențierea beneficiilor pentru utilizatori, cum ar fi economiile semnificative de costuri în comparație cu cheltuielile asociate condusului individual, platforme precum Uber sau Bolt au generat un număr mare de utilizatori. De asemenea, au demonstrat importanța utilizării în comun a mijloacelor de transport ca principiu de bază al gestionării cererii de transport în secolul XXI.
Așadar, pe lângă faptul că îi ajută pe utilizatorii finali să economisească bani, varianta actuală de ridesharing oferă și alte beneficii surprinzătoare atât pentru cei ce au nevoie de mijloace de transport, cât și pentru gestionarea și eficientizarea traficului.
Sursa foto: Shutterstock.com
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.