În aglomerația orașelor, locurile de parcare sunt din ce în ce mai rare. Spațiile limitate, străzile înguste sau parcările pline te pun mereu la încercare, atunci când trebuie să parchezi. Ai nevoie de toată atenția și de abilitatea de a poziționa autovehiculul legal și în siguranță, în orice situație.
Și de spațiu de manevră, fie fizic, fie eficiență în mișcări. Astăzi ne concentrăm pe parcarea cu spatele sau gararea și pașii pe care îi ai de făcut.
- Garare sau parcare?
- 9 pași pentru parcarea cu spatele între două mașini
- Trucuri pentru o parcare cu spatele reușită
- Greșeli frecvente la gararea cu spatele
Garare sau parcare?
Vom începe prin a clarifica câteva aspecte legate de parcarea cu spatele.
Ce este gararea și care este diferența între parcare și garare?
Gararea este denumită parcarea cu spatele, între două mașini. Nu este considerată garare parcarea obișnuită cu fața sau parcarea laterală. Chiar dacă gararea îți pune, de obicei, probleme, dacă respecți câțiva pași simpli și iei corect reperele, vei putea să parchezi cu spatele rapid și fără probleme, indiferent dacă ești începător sau pur și simplu nu-ți iese acest tip de parcare.
Parcarea cu spatele pe stânga sau pe dreapta?
Indiferent că vorbim despre parcarea cu spatele pe dreapta sau de parcarea cu spatele pe stânga, nu contează din ce parte vii. Manevrele de garare sunt aceleași în ambele situații, reperele fiind cele care diferă.
9 pași pentru parcarea cu spatele între două mașini
1. Semnalizează din timp intenția de garare cu spatele
Semnalizează cu aproximativ 50 m înainte de a începe manevra de garare cu spatele, pentru a permite șoferilor care se află în spatele tău să înțeleagă intenția ta și să te poată ocoli. Astfel, vei avea mai mult spațiu de manevră și nu vei fi presat de faptul că se află o mașină în spatele tău.
2. Oprește-te la o distanță laterală mare
Nu te apropia prea mult de autovehiculele lângă care vrei să garezi. Distanța laterală recomandată pentru această manevră este de 1-1,5 m. Dacă distanța este mai mică, te vei apropia prea mult de mașina lângă care vei parca și vei fi nevoit să manevrei în față și apoi din nou în spate.
Oprește în punctul în care poți vedea stopul din stânga al mașinii lângă care vrei să parchezi, în colțul din dreapta-jos al geamului tău din dreapta spate. Acesta este un truc util, cu marjă de eroare foarte mică.
3. Asigură-te înainte de a începe manevra de garare
Este foarte important să te asiguri, în oglinda laterală, că niciun autovehicul nu s-a angajat în depășirea ta și că poți realiza manevre în siguranță, înainte de a lua repere parcare.
Pe Autovit.ro, majoritatea dealerilor oferă autovehicule cu garanție, deci poți cumpăra cu încredere o mașină rulată. Descoperă mașina la care visezi, printre zecile de mii de oferte Autovit pentru masini second-hand.
4. Ia-ți repere parcare cu spatele
Folosește-te de tot ce ai în jur: marcaje rutiere și mașini parcate. Folosește-te de oglinzile laterale și de cea retrovizoare, pentru a te încadra cât mai bine în locul de unde începi manevra. Urmărește ca sigla autoturismului lângă care vrei să garezi să dispară din câmpul tău vizual. Când ai ajuns la locul potrivit, oprește.
5. Virează la maximum și pregătește-te pentru mersul cu spatele
Virează volanul la maximum și pune schimbătorul mașinii în marșarier. Începe să te deplasezi încet, în timp ce verifici oglinzile.
6. Verifică traiectoria autovehiculului
Verifică traiectoria deplasării mașinii. În timp ce dai ușor cu spatele, uită-te constant în oglinzile laterale, ca să te asiguri că mergi drept și că nu sunt obstacole sau pietoni.
7. Îndreaptă volanul
Când mașina a trecut de jumătatea locului de parcare, în poziție paralelă cu mașinile între care ai garat sau cu marcajul carosabil, îndreaptă volanul și continuă deplasarea.
8. Nu lăsa mașina în drum
Apropie-te cât mai mult de bordură sau de delimitatorul din spate și asigură-te că botul mașinii nu este pe șosea. Te poți orienta privind în oglinzile laterale și la mașinile garate deja.
9. Parcare cu spatele fără repere
Dacă ești în situația de parcare cu spatele fără repere, va trebui să te orientezi cât mai bine în spațiu și să trasezi mental liniile între care vrei să garezi.
Trucuri pentru o parcare cu spatele reușită
Pentru că orice parcare reușită are în spate mici secrete, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să nu dai greș atunci când parchezi cu spatele, dar și să execuți manevra în siguranță, pentru tine și cei din jur:
- Înainte de a începe manevrele de parcare, asigură-te că nicio mașină din spatele tău nu este angajată în depășirea ta.
- Folosește-te atât de oglinzile laterale, cât și de oglinda retrovizoare.
- Dacă greșești distanțele, poți face manevre ca să aduci mașina în centrul locului de parcare.
- Folosește-te de marcajele rutiere, ca să verifici dacă mașina este perpendiculară pe linia șoselei.
- Parcarea cu spatele poate să pară dificilă, la prima vedere, însă, de fapt, este foarte ușoară. Totul este să-ți iei reperele potrivite și să ai atenție la detalii.
Dacă ai nevoie de piese de schimb pentru mașina ta, poți să cauți în categoria piese de pe Autovit.ro. Ai toate șansele să găsești componenta de care ai nevoie, la un preț imbatabil.
Cum să remediezi gararea?
Pot exista situații, pe parcursul manevrei de parcare cu spatele, în care ți-a scăpat un reper sau nu i-ai acordat atenție. Iată ce poți face în momentele în care ai greșit pașii spre o garare perfectă:
- Dacă ai depășit locul potrivit pentru reper, nu-ți face griji. Tot ce trebuie să faci este să pui schimbătorul de viteze în marșarier și să dai încet cu spatele, până când reperul revine la locul său.
- Dacă ai lăsat o distanță mai mare decât cea recomandată față de autovehiculele lângă care vrei să garezi și te-ai apropiat prea mult de mașina din dreapta, manevra poate fi remediată. Astfel, trebuie să îndrepți roțile și să parcurgi o distanță de 20-30 cm în traiectorie dreaptă, după care poți continua manevra. Distanța pe care ai parcurs-o în linie dreaptă te va îndepărta de autovehiculul lângă care vrei să parchezi, iar gararea va fi una reușită.
Manevra de parcare laterală cu spatele te ajută atunci când vrei să așezi mașina pe locurile de parcare mai greu accesibile, pe străduțe înguste sau în spații mici. Poate părea o manevră mai complexă și mai complicată decât parcarea cu fața sau cu spatele, dar poți afla din acest articol cei 9 pasi pentru parcare laterala perfecta.
Cum ieși din parcare
Pașii pentru o garare reușită au fost parcurși eficient. Ai fost atent, ai văzut reperele, te-ai asigurat, ai remediat poziția și ai parcat încet. Ai făcut toată manevra în deplină siguranță și la fel trebuie să procedezi acum, la ieșirea din parcare. Fii atent când ieși și nu te pune în pericol!
Când părăsești locul de parcare, trebuie să iei în calcul două aspecte, pentru a ieși în siguranță:
- asigură-te temeinic înainte să revii pe carosabil;
- virează doar după ce oglinzile tale laterale au trecut de autovehiculele lângă care ai fost parcat.
Te pasionează cursele de Formula 1? Tehnologia DRS a fost introdusă în Formula 1 în 2011, cu scopul de a reduce forţa de apăsare aerodinamică pe liniile drepte, astfel încât un pilot să aibă mai multe şanse să-şi depăşească adversarul. Află totul despre sistemul DRS, din acest articol!
Greșeli frecvente la gararea cu spatele
Uneori, atunci când intenționează să parcheze, șoferii fac unele greșeli care determină autovehiculul să nu fie parcat drept și să fie necesare manevre suplimentare sau să se pună în pericol pe sine și pe ceilalți conducători auto. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli la care trebuie să fii atent:
Nu semnalizezi
Dacă nu semnalizezi atunci când intenționezi să oprești pentru a parca, șoferii din spatele tău nu vor ști care este intenția ta și se vor apropia prea mult. Situația poate deveni riscantă, atunci când începi sa mergi cu spatele.
Distanță prea mică față de mașinile lângă care vrei să parchezi
Distanța laterală prea mică între mașina ta și cele lângă care vrei să garezi te va încurca în realizarea parcării cu spatele perfecte. Este o greșeală frecventă să nu estimezi corect distanțele, dar nu este nicio problemă (am menționat mai sus cum să remediezi rapid).
Nu te asiguri la ieșirea din parcare
Nu părăsi niciodată locul de parcare fără să te asiguri. Această manevră te poate pune în pericol atât pe tine, cât și pe ceilalți participanți la trafic.
Parcarea pe trotuar în fața casei este o practică întâlnită frecvent în multe orașe, în special în zonele aglomerate, unde locurile de parcare sunt limitate. Află din acest articol in ce conditii poti parca in fata casei și când încalci legea.
Am încercat mai sus să prezentăm modul în care poți realiza o parcare cu spatele reușită, în cazul în care această manevră îți pune probleme. Indiferent că ești șofer începător sau unul cu experiență, abilitatea de a parca rapid și în siguranță îți va economisi foarte mult timp, în orașele împânzite de mașini. Fii cu ochii în patru și urmează pașii de mai sus!
sursa foto: shutterstock
Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.