Românii iubesc să aibă mașina curată. Nu o spunem noi, ci unele statistici. De altfel, este de ajuns să aruncăm o privire pe la spălătoriile auto, normale sau de tip self wash, care nu duc lipsă de clienți în nicio perioadă a anului.
Ultima modă în materie de îngrijire a caroseriei este protecția ceramică auto. Descoperă ce este, cum te ajută, cu ce avantaje vine, dar și ce mituri circulă în jurul acestei proceduri de cosmetică auto.
- Ce este protecția ceramică
- Cum te ajută o protecție ceramică
- Tratament vopsea auto cu o ceară ceramică auto
- Cele mai importante avantaje ale protecției ceramice
- Mituri legate de protecția ceramică auto
Ce este protecția ceramică
Odată cu standardele Uniunii Europene referitoare la bazele vopselurilor și lacurilor, în care se limitează conținutul total de compuși organici volatili (COV) cu efect poluator, brandurile care se ocupă cu produse de detailing testează și, totodată, comercializează soluții moderne pentru protecție vopsea auto.
Așa a apărut și opțiunea de a face tratament ceramic auto – un serviciu de detailing care nu este tocmai ieftin, însă care vine cu câteva avantaje importante pentru întreținerea mașinii pe termen mediu și lung. Având la bază nanotehnologia, protecția ceramică acționează prin sigilarea porilor apăruți în stratul de lac care protejează vopseaua mașinii. Cu alte cuvinte, putem spune că ceramica auto funcționează ca al doilea strat de protecție pentru vopseaua unui autoturism.
Protecția ceramică se poate aplica atât mașinilor noi, cât și mașinilor care au deja o vechime. În privința mașinilor noi, tratamentul ceramic va asigura un plus de protecție, iar pentru mașinile cu caroserii expuse de câțiva ani la factorii externi transformarea va fi cu adevărat surprinzătoare. Mai mult decât atât, protecția ceramică se aplică inclusiv ornamentelor cromate, plasticului sau a farurilor.
Protecția ceramică auto vine, de regulă, sub forma unor pachete de detailing ce includ mai multe operațiuni: spălare exterioară, degresare și polish caroserie, aplicare de straturi nanoceramice pe caroserie și suprafețe din plastic și sticlă. În funcție de complexitate, întregul proces poate dura până la 2-3 zile.
▶ Citește mai multe informații despre detailing auto: ce este și cum te ajută acest serviciu
Cum te ajută o protecție ceramică
După cum deja bine știi, vopseaua și lacul mașinii tale nu vor rezista la nesfârșit. În timp, odată ce mașina acumulează ani de vechime, vopseaua și lacul aplicate din fabrică vor începe să-și reducă din proprietăți și să cedeze la diverși factori externi, precum condițiile atmosferice.
Protecția ceramică este un tratament și, în același timp, o cosmetizare a caroseriei auto. Ea acționează favorabil împotriva:
- zgârieturilor ușoare adunate în parcări;
- micro-zgârieturilor de la crengile copacilor sau altă vegetație;
- zgârieturile căpătate în urma folosirii periilor la spălare;
- zgârieturilor provenite de la pietricele de pe șosea;
- dejecțiile păsărilor, cum ar fi porumbeii;
- ploi acide sau alte intemperii ale vremii.
Garanție protecție ceramică
În funcție de numărul de straturi aplicate și de profesionalismul atelierului de detailing, o protecție ceramică poate avea o rezistență și garanție de până la 5 ani. De asemenea, în calitatea protecției contează și brandurile de produse folosite.
Tratament vopsea auto cu o ceară ceramică auto
Un polish ceramic îl poți realiza fie pe cont propriu, fie într-un atelier de detailing auto. Recomandăm ajutorul unor specialiști în detailing pentru a avea garanția calității și durabilității, însă dacă te decizi să-l faci pe cont propriu, ține cont de următoarele aspecte importante:
- Înainte de aplicarea soluției, spală și degresează foarte bine caroseria mașinii;
- Folosește produsul de ceară ceramică preferat și urmează întocmai instrucțiunile producătorului;
- Lustruirea suprafeței caroseriei se realizează cu o lavetă din microfibră;
- Tratamentul se face, în principiu, prin aplicarea a 3 straturi de ceară ceramică, cu o pauză de o oră sau conform instrucțiunilor de pe ambalaj;
- Rezultatul, după câteva ore de aplicare și lustruire, ar trebui să fie unul surprinzător: o caroserie lucioasă, cu efect de oglindă.
Dacă te-ai decis să faci asta acasă, mai ține cont de temperatură, umiditate și de folosirea unui echipament de protecție. Există multe kituri de protecție ceramică auto gata de achiziționat și folosit, însă rezultatele nu vor fi chiar atât de spectaculoase pe cât te-ai putea aștepta inițial. Costurile, într-adevăr, pot fi considerabil mai mici față de o firmă specializată. Totuși, reține faptul că ceramica auto nu trebuie să lase deloc urme pe caroserie, iar specialiștii în detailing au experiența și instrumentele necesare pentru a reuși asta.
La un atelier de cosmetică auto, costurile pornesc de la 1.500 lei/pachet detailing. Ele diferă nu doar în funcție de autoturism (mai exact mărimea lui), ci și de necesitățile caroseriei: spălare, decontaminare, polish și, într-un final, tratamentul ceramic.
Vezi soluțiile de 👉 PROTECTIE CERAMICA disponibile pe Autovit.ro
Ceară sau protecție ceramică?
Ceara auto este considerată un tip de grăsime naturală care astupă porii lacului protector. Deși este o soluție de întreținere mai ieftină, ea protejează mai puțin timp caroseria mașinii, de la câteva săptămâni la cel mult 6 luni.
Protecția ceramică este o substanță lichidă care se solidifică în contact cu aerul. Are o duritate mare (9H) și protejează mai eficient și mai mult timp caroseria de intemperii. Un tratament profesional te poate ține între 3 și 5 ani de zile.
Concluzia este că ambele soluții sunt importante în întreținerea caroseriei mașinii, iar decizia ține mai mult de costuri și timpul de aplicare.
Cele mai importante avantaje ale protecției ceramice
Protejează caroseria de razele UV
Tratamentul ceramic aplicat va contribui la o mai bună protecție împotriva radiațiilor ultraviolete. Este bine cunoscut faptul că razele solare oxidează și decolorează în timp vopseaua mașinii. Fiind vorba de un factor extern important, cu o protecție ceramică culoarea vopselei se va menține mult mai bine.
Protejează împotriva contaminărilor chimice
Dejecțiile păsărilor, cu precădere a porumbeilor, sunt foarte acide. Asta înseamnă că pot lăsa urme pe lac și, în lipsa acestuia, direct pe vopseaua mașinii. Cu un strat de protecție suplimentar, așa cum este ceramica auto, vopseaua nu va mai putea fi afectată de contaminările chimice.
Oferă un efect hidrofob
Un alt avantaj al aplicării ceramicii auto este efectul hidrofob pe care îl creează. Prin urmare, apa, în urmă spălărilor mașinii sau a precipitațiilor, va fi respinsă mai repede de pe caroserie. De asemenea, efectul hidrofob ajută și la uscarea mai rapidă a acesteia.
Oferă o strălucire a caroseriei
Pe lângă protecție și alte proprietăți pe tocmai le-ai aflat, rezultatul final al aplicării tratamentului ceramic este un luciu intens sau glossy look. Practic, caroseria mașinii tale poate arăta ca „nouă”, respectiv ca într-un showroom auto. Mai mult decât atât, strălucirea va fi una de durată, nu doar de 2-3 zile, iar vopseaua originală își va dezvălui din nou atractivitatea.
Rezistență la zgârieturile fine
Un tratament ceramic de calitate este cel cu 9H pe scara de duritate Mohs, de la branduri precum Chemical Guys, CarPro, Gyeon etc. Astfel, protecția ceramică va proteja caroseria de zgârieturile fine. Ele mai sunt denumite și „pânze de păianjen”. Aceste zgârieturi fine se vor face în stratul ceramic aplicat și mai puțin în lacul protector al vopselei mașinii. Asta înseamnă că se vor elimina foarte ușor la următorul polish de caroserie.
Amână procesul de revopsire
Cu toții ne sperim de ideea unei revopsiri a caroseriei. În primul rând, sunt costuri mari, apoi mai intervine și calitatea execuției. Protecția ceramică, ca barieră protectoare a vopselei auto, poate amâna acest proces complicat. Ca să preîntâmpini o eventuală revopsire, apelează din timp la protecția ceramică a caroseriei.
Strat ceramic auto sau folie de protecție?
Folia de protecție a caroseriei (PPF) deține proprietăți mai bune împotriva zgârieturilor cauzate de criblură, pietriș sau alte acțiuni mecanice. În plus, față de stratul ceramic, consistența termoplasticului transparent se asigură pe toată suprafața caroseriei.
Concluzia ar fi că ambele protejează caroseria mașinii, însă în moduri diferite.
Descoperă oferta noastră de 👉 MASINI NOI! Caută modelul potrivit nevoilor tale și bucură-te la maximum de confort și facilități!
Mituri legate de protecția ceramică auto
Remediază problemele cu vopseaua
Ceramica auto nu rezolvă vopseaua sărită, exfolierea sau punctele de rugină apărute. Prin urmare, dacă te gândești să efectuezi un tratament ceramic, analizează și repară eventualele defecte ale caroseriei. Nu merită să aplici o protecție ceramică pe o caroserie cu defecte sau care nu are un polish efectuat.
Îți protejează mașina de orice zgârieturi
Așa cum am menționat mai sus, ceramica auto protejează mașina de zgârieturi fine, nu de toate zgârieturile posibile din trafic, manevre de parcare sau alte lovituri. Așadar, grija față de conducerea mașinii tale trebuie să existe și după aplicarea tratamentului ceramic auto.
Nu va mai trebui să-ți speli mașina
Din nefericire, este tot un mit. Nu s-a inventat produsul sau soluția pentru a evita spălătoriile. În continuare va trebui să-ți speli ocazional mașina, cu mențiunea că praful sau noroiul vor putea fi îndepărtate ceva mai ușor.
Protecția ceramică se numără printre cele mai eficiente soluții de protejare a vopselei caroseriei unei mașini. Dacă te preocupă îngrijirea autoturismului personal, indiferent de model sau vechime, protecția ceramică vine cu rezultate excelente!
Sursa foto: Shutterstock
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.