autovit.ro
B SECTIUNI

Cum să tractezi corect o mașină: sfaturi utile

Posesorii de autoturisme știu că, deseori, avem nevoie de ajutor pentru a face față unor situații neprevăzute, cum ar fi aceea în care suntem nevoiți să tractăm o mașină. Fie că este vorba despre o defecțiune apărută în timpul conducerii, fie că autovehiculul s-a blocat în noroi sau zăpadă, cunoașterea tehnicilor corecte de tractare poate face diferența între o experiență rapidă și fără probleme suplimentare și una dificilă sau potențial periculoasă.

Deși tractarea unei mașini pare o sarcină simplă, este important să fim conștienți de riscurile asociate și de necesitatea de a respecta anumite reguli și proceduri pentru a evita deteriorarea vehiculului sau producerea de accidente. Ca șofer începător, este întotdeauna util să cunoști cele mai bune practici în materie de tractare, pentru siguranța traficului și integritatea mașinii.

Ce prevede Codul Rutier în privința tractării

Deși legislația este, în general, cunoscută, prevederile Codului Rutier cu privire la remorcarea vehiculelor sunt, de multe ori, trecute cu vederea. Iată care sunt normele privitoare la tractare de care ar trebui să ții cont:

  • Dacă mașina se defectează, nu pornește sau face pană, conducătorul autovehiculului are obligația de a-l poziționa astfel încât să nu-i încurce pe ceilalți participanți la trafic. Acest lucru presupune scoaterea mașinii de pe drumul public sau, în cazul în care contextul nu îi permite, să apropie cât mai mult vehiculul de acostament sau bordură, în paralel cu axa drumului. Doar după efectuarea acestui pas se pot întreprinde acțiuni în vederea reparării disfuncționalităților.
  • Mașina trebuie semnalizată corespunzător, atâta vreme cât se află pe partea carosabilă, fie cu luminile din dotare, fie folosind triunghiurile reflectorizante. Acestea trebuie poziționate la minimum 30 de metri de vehiculul avariat, astfel încât celelalte autovehicule să îl poată ocoli. 

Dacă lumina zilei și vizibilitatea permit, ele pot fi amplasate mai aproape de mașină sau, în unele cazuri, chiar pe aceasta. Luminile de avarie, la fel de importante, trebuie pornite, iar în situațiile în care ele nu funcționează, pot fi înlocuite de o lampă cu lumină intermitentă, de culoare galbenă, care va fi instalată în partea din spate a mașinii.

👉 Dacă ești în căutarea unei mașini second-hand, nu uita că site-ul Autovit, consultantul tău de încredere, îți oferă o gamă largă de vehicule cu istoric verificat. Intră în secțiunea Autoturisme și alege cea mai potrivită mașină pentru nevoile tale.

  • Atât conducătorul vehiculului avariat, cât și șoferul celui care remorchează trebuie să dispună de permise de conducere corespunzătoare, în funcție de categoriile mașinilor.
  • Nu este permisă remorcarea mai multor autovehicule în același timp și nici a unuia care nu este înmatriculat.
  • Atunci când remorcarea se realizează cu ajutorul unei platforme speciale, este interzisă staționarea vreunei persoane în interiorul mașinii tractate.

Cum se tractează în siguranță o mașină

masina tractata

Indiferent dacă mașina ta s-a defectat pe drum sau trebuie să remorchezi alt vehicul, este esențial să știi câteva lucruri utile pentru a efectua corect această manevră. Tractarea poate părea o sarcină dificilă, dar cu puțină pregătire și atenție, poți evita problemele și riscurile potențiale. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta:

Evaluează capacitatea de tractare a mașinii

Este absolut necesar să știi dacă vehiculul pe care îl conduci este potrivit pentru acest lucru. Posibilitatea de a remorca alte vehicule este în strânsă legătură cu gabaritul și puterea mașinii. 

Forța maximă de tractare diferă de la o mașină la alta, fiecare model sau marcă având caracteristici particulare. În cazul în care nu ești sigur de aceste aspecte, cel mai bine este să apelezi la servicii de remorcare specializate.

👉 Dacă trebuie să înlocuiești un filtru, o garnitură sau orice alt element component, nu uita că pe site-ul Autovit găsești o varietate largă de piese de schimb pentru toate genurile de autovehicule.

Evită pe cât posibil aglomerația

Din nefericire, defecțiunile pot apărea oricând și oriunde. Dacă acest lucru ți se întâmplă în oraș, la o oră de vârf sau într-o zonă intens circulată, este bine să renunți, pe moment, la ideea de a suna un prieten care să te tracteze până la cel mai apropiat service. 

Remorcarea unei mașini presupune manevre complexe, care se fac într-un anumit interval de timp, iar ultimul lucru de care ai nevoie sunt mai multe vehicule care să te incomodeze și pe care să le încurci. Este recomandat ca operațiunea să se desfășoare seara, dimineața devreme sau atunci când traficul scade semnificativ.

Comunică în permanență cu șoferul care te remorchează

Indiferent că este vorba de tractarea pe autostradă sau în oraș, este indicat să stabilești de la bun început, de comun acord cu șoferul mașinii care tractează, ce rută este cel mai puțin aglomerată și mai directă către atelierul auto și la ce ar trebui să fiți atenți.

Comunicarea trebuie păstrată în permanență și se poate realiza cu ușurință, folosind un telefon cu handsfree sau, în cazul în care există, stații radio. Astfel, ambii conducători auto se vor putea avertiza reciproc atunci când frânează, schimbă banda de circulație sau efectuează viraje.

Folosește accesorii de tractare rezistente

remorcare cu cablu

Preventiv, este recomandat să nu-ți lipsească din portbagaj o șufă, o chingă de remorcare cu o lungime de 3-5 m sau o bară de tractare de cel mult 4 m. Cu cât acestea sunt mai rezistente și mai puternice, cu atât remorcarea va decurge în condiții sigure și vei ajunge la service fără să lovești mașina și fără să ai un alt eveniment rutier neplăcut.

Chingile destinate acestei operațiuni nu trebuie să fie prea elastice, dar nici excesiv de rigide. În primul caz, forța de tragere nu acționează eficient, iar în cel de-al doilea, este prea puternică, astfel încât se poate distruge filetul inelului de remorcare sau se pot provoca alte defecțiuni. 

Dacă folosești o bară de tractare, riscul de a lovi mașina este mult mai redus, iar frânarea nu mai devine necesară pentru vehiculul tractat.

Frânează în siguranță

Pentru a evita incidentele în timpul tractării, mașina ce remorchează nu ar trebui să frâneze, păstrând, astfel, cablul de tractare întins. Dacă șoferul din față frânează la apariția în trafic a unui obstacol, cel din spate va face același lucru, iar șufa va slăbi. 

Când își reia drumul, mașina tractoare o va smuci pe cea din spate, iar uneori, aceasta poate să calce cablul de remorcare, cu consecințe dintre cele mai rele.

👉 Dorești să ai o experiență de cumpărare sigură, atunci când achiziționezi o mașină second-hand? Intră pe site-ul nostru, accesează categoria de dealeri profesioniști și selectează mașina ce se potrivește cel mai bine cerințelor tale.

Folosește semnalizarea prevăzută de lege

Potrivit regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, conducătorul autovehiculului remorcat este obligat să semnalizeze corespunzător semnalelor efectuate de conducătorul autovehiculului ce remorchează. 

Atunci când sistemul de iluminare şi semnalizare nu funcţionează, este interzisă remorcarea pe timpul nopţii şi în condiţii de vizibilitate redusă, iar ziua poate fi tractat, dacă pe partea din spate sunt aplicate inscripţia „Fără semnalizare”, precum şi indicatorul „Alte pericole”.

Nu uita să deblochezi volanul

Deși poate părea un aspect nesemnificativ, unii dintre șoferii remorcați uită să pună contactul, chiar dacă motorul nu merge, blocând, astfel, volanul și neavând posibilitatea să manevreze în trafic. Este de la sine înțeles că acest lucru stânjenește circulația și poate avea ca rezultat producerea de evenimente rutiere nedorite.

Indiferent că ești pus în situația neplăcută de a fi remorcat sau că trebuie să faci acest serviciu unui coleg de trafic, urmând aceste sfaturi, poți realiza manevra în mod eficient și în siguranță. Fiind bine pregătit și atent la detalii, vei avea parte de o experiență mai ușoară și fără incidente neplăcute în timpul operațiunii de tractare.

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)