autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este un power box și ce îl face diferit față de chip tuning?

Pasiunea pentru mașini și îmbunătățirea performanțelor tehnice, dincolo de cele stabilite de producătorul auto din fabrică, poate ajunge până la instalarea unui power box sau chip tuning. 

În acest articol, ne vom concentra atenția către ce este un powerbox, respectiv cu ce avantaje și dezavantaje vine acesta.

Ce este un power box și cum te ajută

Un powerbox este un dispozitiv electronic de tuning prin care poți mări puterea motorului, fără a modifica softul original al mașinii (ECU). Se instalează ca o componentă de sine stătătoare. 

În fapt, este o cutie software ce se conectează la motorul mașinii și sistemul de injecție pentru un plus de performanță, precum cuplu motor mai mare, cai putere mai mulți, consum de combustibil mai bun sau o viteză maximă de deplasare mai mare.

Ce presupune și cum se realizează procedura de instalare a unui powerbox

Powerbox-ul mai poate fi privit ca un „intermediar” între ECU și motor. Cu alte cuvinte, un powerbox nu înlocuiește și modifică un ECU existent, ci îl completează cu o serie de îmbunătățiri pe care le interceptează și interpretează de la senzorii mașinii, precum debitmetru de aer, comandă injectoare etc. Așadar, un powerbox amplifică performanțele standard la o anumită valoare superioară și forțează ECU-ul să funcționeze normal.

Procedura de instalare, de tip „plug&drive”, a unui power box se realizează prin câțiva pași:

  1. conectarea la sursa de alimentare;
  2. realizarea cablajelor cu senzorii ECU și sistemul de injecție al mașinii;
  3. testarea performanței și a funcționalităților.

Dacă te pasionează modificările auto, pe Autovit.ro găsești idei variate de 👉 TUNING pentru mașina ta!

Power box vs. chip tuning: avantaje și dezavantaje

Discuțiile sunt ample și, pe alocuri, controversate. Dacă la început powerbox-urile erau la modă pentru simplitatea instalării, acum majoritatea preferă chip tuning de performanță. 

Totuși, un power box vine cu două avantaje majore:

  • nu intervine în setările ECU originale (din fabrică) ale mașinii;
  • poate fi ușor de deconectat, fără a afecta eventuala garanție pe care o mașină poate să o aibă activă.

Prin urmare, un powerbox poate fi testat un anumit număr de kilometri și observat dacă aduce într-adevăr un plus de performanță. În caz contrar, se poate reveni ușor la performanța stabilită de producătorul auto, fie prin eliminarea directă a dispozitivului, fie prin intermediul unui buton de ON/OFF. Powerbox-urile de ultimă generație se pot conecta chiar și la un smartphone pentru efectuarea anumitor setări.

Dezavantajul ar fi că, prin modificarea parametrilor tehnici, un powerbox forțează și păcălește motorul mașinii să lucreze altfel decât în mod obișnuit, existând posibilitatea să se producă defecțiuni sau să interfereze eronat cu ECU-ul mașinii. De asemenea, contează calitatea unui powerbox, deoarece multe dintre ele înseamnă doar marketing și nimic mai mult.

Îți recomandăm să nu cumperi de oriunde un power box, crezând că economisești bani, ci să apelezi la ateliere de tuning care să te direcționeze către o alegere inspirată.

⏩ Citește ce înseamnă și cum se calculează un cal-putere.

chip tuning

Alternativa de chip tuning este mai adecvată în măsura în care ai un buget generos pentru astfel de modificări de performanță. Prin chip tuning îți vei remapa ECU-ul mașinii cu un program mai performant. 

Așadar, pe propria răspundere, vei modifica ECU-ul mașinii în schimbul unei puteri mai mari. Un chip tuning aduce o mai mare și stabilă performanță tehnică decât un powerbox, însă ai nevoie de un specialist în tuning pentru a face cu succes această operațiune.

Instalarea unui powerbox este cea mai simplă și ieftină metodă de a aduce un plus de performanță mașinii. Totuși, procentele de performanță promise pe foaia tehnică și avantajele folosirii unui astfel de dispozitiv trebuie puse în balanță cu capacitățile tehnice ale mașinii pe care o deții. Decide-te apoi dacă merită!

Sursa foto: Shutterstock 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)