autovit.ro
B SECTIUNI

Scârțâit la frânare: principalele cauze și soluții la îndemână

Sunetul de scârțâit la frânarea mașinii poate fi destul de deranjant și, în același timp, poate indica o potențială problemă la nivelul autovehiculului. Cu toate acestea, nu întotdeauna semnificația sa este una negativă. 

În continuare, vei descoperi care sunt cauzele potențiale ale scârțâitului la frânare și situațiile în care acest zgomot nu ar trebui să te alarmeze. De asemnea, vei afla și ce soluții ai la îndemână pentru a scăpa de scârțâit.

De ce apare scârțâitul la frânare

frane care scartaie

Există diverse motive pentru apariția sunetului de scârțâit la frânare. De la defecțiuni ale sistemului de frânare, până la situații mai simple, scârțâitul poate avea multiple cauze. Iată o listă a celor mai frecvente: 

Defecțiuni în componentele sistemului de frânare

Uneori, componentele sistemului de frânare pot funcționa neuniform, ceea ce duce la apariția sunetului de scârțâit. De exemplu, plăcuțele de frână pot să nu apese discul de frână cu aceeași presiune sau forța de frecare a plăcuțelor poate fi inegală. În această situație, este necesar să duci mașina la service pentru o verificare.

Discuri și/sau plăcuțe de frână noi 

Dacă ai înlocuit recent discurile sau plăcuțele de frână, este normal să se audă un scârțâit la frânare. De obicei, sunetul dispare după câteva utilizări ale mașinii. 

Incompatibilitate între plăcuțe noi și discuri uzate

Scârțâitul poate apărea și atunci când înlocuiești doar plăcuțele, iar discurile de frână sunt uzate. În acest caz, ar fi indicat să înlocuiești și discurile. 

Montarea incorectă a plăcuțelor de frână

Dacă ai înlocuit recent plăcuțele de frână și apare scârțâitul, este posibil ca noile piese să nu fie compatibile cu mașina ta. În plus, montarea incorectă a acestora poate duce la complicații, de aceea este indicat ca această operațiune să fie realizată de un specialist. 

Montarea incorectă a discului de frână

Dacă ai schimbat recent discul de frână și apare un sunet de scârțâit la frânare, acesta ar putea fi cauzat de montarea necorespunzătoare a discului. Pentru a remedia această problemă, du mașina la un service auto.

Prezența unor obiecte străine între plăcuță și disc

Sunetul de scârțâit poate să apară și dacă între plăcuța de frână și disc se află corpuri străine, cum ar fi resturile metalice sau pietrișul. Curățarea este soluția cea mai rapidă și accesibilă pentru a scăpa de scârțâit.

Plăcuțe de frână uzate

Sunetul ascuțit și înalt la frânare poate indica faptul că stratul de uzură a plăcuțelor de frână a scăzut sub nivelul sigur. În acest caz, plăcuțele trebuie înlocuite cu altele noi. 

Slăbirea plăcuțelor de frână și/sau etrierelor

Plăcuțele sau etrierele de frână slăbite pot cauza scârțâituri, iar pentru reglarea acestora va fi necesar să apelezi la un service auto. 

Discuri de frână ovalizate 

În timp, frânările bruște pot duce la ovalizarea discurilor de frână. Astfel, plăcuțele nu mai fac contact uniform pe întreaga suprafață a discului și produc un scârțâit neplăcut la frânare. În unele cazuri, poate fi afectată eficiența de frânare.  

Atunci când sistemul tradițional de frânare nu funcționează corespunzător la apăsarea pedalei sau acționarea manetei, se recomandă utilizarea frânei de motor. Descoperă tot ce trebuie sa stii despre frana de motor, inclusiv rolul său și instrucțiunile corecte de utilizare.

Discuri de frână murdare

Sunetul de scârțâit la frânare poate fi provocat și de murdăria depusă pe discul de frână. În acest caz, curățarea sa este soluția optimă.

Plăcuțe de frână murdare

Depunerile de murdărie pe plăcuțele de frână pot provoca, de asemenea, scârțâit la frânare, iar curățarea acestora va rezolva problema.

Plăcuțe de frână de proastă calitate 

Alegerea unor plăcuțe potrivite pentru mașina ta și de calitate este importantă, deoarece unele variante conțin particule metalice care pot cauza scârțâit la frânare, indiferent de circumstanțe. 

Plăcuțe de frână ecologice  

Există plăcuțe de frână ecologice, care nu conțin substanțe toxice precum azbestul, dar pot produce scârțâit în orice condiții de utilizare. 

Coroziunea frânelor cu tambur

În cazul sistemelor de frânare cu tambur, coroziunea și rugina pot provoca scârțâituri. În majoritatea cazurilor, componentele afectate trebuie înlocuite. 

Depunerile de cementită cauzate de supraîncălzire

Supraîncălzirea plăcuțelor de frână poate duce la formarea de unor sedimente dure numite cementită, care pot provoca scârțâitul la frânare. În acest caz, va fi necesară înlocuirea plăcuțelor afectate. 

Dorești să-ți cumperi o mașină second-hand? Platforma Autovit este cea mai extinsă și diversificată din România, unde sunt înregistrați cei mai mulți dealeri profesioniști. Majoritatea oferă mașini cu garanție, ceea ce adaugă un nivel suplimentar de încredere. Descoperă gama variată de oferte disponibile pe Autovit și găsește autovehiculul potrivit pentru tine.

Soluții împotriva scârțâitului la frânare

reparare frane

Odată ce sunetul scârțâitului din timpul frânării capătă atenția ta, următorul pas este să cauți modalități de a rezolva această problemă, iată câteva: 

  • Inspectează componentele de frânare 

Du mașina în service pentru inspecția plăcuțelor și discurilor de frână, cu scopul identificării semnelor de uzură sau deteriorare. De asemenea, verificările regulate pot ajuta la detectarea problemelor din timp. 

  • Înlocuiește componente uzate 

Dacă în urma verificărilor, descoperi că plăcuțe de frână sau discurile sunt uzate, înlocuiește-le cu piese noi și de calitate. 

Cauți piesele de schimb potrivite pentru mașina ta? Pe platforma Autovit ai acces la o gamă variată de piese de schimb, care te ajută să menții automobilul tău într-o stare de funcționare optimă. În plus, pe lângă gama variată de piese disponibile, Autovit se remarcă prin prețurile competitive pe care le oferă, ceea ce înseamnă că îți poți achiziționa piesele necesare fără să-ți afectezi bugetul.

  • Curăță în mod regulat sistemul de frânare

Menține sistemul de frânare curat și funcțional prin curățarea plăcuțelor, discurilor și a celorlalte componente. Evitarea acumulării de murdărie poate preveni apariția scârțâitul. 

  • Verifică lichidului de frână

Verifică nivelul și calitatea lichidului de frână. În cazul în care observi scurgeri sau scăderi semnificative ale nivelului, ia măsuri imediate pentru a remedia această problemă.

În concluzie, scârțâitul la frânarea mașinii poate fi un semn că există probleme la sistemul de frânare și, de aceea, trebuie tratat cu seriozitate. Ignorarea acestui zgomot sau amânarea remedierii problemelor pot duce la deteriorarea componentelor de frânare și, implicit, la scăderea siguranței în timpul condusului. Cu toate acestea, în anumite cazuri, acest scârțâit poate fi perfect normal și nu prezintă semne de îngrijorare. Pentru a determina gravitatea problemei, se recomandă consultarea unui mecanic auto profesionist.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)