autovit.ro
B SECTIUNI

Cum se circulă corect în sensul giratoriu

Există statistici care plasează, din punctul de vedere al conducătorilor auto, sensul giratoriu în lista cu intersecții dificile, cu risc ridicat de accident. Cauzele principale care duc la acest tip de situații neplăcute și nedorite sunt insuficienta cunoaștere a regulilor care oferă siguranță deplină participanților la trafic. 

Află, din cele detaliate mai jos, toate secretele sensului giratoriu și regulile care să-ți permită deplasarea în deplină siguranță ca un profesionist abil, deprins să conducă preventiv.

Ce este sensul giratoriu și ce avantaje are

Giratoriul sau intersecția circulară este o soluție eficientă care duce la fluidizarea traficului, mai avantajoasă decât semaforizarea. Nu toate intersecțiile pot fi amenajate în acest fel, dat fiind faptul că au nevoie de un spațiu mai larg. 

Soluția unei intersecții circulare a apărut pentru prima dată în Statele Unite ale Americii, în 1904, în una dintre cele mai aglomerate zone din Manhattan. Pentru că s-a dovedit extrem de eficientă în a fluidiza traficul, ideea a fost preluată rapid la Paris și, ulterior, peste tot în lume. Regulile principale care stabilesc modul de circulație sunt simple și general valabile.

sens giratoriu

Există și intersecții de tip giratoriu cu semaforizare, utile în zonele foarte aglomerate, în cele care au multe artere care comunică în giratoriu sau acolo unde fluxul de mașini este foarte diferit pe arterele care intră în giratoriu. Acestea au avantajul de a rămâne funcționale și în absența funcționării semafoarelor, astfel că în intervalele orare fără trafic intens sunt dirijate doar de indicatoarele rutiere. 

intersectie in sens giratoriu

Intersecția circulată poate lega două sau mai multe artere rutiere, poate avea una sau mai multe benzi, dar de fiecare dată, în toate situațiile, există o zonă centrală, neutră, care poate fi o zonă de spațiu verde, un monument sau un marcaj și care este interzisă mașinilor, indiferent dacă este liberă sau nu. 

Zona din mijloc este de cele mai multe ori rotundă, deși acest fapt nu este o condiție obligatorie. Intersecția Arcul de Triumf din București este un exemplu elocvent, la fel și cea de la Universitate. Un alt exemplu de sens giratoriu, unde zona liberă nu este rond, este giratoriul de la Flanco Iulius Mall Cluj. 

Respectarea regulilor de trafic în giratoriu previne riscul tamponărilor. Dacă ai totuși o astfel de problemă, caută piese de schimb pe Autovit.ro. 

circulatie in sens giratoriu

Regulile de circulație în sensul giratoriu

Codul Rutier reglementează explicit circulația în sensul giratoriu, prin dispoziții specifice. Acestea sunt: 

  • au prioritate autovehiculele care sunt în sensul giratoriu;
  • toate arterele care intră în giratoriu sunt semnalizate cu „cedează trecerea”;  
  • nici una dintre arterele care intră în giratoriu nu are prioritate; 
  • regula priorității de dreapta nu funcționează, pentru că sensul giratoriu este o intersecție dirijată prin semne de circulație; 
  • centrul intersecției este ocolit prin dreapta; 
  • mașinile care au ca direcție de mers prima stradă la dreapta nu pătrund în intersecție, se înscriu cât mai mult pe partea dreaptă a drumului și acordă prioritate vehiculelor care se află deja în sensul giratoriu și se îndreaptă spre aceeași cale de rulare; 
  • mașinile care nu merg imediat spre dreapta circulă în giratoriu imediat la dreapta, până ajung în dreptul arteriei corespunzătoare traseului lor, cu o încadrare cât mai corectă; 
  • trecerea de pe o bandă pe alta, în giratoriu, se face cu semnalizare și după ce se acordă prioritate mașinilor care circulă pe banda respectivă;
  • este interzisă oprirea, staționarea și mersul înapoi în sensul giratoriu; 
  • este interzisă întoarcerea dacă se folosesc manevre înainte-înapoi, dar este permisă prin ocolirea insulei pentru a reveni pe sensul invers de mers al arterei de pe care s-a pătruns în giratoriu. 

Pentru sensul giratoriu, legislația asimilează regulile general valabile pentru o intersecție dirijată după cum urmează: 

  • încadrarea, anterioară pătrunderii în intersecție pe banda corespunzătoare intenției direcției de mers, cu cel puțin 50 de metri înainte;
  • reducerea vitezei;
  • asigurarea față de mașinile care vin din partea stânga și oprirea pentru a le acorda prioritate; 
  • semnalizarea corespunzătoare conform cu schimbarea direcției de mers.

Este util să știi ce ai de făcut în cazul unui accident rutier, dar și de ce înțelegerea amiabila este o soluție mai practică pentru ambele părți implicate în evenimentul rutier.

prioritate in sens giratoriu

Cine are prioritate în sensul giratoriu

Codul Rutier reglementează strict prioritatea în sensul giratoriu. Astfel, vehiculele care intră în giratoriu vor acorda întotdeauna prioritate celor care se află în această intersecție, cu alte cuvinte mașinile care parcurg intersecția au prioritate față de toate cele care vin de pe arterele care se deschid în giratoriu. 

Mai mult, prioritatea se referă atât la mașinile care vin din stânga, cât și la cele care se află în giratoriu intrate de pe benzile din dreapta, dar nu le cuprinde pe cele care sunt în giratoriu în alte direcții de mers. Adică, altfel spus, mașina intră în giratoriu chiar dacă în intersecție sunt mașini angajate în trafic, atâta timp cât nu se intersectează cu ele și nu le taie calea. 

În sensul giratoriu cu mai mult de o bandă pe sens se respectă regula priorității între benzile de circulație, valabilă pe orice drum drept. Asta înseamnă că schimbarea benzii se face după semnalizarea corespunzătoare și după ce se acordă prioritate tuturor celor celor aflați pe acea bandă. 

Astfel, cei aflați în zona centrală a giratoriului, deci pe banda cea mai apropiată de mijlocul acestuia, trebuie să semnalizeze și să acorde prioritate celor care se află pe banda din dreapta lor, când vor să iasă din sensul giratoriu.

Pentru clarificare, este bine de știut că toate explicațiile care se referă la banda 1 vorbesc de prima bandă din dreapta a arterei rutiere, respectiv a intersecției de tip circular. 

În intersecțiile cu sens giratoriu, banda 1, respectiv cea care este cea mai apropiată de partea dreaptă a drumului, va avea mereu prioritate, indiferent pe care dintre ieșiri vei părăsi sensul giratoriu. Banda 1 are prioritate și în fața celor care vin din afara giratoriului și în fața celor care vor să iasă. 

Conducătorii auto aflați pe banda 2 vor avea prioritate față de toți cei care circulă pe banda 3, și vor acorda prioritate celor de pe banda 1. Regula este valabilă și pentru următoarele benzi de circulație: ai prioritate față de cei de pe banda superioară și obligativitatea de a acorda prioritate celor de pe benzile inferioare. 

Încadrarea corectă, înainte de intrarea în giratoriul cu multe benzi, îți va permite parcurgerea intersecției având prioritate față de celelalte vehicule participante la trafic. 

Încadrarea pe benzi se face în funcție de direcția dorită de deplasare, după cum urmează: 

  • cei care doresc să continue pe prima arteră la dreapta se angajează pe banda 1, cea mai apropiată de bordura exterioară a străzii; 
  • cei care circulă pe direcția înainte se pot înscrie atât pe prima, cât și pe a doua bandă de circulație (în giratoriul cu mai multe benzi pe sens); 
  • cei care urmează să meargă la stânga sau să întoarcă se vor angaja pe banda imediat următoare axului drumului.  

Autovit face constant eforturi pentru ca experiența de cumpărare să fie safe. Descoperă oferta de autoturisme de pe platforma cu cel mai mare număr de dealeri profesioniști.

semnalizare rutiera

Semnalizarea rutieră a sensului giratoriu

Semnalizarea rutieră a sensului giratoriu implică presemnalizarea, care anunță conducătorii auto că urmează o intersecție de tip giratoriu și care se face prin semnul de avertizare, în triunghi roșu. Acesta este instalat pe toate arterele care comunică cu sensul giratoriu, pe sensul de mers spre acesta, cu cel puțin 50 de metri înainte de intersecție. 

A doua semnalizare este semnul de obligativitate, montat la intrarea în giratoriu, rotund, albastru, săgețile indicând sensul de deplasare spre dreapta al giratoriului. Semnalizarea cu indicatoare poate cuprinde și indicatorul pentru trecerea pietonilor. 

Deseori, sensurile giratorii, și toate cele aflate în interiorul localităților, au marcaje pentru pietoni. Excepție fac doar situațiile în care există pasaje sub sau supraterane pentru aceștia. Pietonii au mereu prioritate, astfel că vehiculele din giratoriu se vor opri pentru a le acorda prioritate. Staționarea în giratoriu, pentru a acorda prioritate pietonilor, este permisă.  

În cazul intersecției în sens giratoriu cu semafor, conducătorii auto au obligația de a respecta culorile acestuia, indiferent de fluxul de mașini din giratoriu, iar ulterior să respecte regulile de prioritate între benzile de circulație, cu semnalizarea intenției de deplasare. 

cand se semnalizeaza

Când se semnalizează în sensul giratoriu

Codul Rutier impune semnalizarea intenției de schimbare a direcției, pentru că arată celorlalți participanți la trafic direcția de deplasare dorită. Regula este valabilă pe toate drumurile publice și nu există nicio excepție de la aceasta care să fie menționată în Codul Rutier. Cu toate acestea, nu există reguli speciale, impuse conducătorilor privind semnalizarea, în sensul giratoriu. 

În consecință, semnalizarea schimbării direcției de mers a autovehicului trebuie anunțată celorlalți participanți la trafic inclusiv în intersecțiile de tip giratoriu. Există mai multe situații specifice care impun semnalizarea la intrarea și la ieșirea din giratoriu. Regulile de semnalizare au ca scop fluidizarea traficului și prevenirea accidentelor rutiere.

La toate acestea, se adaugă și obligativitatea semnalizării la schimbarea benzii de circulație în intersecțiile în sens giratoriu cu mai multe benzi. 

Semnalizarea la intrarea în giratoriu

Conform prevederilor Codului Rutier privind semnalizarea la intrarea în intersecții și schimbării direcției de mers, regulile din giratoriu sunt: 

  • cei care merg pe prima arteră la dreapta vor semnaliza intenția „la dreapta” de la intrarea în giratoriu, până la părăsirea intersecției; 
  • cei care merg înainte nu semnalizează, dat fiind faptul că nu-și schimbă direcția de mers, dar vor semnaliza la ieșire din giratoriu „la dreapta”, pentru a avertiza ceilalți participanți că părăsesc intersecția;  
  • cei care fac la stânga semnalizează „la stânga” la intrarea în giratoriu și „la dreapta” la ieșirea din giratoriu, pentru a avertiza ceilalți participanți că părăsesc intersecția; 
  • cei care întorc vor semnaliza „la stânga”, iar la părăsirea intersecției „la dreapta”, pentru a informa asupra intenției de părăsire a giratoriului.  

Semnalizarea la ieșirea din giratoriu

La ieșirea din giratoriu, participanții la trafic, indiferent de direcția din care vin sau banda pe care se află, vor semnaliza „la dreapta”, pentru a avertiza ceilalți participanți la trafic despre intenția de părăsire a intersecției. În plus, acesta semnalizare le va acorda prioritate față de cei aflați pe benzile superioare. 

Cunoașterea acestor reguli și o conduită preventivă, precum și asigurarea, adaptarea vitezei la condițiile de trafic, dar și la cele meteo, precum și înțelegerea exactă a intențiilor de mers ale celorlalți participanți la trafic sunt în măsură să ofere fluiditate și siguranță deplasării în sensul giratoriu. 

Surse foto: unsplash, shutterstock, unsplash, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock, shutterstock.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)