autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este cartea de salvare a mașinii și de ce este utilă?

De-a lungul deceniilor, mașinile au evoluat, transformându-se din simple mijloace de transport în adevărate opere de inginerie. Industria auto lucrează continuu pentru a îmbunătăți siguranța vehiculelor și a reduce riscul de rănire în cazul unui accident. De la sistemele avansate de asistență a șoferului la tehnologii de construcție a caroseriei, siguranța automobilului rămâne o prioritate de necontestat pentru producătorii de mașini din întreaga lume.

Încă din anul 2015, Uniunea Europeană a emis o recomandare adresată tuturor statelor componente ale Uniunii, prin care conducătorii auto sunt sfătuiți să aibă în mașină un document, care se numește „cartea de salvare a mașinii”. Deși nu face parte dintre actele obligatorii pe care un șofer trebuie să le aibă în permanență la bordul mașinii, cartea de salvare poate face diferența între viață și moarte în caz de accident.

În rândurile care urmează, vei găsi tot ceea ce trebuie să știi despre acest document, ignorat de o bună parte a conducătorilor auto, dar extrem de folositor în eventualitatea producerii unui eveniment rutier.

Ce este cartea de salvare a mașinii?

Fiecare secundă are o importanță crucială când vine vorba de viețile oamenilor. Adesea, în misiunile de salvare a persoanelor încarcerate în mașinile lor, se pierde timp prețios, mai ales în cazul accidentelor grave.

Îmbunătățirea siguranței autoturismelor reprezintă o provocare semnificativă pentru echipele de salvare. Mai mult, demontarea acoperișului unui vehicul, efectuată de către echipele de intervenție, devine din ce în ce mai dificilă. Confruntându-se cu componente de oțel rezistent și cu structuri de caroserie complicate, chiar și dispozitivele de tăiere cele mai puternice ajung să fie depășite.

Similar, anumite elemente de siguranță, cum ar fi generatoarele de gaz din sistemele airbag, pot reprezenta un pericol pentru echipajele de intervenție în situații de urgență. De asemenea, găsirea și deconectarea bateriei în cazul autoturismelor moderne reprezintă o altă provocare.

👉 Dacă ai nevoie de mai multe informații privitoare la conduita în caz de evenimente rutiere, poți găsi detalii în articolul Ce trebuie să faci în cazul unui accident de circulație.

Pentru a depăși toate aceste dificultăți, fiecare conducător auto ar trebui să aibă la bord cartea de salvare a mașinii. Ea este, în esență, un document standardizat, de format A4, ce cuprinde informații cu privire la amplasarea unor elemente de siguranță activă și pasivă ale autoturismului, care reprezintă tot atâtea piedici în calea salvatorilor: armăturile cabinei, poziția rezervorului de combustibil, a bateriei, airbag-urilor, generatoarelor de gaz, unităților de control etc., precum și informații referitoare la precizarea punctelor convenabile de tăiere și descarcerare.

Menirea cărții de salvare este de a-i ajuta pe salvatori să ajungă cât mai rapid la cei aflați în interiorul vehiculului. Aici, victimele pot fi stabilizate fără întârziere și transportate la cea mai apropiată unitate de urgențe, în timp de maxim o oră de la producerea accidentului (ceea ce medicii numesc „ora de aur”).

Cum se obține cartea de salvare a mașinii și unde trebuie păstrată

Cartea de salvare a mașinii poate fi descărcată de pe Internet, fie de pe site-ul producătorului auto, fie folosind pagina pusă la dispoziție de Automobil Clubul Român (ACR). Se recomandă descărcarea și printarea documentului în culori, pentru identificarea rapidă a elementelor care ar putea îngreuna intervenția salvatorilor.

După ce a fost printat color, documentul se împăturește și se păstrează în parasolarul din fața șoferului, pentru a fi găsit cât mai repede de echipa de descarcerare. De asemenea, poți procura de la unul din sediile ACR și un autocolant, care indică existența la bordul mașinii a cărții de salvare. Acesta poate fi poziționat într-unul din colțurile parbrizului din partea stângă, având grijă să nu împiedice în niciun fel vizibilitatea conducătorului auto.

Este recomandat sa verifici tipul informațiilor, precum și imaginile autoturismelor din conținutul cărților de salvare, pentru a fi sigur că respectivele documente sunt cele corespunzătoare autovehiculului pe care îl conduci.

👉 Dacă ești în căutarea unei mașini second-hand, nu uita că site-ul Autovit, consultantul tău de încredere, îți oferă o gamă largă de vehicule cu istoric verificat. Intră în secțiunea Autoturisme și alege cea mai potrivită mașină pentru nevoile tale.

Care sunt sistemele de siguranță care se pot găsi în cartea de salvare a mașinii

cartea de salvare a masinii

Conținutul cărților de salvare și machetele sunt responsabilitatea producătorilor de vehicule. Unele dintre fișiere au dimensiuni destul de mari și se referă la aproape toate sistemele de siguranță, așa că, înainte de a le descărca și tipări, este bine să iei în considerare și acest aspect.

Sistemele de siguranță ale unui automobil sunt esențiale pentru protejarea vieților pasagerilor și reducerea riscului de rănire în cazul unui accident rutier. Aceste sisteme pot fi împărțite în două categorii principale: sisteme de siguranță activă și cele de siguranță pasivă. Fiecare categorie are un rol distinct în asigurarea siguranței în timpul conducerii, iar în cazul unui impact trebuie luate în considerare de echipele de salvare.

Sisteme de siguranță activă

  • Sistemele de control al stabilității (ESC) – ajută la menținerea controlului mașinii în timpul virajelor sau în condiții de drum alunecos. Ele intervin atunci când detectează o pierdere a aderenței și ajustează puterea sau frânarea pe roți pentru a preveni derapajul sau acvaplanarea;
  • Sistemele de frânare antiblocare (ABS): ABS previne blocarea roților în timpul frânării bruște, ceea ce permite șoferului să păstreze controlul asupra direcției mașinii în timpul frânării de urgență; 
  • Controlul tracțiunii (TCS): TCS ajută la prevenirea alunecării roților în timpul accelerării, controlând puterea transmisă la roți pentru a menține aderența; 
  • Asistența la menținerea benzii (LKA): Acest sistem ajută la menținerea mașinii în banda sa de circulație prin aplicarea de corecții minore asupra direcției sau prin avertizarea șoferului dacă acesta începe să părăsească banda fără semnalizare.

👉 Dorești să ai o experiență de cumpărare sigură, atunci când achiziționezi o mașină second-hand cu sisteme de siguranță funcționale? Intră pe site-ul Autovit, accesează categoria de dealeri profesioniști și selectează mașina ce răspunde cel mai bine cerințelor tale.

Sisteme de siguranță pasivă

  • Airbagurile – sunt dispozitive care se umflă rapid în cazul unui impact pentru a proteja capul și pieptul pasagerilor. Deschiderea lor necontrolată în timpul descarcerării poate răni persoanele aflate în interiorul mașinii sau pe membrii echipei de salvare. O carte de salvare indică întotdeauna numărul maxim de airbaguri disponibile pentru un anumit model sau serie de modele. Nu contează dacă autoturismul nu este complet echipat cu numărul total de airbaguri complementare, indicate in cartea de salvare. 
  • Centurile de siguranță – sunt primul nivel de protecție pasivă și ajută la reținerea pasagerilor în scaune în cazul unei coliziuni. 
  • Caroserii cu absorbție de impact – sunt structuri care absorb și distribuie energia impactului într-un mod controlat, reducând astfel forța transferată către pasageri. 
  • Sistemele de protecție a capului – acestea includ airbaguri laterale sau tetiere reglabile, care protejează capul pasagerilor în cazul unui impact lateral sau al unui accident din spate. 

Producători precum Opel, Saab, Alfa Romeo, Mercedes, Maybach, Fiat, Lancia sau Smart furnizează cărți de salvare detaliate, în mai multe limbi. Ele sunt ușor de citit, datorită simbolurilor și culorilor pe care le folosesc și care sunt aceleași pentru toți fabricanții de automobile.

👉 Dacă trebuie să înlocuiești un element la mașina ta, nu uita că platforma Autovit are cel mai mare număr de dealeri profesioniști, care oferă o varietate largă de piese de schimb pentru toate genurile de autovehicule.

Este obligatoriu să deții cartea de salvare a mașinii?

Este important să ții cont că nu există nicio reglementare legală referitoare la obligativitatea deținerii cărții de salvare în mașină. Potrivit reprezentanților Poliției Rutiere, aceasta reprezintă mai degrabă o sugestie, nu o obligație. Prin urmare, nu te vei alege cu o amendă în cazul în care nu dispui de acest document în timpul unui eventual control.

Experții în securitatea rutieră din România subliniază, însă, importanța acestuia. Ei estimează că în prezent, doar un număr redus de șoferi din țara noastră au cartea de salvare în autovehiculele pe care le conduc, deși, mai ales înaintea plecării în vacanță sau în cazul unui drum mai lung, acest document se poate dovedi extrem de util.

👉 Dacă te-ai hotărât să pleci în vacanță cu mașina personală, poți afla mai multe detalii despre pregătirea acesteia pentru drum din articolul Verificarea automobilului înaintea excursiilor lungi.

În majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene, nu este obligatoriu să deții cartea de salvare în mașină. Cu toate acestea, datele statistice arată că peste jumătate dintre conducătorii auto din statele europene și-au tipărit documentul și îl păstrează în interiorul automobilului, în conformitate cu recomandările.

Statistica accidentelor în România – un motiv în plus pentru deținerea cărții de salvare

În România, accidentele de circulație sunt de o gravitate semnificativă, prezentând o rată a deceselor de două ori mai mare decât media europeană. Statisticile furnizate de Eurostat arată că numărul deceselor cauzate de accidentele rutiere în țara noastră este de 86 la un milion de locuitori, în comparație cu media Uniunii Europene – 46 la un milion de locuitori.

Această situație se menține, în ciuda eforturilor autorităților, care au reușit să reducă în ultima perioadă acest indicator. Toate aceste aspecte au loc în contextul în care anul 2022 a fost declarat drept cel mai sigur an din punct de vedere rutier în România.

Cartea de salvare a mașinii furnizează informații vitale pentru echipajele de intervenție în caz de accident, permițându-le să acționeze rapid și eficient pentru a salva vieți. Acest document conține detalii despre locația exactă a elementelor de siguranță și reduce semnificativ timpul necesar pentru intervenția echipajelor de salvare. Prin urmare, acest instrument devine tot mai important pentru siguranța tuturor participanților la trafic. 

Sursa foto. Shutterstock, ifz-berlin.de

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)