autovit.ro
B SECTIUNI

Schimb ulei cutie automată: când se efectuează

O mașină cu o cutie de viteze automată funcționează cu un ulei dedicat pentru aceasta, care se numește ulei pentru cutie sau transmisie automată. Contrar multor informații eronate sau incertitudini, uleiul pentru o transmisie automată trebuie schimbat la timp, pentru a evita apariția unui disconfort în conducerea mașinii și, în cele din urmă, producerea unor defecțiuni. 

Cum transmisia automată este un subansamblu complex și costisitor, descoperă, în rândurile următoare, de ce și când se schimbă uleiul cutiei automate.

Ulei cutie de viteze automată. Principalele defecțiuni ce pot apărea la o mașină cu transmisie automată

Preîntâmpinarea defecțiunilor la o mașină cu transmisie automată este, fără îndoială, o acțiune recomandată, deoarece costurile cu reparațiile sunt cu mult mai mari decât costurile unui schimb ulei cutie automata.

În cazul neefectuării la timp a unui schimb de ulei, se poate compromite funcționarea convertizorului sau a blocului de valve care caracterizează o cutie automată. O lipsă de ulei sau o subțiere a acestuia în timp cauzează uzură componentelor mecanice din cutie. 

De exemplu, uzura se poate manifesta prin apariția piliturii de fier în baia de ulei, așadar, componentele mecanice nu sunt lubrifiante corespunzător. De altfel, o mașină căreia nu i se înlocuiește uleiul de transmisie, chiar dacă nu prezintă încă defecțiuni, îi poate crește considerabil consumul de combustibil.

transimise automata

La fel ca uleiul de motor, uleiul unei cutii automate are mai multe funcții esențiale:

  • lubrifiază componentele mecanice ale cutiei automate;
  • menține răcirea tuturor componentelor în procesele lor de fricțiune;
  • previne oxidarea ansamblului tehnic, precum și apariția ruginii.

Uleiul de transmisie se găsește sub mai multe formule, de la diferite branduri consacrate. Culoarea acestuia este, de regulă, roșie. Pe măsură ce uleiul se învechește și nu-și mai păstrează proprietățile de lucru inițiale, acesta devine negru sau maro. Vezi, în continuare, când trebuie să schimbi uleiul cutiei automate.

Descoperă categoria de 👉 uleiuri, piese si accesorii pentru cutia automată!

Când se schimbă uleiul la cutia de viteze automată pentru a o menține într-o stare tehnică bună

Fiecare producător auto care echipează autovehiculele comercializate cu transmisii automate precizează, în cartea tehnică a vehiculului, numărul de kilometri la care se schimbă uleiul și filtrul, precum și tipul de ulei care trebuie folosit. 

Prin urmare, ai obligația să cunoști această informație importantă și să te preocupe intretinerea cutiei automate a mașinii pe care o conduci.

Spre deosebire de o mașină cu o cutie manuală, o mașină ce are cutie automată prezintă o jojă specială pentru verificare ulei cutie automată. Totodată, la cutiile manuale, uleiul se înlocuiește doar în cazul unor probleme și intervenții, însă, la transmisiile automate, se urmează obligatoriu cerințele impuse de producătorul auto.

joja ulei

Pe lângă această informație prețioasă, pe care ar trebui să o găsești în cartea tehnică a vehiculului, uleiul cutiei de viteze automate se poate schimba și în următoarele situații:

  • schimbarea treptelor de viteză devine greoaie;
  • treptele de viteze se schimbă cu întârziere sau la alte turații decât în mod obișnuit;
  • cutia de viteză prezintă zgomote în mers și la schimbarea treptelor;
  • cutia de viteză produce șocuri sau trepidează la schimbarea treptelor;
  • la verificarea jojei de ulei, lubrifiantul din baia de ulei este negru sau la limită de nivel.

Privind dintr-o altă perspectivă, majoritatea specialiștilor auto consideră că schimbarea uleiului unei cutii automate, în condițiile bine-cunoscute de trafic din țara noastră, se realizează la fiecare 60.000 km parcurși. 

Luând în calcul o medie de 10.000 km parcurși pe an, rezultă că acest ulei se schimbă la aproximativ 5-6 ani. Este un interval recomandat și în lipsa informațiilor pe care poate nu le găsești de la producătorul mașinii tale. Totodată, sunt producători ce recomandă prima schimbare de ulei după un anumit număr de km, precum 100.000 de km sau chiar mai mult.

⏩ Citește și când trebuie efectuat schimbul de ulei de motor, pentru a menține mașina într-o stare tehnică bună!

Deși majoritatea posesorilor de mașini hidramate schimbă fluidul într-un mod tradițional, adică prin scurgerea băii de ulei și adăugarea altuia nou, uleiul cutiei automate se schimbă mai eficient și profesional, cu ajutorul unui aparat schimb ulei cutie automată. Acesta nu doar că schimbă fluidul, ci și efectuează o spălare a componentelor transmisiei automate. 

Este bine de știut că o cutie automată acumulează, în timp, diverse reziduuri. Prin această curățare, se prelungește durata de viață a componentelor cutiei.

schimb ulei

Înlocuirea uleiului va duce la schimbarea mai lină a treptelor, la accelerări mai bune și, bineînțeles, la reducerea eventualelor disfuncționalități provocate de uzură sau defecțiuni. 

Indiferent de metoda aleasă, caută un service schimb ulei cutie automată, chiar dacă există pe internet tot felul de clipuri video ajutătoare. Nu uita că, pe lângă ulei, trebuie schimbate filtrul și garnitura băii de ulei.

Schimbul de ulei cutie automată este, așadar, o preocupare esențială, dacă vrei să te bucuri de comutarea lină a treptelor de viteză și să prelungești durata de viață a cutiei automate. Nu mai sta pe gânduri și înlocuiește uleiul conform recomandărilor!

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)