autovit.ro
B SECTIUNI

Luminile de ceață: cum le folosești corect

Luminile de ceață reprezintă un element esențial al autoturismelor pentru condițiile de vizibilitate redusă. Utilizarea incorectă a acestora reprezintă un pericol pentru siguranța rutieră.

Dacă te-ai întrebat ce sunt luminile de ceață, cum sunt semnalizate în bord și în ce condiții se folosesc, citește acest articol și află mai multe informații despre acestea. Este important ca atunci când pornești cu mașina în trafic să cunoști toate elementele care ți-ar putea fi de folos la drum.

Ce sunt luminile de ceață?

Proiectoarele de ceață sunt niște elemente montate suplimentar pe autoturism. În timpul utilizării, vei constata aprinderea în bord a martorului de lumini de ceață. Acestea au fost concepute pentru a îmbunătăți vizibilitatea șoferului în condiții de:

  • ceață;
  • ploaie densă;
  • praf;
  • zăpadă.

Farurile de ceață sunt de două tipuri, clasificate în funcție de amplasarea lor la nivelul caroseriei autovehiculului:

  • lumini de ceață din față: acestea sunt localizate sub farurile principale, oferind o rază de lumină joasă și largă. Astfel, se obține efectul de reducere a reflexiei luminii în ceață;
  • luminile de ceață din spate: sunt de culoare roșie. Acestea au rol important în siguranța rutieră, crescând vizibilitatea vehiculului, în condiții de drum neprielnice, pentru șoferii din spate.

👉 Alegerea unui autoturism este o decizie dificilă. Acesta trebuie să fie pregătit pentru orice condiții de drum, să fie spațios și confortabil. Dacă ești în căutarea unei mașini second-hand dotat cu proiectoare de ceață, nu uita că site-ul Autovit.ro, consultantul tău de încredere, îți oferă o gamă largă de autovehicule cu istoric verificat. Intră în secțiunea Autoturisme și alege mașina visurilor tale.

De ce sunt importante luminile de ceață?

Condițiile de drum excepționale (ceața, zăpada) reduc semnificativ vizibilitatea șoferului pe drum până la câțiva metri. Luminile standard ale autovehiculului sunt ineficiente sau chiar periculoase în astfel de scenarii deoarece:

  • lumina produsă de farurile normale se reflectă înapoi spre ochii șoferului, reducând vizibilitatea pe carosabil;
  • vehiculul este aproape invizibil pentru ceilalți participanți la trafic, deoarece luminile din spate nu produc suficientă lumină.

În astfel de situații timpul de răspuns al conducătorului auto în condițiile în care pe carosabil este prezent un obstacol, se reduce marcant. Luminile de ceață oferă o soluție excelentă în condiții neprielnice, reducând fenomenul de reflexie al luminii și îmbunătățind vizibilitatea la nivelul drumului.

👉 Alegerea unei mașini este o decizie importantă. Este indicat să fie spațioasă, să aibă un portbagaj generos și proiectoare pentru ceață. Dacă ești în căutarea unui autoturism nou, care să-ți asigure călătorii relaxante și concedii de vis, nu uita că site-ul Autovit.ro, consultantul tău de încredere, îți oferă o gamă largă de masini noi.

Când se folosesc proiectoarele de ceață?

Utilizarea proiectoarelor de ceață pentru condiții specifice de drum este reglementată în legislația rutieră. Folosirea incorectă a acestora și deranjarea celorlalți participanți la trafic este sancționată conform Codului Rutier.

Dacă te-ai întrebat când se folosesc proiectoarele de ceață, află că în lege sunt consemnate următoarele situații:

  • ceața densă: caracterizată prin vizibilitatea redusă semnificativ, frecvent sub 100 de metri;
  • zăpada abundentă: lumina normală produsă de farurile din față se reflectă în zăpadă. În aceste condiții, luminile de ceață ajută la vizualizarea drumului și parcurgerea lui în condiții optime;
  • ploaia torențială: în cazul în care ștergătoarele nu reușesc să mențină câmpul vizual clar, luminile de ceață pot ajuta la parcurgerea în siguranță a drumului;
  • vizibilitatea foarte redusă pe timp de noapte: pe drumurile neasfaltate sau în zonele fără iluminare stradală, luminile de ceață ușurează remarcabil parcurgerea traseului.

Sancțiuni pentru folosirea incorectă a luminilor de ceață

Codul Rutier cuprinde în Art. 100 paragraful conform căruia „Folosirea luminilor de ceață în alte condiții decât pe timp de ceață constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni”. Astfel, conducătorii auto care încalcă această regulă și sunt prinși pot fi sancționați.

Polițistul are dreptul de a amenda șoferii cu 4 sau 5 puncte de amendă și încă 3 puncte de penalizare. Punctul de amendă este de aproximativ 165 de lei, iar sancțiunea pentru folosirea incorectă a luminilor de ceață se încadrează între 660 și 825 de lei.

Reguli pentru utilizarea corectă a luminilor de ceață

Menținerea luminilor de ceață când condițiile de drum sunt optime îngreunează vizibilitatea celorlalți participanți la trafic și este interzisă prin lege. Este important ca după parcurgerea unui traseu cu vizibilitate redusă să oprești luminile de ceață când condițiile de drum s-au ameliorat.

Luminile de ceață din fața autoturismului nu reprezintă un substitut al farurilor de întâlnire. Acestea nu oferă suficientă lumină pentru a fi folosite în condiții normale de drum. Este important să verifici reglementările locale. În unele țări, utilizarea luminilor de ceață este permisă doar pe timp de ceață, nu și în condiții de ninsoare sau ploaie.

Avantaje în folosirea luminilor de ceață

Printre avantajele oferite de proiectoarele de ceață pentru conducătorii auto se regăsesc:

  • eliminarea reflexiilor și reducerea oboselii șoferului;
  • îmbunătățirea siguranței rutiere când autoturismul se deplasează în condiții meteo dificile;
  • farurile de ceață din spatele autoturismului cresc vizibilitatea mașinii pentru ceilalți participanți la trafic.

Dezavantaje în folosirea luminilor de ceață

Luminile de ceață prezintă unele dezavantaje:

  • întreținerea proiectoarelor de ceață poate fi costisitoare;
  • utilizarea în situații inadecvate poate provoca restricționarea vizibilității celorlalți șoferi și pot produce accidente.

👉 Dacă ești în căutarea unor proiectoare pentru ceata pentru autoturismul personal, încearcă gama variată oferită de Autovit.ro.

Greșeli frecvent întâlnite în utilizarea proiectoarelor de ceață

Lipsa de cunoaștere a legislației sau a componentelor de semnalizare și lumină a autoturismului poate duce la apariția unor greșeli în utilizarea farurilor de ceață. Acestea pot fi evitate printr-o atenție sporită în timpul orelor petrecute la școala de șoferi și prin studierea manualului de utilizare al autoturismului.

Cele mai frecvente greșeli care pot fi întâlnite la conducătorii de autoturisme care utilizează luminile de ceață sunt:

  • neglijarea mentenanței periodice a sistemului de iluminare;
  • folosirea proiectoarelor de ceață când condițiile meteo nu o impun;
  • utilizarea, în condiții de vizibilitate redusă, doar a luminilor de ceață de pe față.

Sfaturi pentru utilizarea luminilor de ceață

Folosirea luminilor de ceață este un element important în timpul rulării pe carosabil în condiții meteo extreme. Este indicat ca în momentul achiziționării unui autoturism să consulți manualul de utilizare al autoturismului, pentru a vedea dacă acesta este echipat cu lumini de ceață.

Pentru utilizarea corectă a luminilor de ceață este recomandat să:

  • oprești luminile de ceață la timp: după ce ai depășit zona în care este ploaie densă sau ceață oprește luminile de ceață pentru a evita deranjarea celorlalți participanți la trafic;
  • verificarea luminilor: testează farurile de ceață înainte de a pleca la drum. Asigură-te că sunt curate și funcționează perfect;
  • adaptează viteza de rulare a autoturismului în funcție de condițiile de drum: luminile de ceață sunt un ajutor pentru drumurile dificile. Este important ca pe timpul călătoriei să adaptezi viteza vehiculului și să păstrezi o distanță adecvată față de vehiculele din față.

👉 Tocmai ai achiziționat un autoturism și dorești să pleci în prima vacanță? Citește articolul Ce trebuie sa ai in masina si cum o pregatesti pentru o excursie sau un drum lung și află mai multe informații despre modul optim de pregătire al autoturismului.

Cum să alegi luminile de ceață potrivite

Luminile de ceață sunt un element important pentru un autoturism. Acestea contribuie la parcurgerea unui drum cu ninsoare abundentă sau ceață în condiții optime. Este important ca înainte de a monta pe autoturismul personal lumini de ceață să te informezi despre modul de utilizare al acestora.

Dacă te-ai hotărât să achiziționezi faruri de ceață pentru mașina ta, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să le alegi pe cele potrivite nevoilor tale, în funcție de bugetul alocat acestei modificări:

  • compatibilitatea cu autoturismul: este recomandat să te asiguri că luminile de ceață respectă standardele legale și sunt omologate pentru modelul tău de autovehicul;
  • tipul de bec: farurile de ceață pot utiliza becuri xenon, LED sau halogene. LED-urile sunt eficiente din punct de vedere energetic și oferă o lumină clară. Dezavantajul acestora este prețul crescut;
  • instalarea luminilor de ceață într-un service autorizat: asigură-te că realizezi montajul farurilor de ceață într-un service cu personal autorizat și cu experiență. Astfel poți evita erorile de montaj și posibilele costuri suplimentare asociate cu acestea.

Cum să conduci în siguranță în condiții de ceață

Luminile de ceață contribuie semnificativ în timpul condusului unui autoturism pe timp de ceață. Însă acestea nu sunt singurul element care pot transforma un drum riscant într-o călătorie sigură până la destinație.

Iată câteva sfaturi practice pentru a parcurge cu succes drumurile acoperite de ceață:

  • reducerea vitezei: este important să conduci cu o viteză redusă și să adaptezi distanța față de vehiculul din față. În condiții de vizibilitate redusă, distanța de frânare crește considerabil;
  • evită schimbarea bruscă a direcției: când parcurgi un drum în condiții de ceață este indicat să păstrezi o traiectorie constantă și să semnalizezi din timp fiecare schimbare de bandă sau direcție;
  • fii atent la marcajele rutiere de pe carosabil: menținerea corectă a direcției și a orientării poate fi efectuată cu ajutorul marcajelor de pe carosabil;
  • alte mijloace de siguranță: pe tot parcursul călătoriei pe drumuri acoperite de ceață este important să utilizezi ștergătoarele eficient, să menții parbrizul curat și să pornești sistemul de dezaburire dacă este necesar.

Luminile de ceață sunt o măsură de siguranță importantă pentru șoferii care conduc în condiții de drum neprietenoase. Utilizarea acestora este reglementată în legislația rutieră, iar folosirea incorectă este sancționată de poliție. Dacă dorești să achiziționezi faruri de ceață pentru autoturismul personal este important să te informezi înainte despre modul de utilizare și compatibilitatea cu autovehiculul tău. Este recomandat ca montajul acestora să fie realizat într-un service autorizat, de către specialiști în domeniu.

Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)