Părăsirea locului unui accident rutier reprezintă o infracțiune gravă, ce are consecințe juridice semnificative. Codul Penal interzice în mod expres acest lucru, iar nerespectarea sa duce la plata unor amenzi, suspendarea permisului de conducere și, uneori, la pedepse cu închisoare. Totuși, în anumite situații, plecarea de la locul accidentului este permisă. În continuare, vom discuta despre fuga de la locul accidentului, când este acest lucru o infracțiune și când este permisă.
Cadrul legal
Părăsirea locului accidentului este reglementată prin articolul nr. 338 din Codul Penal al României, unde este încadrată ca faptă deosebit de gravă, deoarece sunt îngreunate ancheta unui incident și stabilirea persoanelor care au fost implicate în producerea accidentului. Lucrurile devin și mai grave, dacă apar victime.
Potrivit legislației în vigoare, rămânerea la locul accidentului este o obligație impusă pentru a proteja victimele și pentru a preveni consecințe nedorite, precum agravarea stării de sănătate a răniților sau deteriorarea probelor esențiale pentru cercetarea penală.
În același articol se vorbește și de latura obiectivă a infracțiunii, respectiv părăsirea locului accidentului prin două modalități: printr-un act de comisiune (plecarea efectivă de la locul accidentului) sau omisiune (neîntoarcerea la locul accidentului a persoanei implicate care l-a părăsit inițial, în mod legal). La acestea se adaugă neoprirea la locul accidentului, și aceasta fiind o faptă care se sancționează.
Elemente obligatorii pentru ca părăsirea să fie o infracțiune
Pentru ca o infracțiune de părăsire a locului unui accident să fie reținută, trebuie să îndeplinească o serie de elemente obligatorii, respectiv:
- Subiectul activ – de regulă, este conducătorul auto al unui vehicul implicat într-un accident de circulație, indiferent dacă persoana se află sub influența alcoolului/substanțelor psihoactive sau nu. Poate fi vorba inclusiv despre un pasager care, prin acțiunile sale, ajută la fuga de la locul faptei;
- Subiectul pasiv – reprezintă persoanele vătămate sau autoritățile publice competente și responsabile pentru cercetarea locului accidentului, precum și a vinovaților;
- Latura obiectivă – vizează părăsirea locului accidentului. Aceasta se referă la orice deplasare a autovehiculului de la locul producerii incidentului, înainte ca autoritățile să fi finalizat formalitățile;
- Latura subiectivă – infracțiunea fugii de la locul accidentului se poate comite cu o intenție directă sau indirectă. Șoferul este, de regulă, conștient de producerea accidentului și de obligația de a rămâne pentru investigații, însă alege să plece, încălcând obligația legală.
Iată care sunt principalele modalități prin care se comite infracțiunea de a părăsi locul accidentului, așa cum arată articolul nr. 339 din Codul Penal:
- Schimbarea stării locului accidentului sau ștergerea urmelor de circulație din care a rezultat vătămarea integrității corporale sau uciderea uneia sau a mai multor persoane;
- Intervenția asupra sănătății uneia sau a mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului.
Când este permisă părăsirea locului accidentului?
În alineatul (3) din articolul nr. 338 din Codul Penal (Lege nr. 286/2009 actualizată) se precizează situațiile în care părăsirea locului accidentului nu este considerată o infracțiune, nici măcar atunci când vine vorba despre deplasarea autoturismului. Aici intră următoarele situații specificate în mod expres de lege:
- Cazurile de asistență medicală – de exemplu, dacă șoferul implicat în accident duce una sau mai multe persoane rănite la spital, acest lucru nu este considerat o infracțiune. În acest caz, însă, este obligatoriu ca șoferul să revină la locul accidentului, după transportul victimelor la spital;
- Cazurile de pericol iminent – șoferul poate părăsi locul accidentului într-o situație de urgență, în care este amenințată viața sa ori a altor persoane, așa cum este cazul în care mașina a luat foc. Această plecare nu este condamnată penal, însă trebuie justificată autorităților;
- Cazurile în care victima părăsește locul accidentului – în această situație, conducătorul auto implicat în accident este obligat să anunțe incidentul la cea mai apropiată unitate de poliție;
- Situațiile în care există doar pagube materiale – în acest caz, se elimină răspunderea penală;
- Cazuri speciale – conducătorul auto conduce un autovehicul cu regim de circulație prioritară (pompieri, salvare, misiuni ale poliției care nu pot suferi amânare). Într-o astfel de situație, șoferul trebuie să anunțe poliția, își poate termina misiunea, iar apoi, se prezintă la sediul poliției pe raza căreia s-a produs accidentul, pentru a întocmi documentele de constatare.
👉 Vrei să vinzi o mașină? Intră pe autovit.ro, o platformă intuitivă, ușor de folosit, pe care îți poți pune anunțul rapid.
Întrebări frecvente despre părăsirea locului accidentului și accidentele ușoare
Ai fost implicat într-un accident minor sau major? Prim pas este să rămâi la locul incidentului până vin autoritățile. Iată câteva dintre întrebările frecvente despre fuga de la locul accidentului și despre accidentele ușoare.
Ce sancțiuni se aplică dacă părăsești locul accidentului?
Părăsirea locului accidentului se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, iar judecătorii pot decide luarea unor măsuri suplimentare, precum suspendarea permisului auto sau interzicerea dreptului de a conduce o anumită perioadă pe drumurile publice.
În plus, sunt sancționați inclusiv martorii și alte persoane care schimbă sau șterg urmele de la locul faptei, acolo unde a avut loc vătămarea sau decesul unor persoane.
De asemenea, fapta poate avea urmări civile care vizează despăgubirile materiale și morale pentru victimele accidentului și/sau familiile acestora.
Mai mult, fuga de la locul accidentului nu reprezintă doar o infracțiune gravă, ci și o problemă morală și socială ce denotă lipsă de responsabilitate și de preocupare față de victimele accidentului. Este posibil ca părăsirea locului accidentului să contribuie la creșterea șanselor de complicații sau deces.
Ce este un accident de circulație, potrivit legii?
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 195/2002, accidentul de circulație apare atunci când se îndeplinesc, în același timp, patru condiții:
- Accidentul de circulație a avut loc pe un drum public sau a început pe un drum public;
- Accidentul de circulație s-a soldat cu rănirea uneia sau a mai multor persoane și/sau decesul unor persoane și avarierea a cel puțin un autovehicul;
- Accidentul de circulație a implicat cel puțin un autovehicul în mișcare;
- Accidentul s-a produs ca urmare a încălcării unor reguli de circulație.
Ce constituie rănirea, în termenul legii?
Rănirea în înțeles legal ține cont atât de articolul nr. 75 din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 actualizată, cât și de Decizia nr. 5/2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală.
Conform acestei instituții, rănirea se referă la „leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane, a căror gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale (cel puțin o zi)”, precum și de urmări, conform articolului nr. 194 din Codul Penal, respectiv o infirmitate, un prejudiciu grav și permanent, avort, punerea în primejdie a vieții persoanei.
Chiar și în cazul unei vătămări corporale din culpă sau a uciderii din culpă, pentru ca șoferul vinovat să fie reținut, este necesar ca persoanele vătămate să fie evaluate medical.
Care este procedura în caz de accidente ușoare?
Un accident fără victime este cazul cel mai fericit, în incidentele din trafic. Dacă te confrunți cu un accident ușor, nu pleca de la locul faptei, ci urmează pașii de mai jos:
- Fă fotografii la locul accidentului – pot fi folosite pentru constatare. Include detalii precm numerele mașinilor;
- Parchează mașina pe dreapta, pentru a evita blocarea traficului;
- Discută cu șoferul mașinii accidentate, pentru a face schimb de date de contact și pentru a solicita polița RCA;
- Ideal, completați înțelegerea amiabilă. Din anul 2022, există inclusiv o aplicație dedicată, astfel că procedura este mult simplificată;
- Mergi cu formularul de constatare amiabilă la firma de asigurare, pentru a trece cât mai repede la repararea mașinii.
👉 Ai avut un accident ușor și ai nevoie de mici reparații? Cauta piesele auto de care ai nevoie pe autovit.ro, unde găsești o gamă variată de produse pe care le poți sorta în funcție de marcă, producător și tip.
Cum se sancționează fuga de la locul accidentului ușor în parcare?
Deși este vorba despre un accident ușor, părăsirea locului, chiar și pentru un incident în parcare, reprezintă contravenție. Se recomandă, dacă ai lovit o mașină în parcare, să nu pleci de la locul accidentului, fără a vorbi cu șoferul celuilalt autovehicul.
În cel mai rău caz, lasă numărul de telefon în parbriz, pentru a putea fi contactat. Dacă pleci, există mereu riscul să fi existat martori sau camere de supraveghere, care permit autorităților o identificare rapidă și, pe lângă plata reparațiilor, vei fi acuzat și de părăsirea locului accidentului.
Cât timp ai să declari accidentul?
Accidentele ușoare trebuie declarate în maximum 24 de ore la la eveniment. Chiar și depășirea ilegală, soldată cu o tamponare care nu a fost declarată la poliție sau pentru care nu s-a realizat amiabila, se va sancționa prin reținerea permisului de conducere a ambilor șoferi participanți.
Inițial, permisul poate fi ridicat timp de 30 de zile, iar perioada poate fi extinsă, dacă este vorba despre o recidivă, ai plecat de la locul accidentului sau nu vrei să mergi la secția de poliție.
👉 Vrei să știi când depășirea se poate realiza în mod legal? Află din articolul Depasire sau devansare: care este diferenta si unde depasirea este interzisa.
Ce trebuie să faci dacă ai fost implicat într-un accident?
Dacă ai fost implicat într-un accident, nu părăsi locul incidentului, chiar dacă îți este teamă. Iată ce poți face:
- Oprește mașina;
- Sună la 112 și anunță accidentul;
- Acordă primul ajutor, dacă ești în măsură să o faci;
- Schimbă date de contact cu persoanele implicate. Ia și numerele de înmatriculare;
- Nu muta mașina și nu încerca să ștergi urmele accidentului.
Poți să părăsești locul accidentului și apoi să te răzgândești?
Da. Chiar dacă ai fugit de la locul accidentului, te poți întoarce, pentru a demonstra că ești deschis la cooperare în ceea ce privește ancheta autorităților.
Ce înseamnă să părăsești locul accidentului?
Părăsirea locului accidentului se referă atât la părăsirea zonei în care s-a produs incidentul, cât și la mutarea mașinii la distanță față de unde a avut loc evenimentul sau încercarea de a șterge urmele. Modificarea urmelor accidentului este cu atât mai gravă, dacă incidentul a dus la rănirea sau la decesul unor persoane.
Care sunt urmările juridice ale părăsirii locului accidentului?
Consecințele juridice ale părăsirii locului accidentului sunt grave și pot include:
- Suspendarea permisului de conducere pe o anumită perioadă;
- Amendă;
- Pedeapsă cu închisoarea;
- Daune materiale – vei fi obligat să plătești prejudiciile cauzate părții vătămate.
Poți fi urmărit dacă părăsești locul accidentului?
Da. Poliția are instrumentele necesare pentru a urmări conducătorii auto care părăsesc locul accidentului. Pe lângă imaginile de pe camerele de supraveghere, există declarațiile martorilor și analiza probelor de la locul accidentului.
Ce se întâmplă dacă nu ai asigurare de răspundere civilă auto?
În lipsa asigurării RCA, situația juridică a părăsirii locului accidentului se agravează, iar autoritățile pot stabili sancțiuni suplimentare.
Ce poți face dacă ai fost implicat într-un accident și ai părăsit locul faptei din frică?
Chiar dacă ai acționat impulsiv și ai plecat de la locul accidentului, este indicat să mergi cât mai repede la poliție, pentru a relata evenimentul. Cu cât mergi mai repede la autorități, cu atât vei obține o pedeapsă mai ușoară.
Părăsirea locului accidentului este atât o încălcare a legislației rutiere, cât și o dovadă de lipsă de respect și de responsabilitate față de ceilalți participanți la trafic. Fuga de la locul incidentului poate avea consecințe grave atât pentru victimele accidentului, cât și pentru persoana care a provocat evenimentul. Drept urmare, dacă alegi să rămâi la locul accidentului și să cooperezi, vei reduce consecințele legale și vei dovedi o bună conduită rutieră.
Surse foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2, Shutterstock 3, Shutterstock 4.
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.