Cu siguranta ca nu de putine ori ati fost deranjat in toiul noptii de zgomotele alarmei unui autoturism din parcare. Asta cu toate ca nu exista un motiv pertinent… Stiti care ar fi cauza acestor declansari eronate ale sistemului de alarma?
In cele mai multe cazuri o alarma care se activeaza fara a exista un motiv real se traduce printr-o instalare neglijenta a senzorilor. De asemenea setarea senzorilor de soc pentru a semnala la cea mai mica atingere o tentativa de efractie inseamna ca alarma va porni si la vant, ploaie, tunete si chiar la schimbarile de temperatura.
In functie de tipul senzorului, acesta se afla instalat sub bord, pe sasiu sau pe cablurile ori conductele de aer de sub plansa de bord. Daca a fost montat la imbinari, dilatarea si contractarea materialului plastic din care este confectionat bordul (datorita variatiilor de temperatura) pot induce activarea senzorului de soc si astfel alarma porneste fara un motiv real de efractie. Desigur exista doua moduri pentru a rezolva aceasta problema… Primul este reducerea sensibilitatii senzorului la jumatate de cursa, insa mai eficienta ar fi mutarea senzorului de la imbinarile panourilor din plastic si apoi micsorarea sensibilitatii din reglaj.
Un alt senzor sensibil la evenimente exterioare este cel de geam spart. Principiului de functionare al acestuia se bazeaza pe un ”microfon” care monitorizeaza intr-o banda ingusta de frecventa orice zgomot similar cu cel al unui geam spart. Insa daca acesta este reglat la maximum orice zgomote exterioare (claxoane, sunete de motoare turate, etc) sunt catalogate ca tentative de efractie si implicit alarma este activata. Mai trebuie stiut ca aceasta sensibilitate parazita depinde in mare masura si de insonorizarea masinii.
Insa cele mai multe alarme false sunt cauzate de functionarea defectuoasa a intrerupatoarelor de usi, capota sau portbagaj. Marea majoritate a acestora sunt de tip mecanic si pot conduce la declansari eronate ale alarmei daca au fost instalate defectuos ori sunt uzate sau defecte. De obicei pozitionarea in canalele de scurgere a apei pe langa capota ori portbagaj sau imposibilitatea ca intrerupatorul efectueze o miscare completa conduce la uzura prematura sau la sensibilitatea la umezeala.
O alta cauza a declansarilor nemotivate mai poate fi si pozitionarea incorecta a senzorilor de tip sesizare la inclinare. Trebuie stiut ca acestia sunt extrem de sensibili la schimbari de pozitie sau deplasare, dar si la campurile magnetice ori la vibratii. In plus daca acest senzor este montat in apropierea unor relee sau a unor cabluri prin care trec curenti mari, alarma se poate activa fara ca aparent sa existe vreo cauza.
In concluzie, daca alarma se activeaza fara un motiv aparent atunci inseamna ca aveti o problema. Prin urmare trebuie sa va adresati firmei care a instalat sistemul de alarma pentru a verifica corectitudinea instalarii, uzura intrerupatoarele si reglajele senzorilor.
Voi ati avut probleme cu sistemul de alarma montat pe autoturism? Aveti ceva sfaturi pentru remedierea acestei probleme destul de deranjante?

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.