autovit.ro
B SECTIUNI

Aducerea unei mașini din SUA în România. Toate informațiile de care ai nevoie

În zilele noastre, tot mai mulți români care aleg să-și cumpere o mașină second-hand din străinătate preferă să se orienteze spre un automobil din SUA. Cu toate că există încă destui concetățeni care preferă mașinile aduse din Germania, Franța, Belgia și Olanda, interesul acestora pentru modelele americane crește în fiecare an.

Spre deosebire de un model de autoturism cumpărat din interiorul spațiului UE, aducerea unei mașini din SUA va presupune proceduri complexe și respectarea unui cadru legislativ mai amplu. În cele ce urmează îți explicăm ce trebuie să faci pentru a aduce o mașină din SUA și pentru a o folosi fără probleme pe drumurile din România. 

Cadrul legislativ pentru aducerea unei mașini din SUA
Cum poți aduce în spațiul Uniunii Europene o mașină din SUA
Cum se înmatriculează o mașină adusă din SUA
Cum să transporți o mașină din Statele Unite în România
Aducerea mașinii în conformitate cu normele europene

Cadrul legislativ pentru aducerea unei mașini din SUA

Autoturismele provenite din SUA nu sunt omologate pentru Comunitatea Europeană și nu pot fi utilizate în interiorul UE până la îndeplinirea anumitor condiții. Dacă modelul de mașină pe care vrei să îl aduci în țară nu este produs și în interiorul UE, va fi nevoie să i se stabilească norma minimă de poluare.

Pentru stabilirea acestui lucru, va trebui să te prezinți la RAR pentru un test dinamic, faza 1, în urma căruia mașina va primi o normă minimă de poluare de tipul EURO. Totuși, pentru a putea circula pe drumurile patriei, mașina trebuie să respecte norma minimă EURO 3. 

În cazul în care primești mașina în altă țară din interiorul UE, află că sunt acceptate și testele efectuate de autorități din alte țări, precum: TUV, VCA, KTI sau UTAC.

Citește și: Cele mai cautate dotari in cazul unui autoturism second-hand

Aducerea unei masini din America

Cum poți aduce în spațiul Uniunii Europene o mașină din SUA

Aducerea unei mașini din SUA în spațiul Uniunii Europene se poate face prin două metode: prin procedura de repatriere sau prin cea de import. 

Repatrierea unui autovehicul din SUA

În situația în care cumpărătorul, care este cetățean român, locuiește în SUA cu forme legale de minim 1 an și deține mașina pe care dorește s-o aducă în țară de minim 6 luni, se consideră că o „repatriază” și astfel, atât aducerea, cât și înmatricularea acesteia vor fi scutite de taxe vamale. Pentru a putea aduce mașina în țară în acest mod, proprietarul trebuie să se îndeplinească anumite condiții speciale:

  • Să fi locuit în SUA, cu forme legale, pentru minim 12 luni și să poată demonstra prin acte adresa străină de domiciliu sau reședința trecută în pașaportul românesc atunci când s-a mutat în străinătate. De asemenea, acesta să dețină mașina pe care își dorește să o exporte, de minim 6 luni;
  • Să obțină un nou pașaport cu domiciliul în România de la Serviciul Pașapoarte sau să obțină de la Serviciul Comunitar de Evidență a Populației o nouă carte de identitate;
  • Să depună o cerere la Serviciul Comunitar de Evidență a Populației în care să precizeze adresa din România la care va locui;
  • În cazul în care mașina ajunge în țară înainte ca proprietarul să poată obțină actele menționate anterior, acesta va trebui să depună la sediul MAI un angajament scris privind intenția de a se stabili în România într-un termen de 6 luni. În aceste condiții, persoana în cauză va trebui să achite contravaloarea taxelor vamale, urmând ca după ce obține documentele, să își recupereze și banii;
  • După ce își obține actele de identitate românești, va trebui să solicite o adeverință de la Direcția Pașapoarte, din care să reiasă perioada în care proprietarul a deținut mașina în Statele Unite. Adeverința este necesară la Autoritatea Națională a Vămilor;
  • Scutirea de taxe vamale se va aplica doar dacă autovehiculul nu are o utilitate comercială și dacă este adus în România în maxim 12 luni de la stabilirea domiciliului în țară. 

Acte necesare inmatriculare masina din America

Import auto 

În situația în care proprietarul nu se încadrează în condițiile anterior menționate, acesta va putea aduce mașina în țară doar prin procedura de import. În condițiile de față, persoana va trebui să achite taxele vamale (10% din valoarea mașinii), la înmatricularea mașinii în România. De asemenea, vor trebui urmate procedurile vamale, întocmai ca pentru orice operațiune de import. 

Indiferent de modul în care autoturismul a fost adus în țară (repatriere sau import), acesta trebuie înmatriculat în 30 de zile de la data la care a fost adus în România, exceptând cazul în care proprietarul nu dorește să circule pe drumurile publice cu autoturismul. 

Citește și: Top 5 masini americane disponibile pentru un buget de maxim 20.000 de euro 

Cum se înmatriculează o mașină adusă din SUA

Un autoturism care nu are omologarea de tip efectuată în UE, pentru înmatricularea sa va trebui efectuat și testul dinamic, efectuat la RAR, pentru stabilirea normei de poluare și a emisiilor de CO2. Această verificare este foarte costisitoare și poate ajunge până la 900 de euro. 

În continuare, va trebui efectuată și verificarea RAR. Pentru că este o mașină produsă pentru SUA, va trebui să te asiguri că aceasta îndeplinește toate cerințele Uniunii Europene cu privire la lumini, becuri, etc., iar apoi să te prezinți la Registrul Auto pentru verificare și pentru obținerea certificatului. 

După ce vei îndeplini aceste proceduri, mașina se va putea înmatricula la fel ca orice alt autoturism. 

Taxe inmatriculare masina din SUA

Acte necesare pentru omologare

Pentru omologarea RAR a unui vehicul adus din SUA, se vor solicita următoarele documente: 

  • Act de identitate solicitant; 
  • Cerere activitate RAR; 
  • Documente care atestă importatorul; 
  • Actul de identitate al importatorului; 
  • Declarație de conformitate a carosierului autorizat. 

Cum se plătesc taxele pentru un vehicul adus din SUA

Pentru a înmatricula o mașină în România, va fi nevoie și de achitarea unor taxe, la diferite instituții ale statului. Iată care sunt acestea și care sunt pașii de urmat: 

  • Pentru început, mașina trebuie prezentată la RAR pentru constatarea vamală; 
  • Pe baza dovezii primite de la RAR, se va calcula și suma totală de plată; 
  • Taxa vamală care va trebui achitată este de 10% din valoarea mașinii ; 
  • După parcurgerea și primirea documentelor pentru ITP și CIV, se va plăti și taxa auto la ANAF. 

Citește și: Care sunt cele mai bune masini second-hand de pe piata

Repatrierea unui vehicul din America

Cum să transporți o mașină din Statele Unite în România

În mod normal, cea mai puțin costisitoare metodă de transport al mașinii din Statele Unite în România este cea navală. Totuși, există anumite rute de transport care vor micșora și mai mult costurile finale. 

Pentru a reduce cheltuielile de transport, foarte multe persoane preferă să aducă mașinile pe ruta navală cea mai scurtă, adică într-un port din vestul Europei, nu direct în Constanța. Există o practică foarte populară în care românii preferă să aducă mașina pe cale navală până în Germania, iar apoi pe platformă până în România. 

Cu toate acestea, în cazul repatrierii, trebuie luat în calcul și faptul că viitorul proprietar va fi nevoit să achite taxe vamale temporare și TVA, deoarece o mașină adusă într-un stat membru UE se consideră un import în acel stat. Abia după aducerea mașinii în România, proprietarul poate face dovada repatrierii autoturismului și să solicite returnarea banilor. 

În situația în care proprietarul nu se încadrează în condițiile repatrierii, mașina poate fi adusă în orice port al oricărei țări membre UE, deoarece taxele ce trebuie plătite au aceeași valoare peste tot. 

Importul auto din SUA

Aducerea mașinii în conformitate cu normele europene

O altă problemă importantă care va trebui rezolvată înainte de vizita la RAR este instalația de iluminare și semnalizare a mașinii, care trebuie schimbată pentru a fi în conformitate cu normele europene. 

Mașinile americane au semnalizarea cu lumini roșii, iar semnalizarea spate se află pe același spot cu cel al frânei. De asemenea, aceste autovehicule nu au un sistem de reglare a farurilor și nici lampă de ceață. Pentru a putea fi înmatriculată și a circula pe drumurile publice, unei astfel de mașini trebuie să i se schimbe acest sistem. 

Dacă ești hotărât să-ți cumperi o mașină din SUA, ar trebui să cauți un model pe placul tău și să faci demersurile pentru aducerea acesteia în țară. Ai mare grijă la ofertele „prea avantajoase” și asigură-te că faci o verificare online a seriei de șasiu, pentru a te asigura că autoturismul nu a avut probleme. 

Sursa foto: Shutterstock

  

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)