
Cea de-a patra generaţie a lui BMW Seria 3 a fost lansată în anul 1998 şi a devenit de-a lungul timpului unul dintre cele mai apreciate modele ale mărcii, atât prin prisma motorizărilor performante pe care le propunea în segment, cât şi prin designul sportiv şi dinamica de top. Modelele rivale cu care a concurat BMW Seria 3 E46 au fost Alfa Romeo 156, Audi A4, Mercedes Clasa C sau Volvo S40.
Faţă de generaţia pe care a precedat-o, Seria 3 E46 s-a diferenţiat în primul rând prin reducerea greutăţii şi o foarte bună rigidizare a caroserie, dar şi proporţia perfectă a maselor pe punţi. Aceste aspecte au adus un nivel de dinamică şi agilitate foarte ridicat, cu care nu se putea concura în segemnt la aceea vreme. Seria 3 era foarte manevrabil, se conducea într-o manieră sportivă cu uşurinţă, iar agilitatea de care dădea dovadă în viraje aducea multă plăcere pentru şofer. Practic, era modelul premium de clasă medie pe care îl cumpărai în primul rând din perspectiva celui aflat la volan. Toate versiunile de motorizare erau oferite cu transmisie spate, iar din anul 2001 anumite motorizări au fost oferite opţional cu un sistem de tracţiune integrală. Acesta funcţiona în raport fix 38/62 (faţă/spate), dar nu era foarte performant, aduce greutate în plus, performanţe mai slabe şi consum mai mare, însă permite utilizarea în siguranţă pe timp de iarnă şi în zonele unde aceste condiţii predomină mai multe luni pe an.
Gama de motorizări a fost extrem de variată, în special pentru propulsoarele pe benzină. Acestea aveau cilindree de la 1,8 litri până la 3,0 litri (316, 318, 320, 323, 325, 330 în mai multe versiuni de putere) şi configuraţii cu patru şi şase cilindri în linie. BMW M3, care era modelul de top, avea un motor aspirat de 3,2 litri, cu şase cilindri în linie şi o putere de 343 CP (plus M3 CSL cu acelaşi motor şi 360 CP). Dieselurile au fost mai puţine, însă se găsesc în număr ridicat pe piaţa de maşini second-hand din România. Gama pleca de la 318d (116 CP) şi continua cu 320d (136 CP şi 150 CP), iar vârful de gamă era 330d (184 CP şi 204 CP).
Fiind un model premium, Seria 3 E46 a beneficiat de schimbări importante în gamă în fiecare an, uneori chiar la jumătatea anului fiind operate schimbări semnificative. Astfel, cu cât este mai nouă maşina, cu atât este mai bine dotată şi dispune de sisteme mai noi sau diferite echipamente care anterior nu existau.
Datorită faptului că a fost un model destul de complex, cu o gamă foarte variată de motorizări, Seria 3 E46 a avut parte de multe probleme de fiabilitate. Printre cele mai importante se numără cele cauzate de braţele suspensiei faţă, circuitul lichidului de frânare care se corodează, probleme cu turbinele la dieseluri sau probleme cu sistemul de climatizare. Întreţinrea este destul de scumpă, iar anumite operaţiuni sunt complexe şi necesită multe ore de manoperă, dar şi cunoştinţe foarte bune, încât de cele mai multe ori este necesar un service specializat pentru reparaţii.
Pe site-ul Autovit.ro generaţia E46 a Seriei 3 este foarte prezentă, cu peste 500 de oferte de vânzare. Pentru că este un model foarte comun vâ invităm să vă spuneţi părerea şi pe site-ul opinii.autovit.ro pentru a ajuta viitorii posesori să ia cea mai bună decizie.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.