
Unul dintre ultimele SUV-uri compacte cu adevărate capabilităţi în teren accidentat este Land Rover Freelander. Tradiţia britanicilor de a construi maşini cu adevărat capabile în off-road nu s-a pierdut într-o clasă în care constructorii s-au axat în general pe un design atrăgător, pe traficul urban şi au lăsat la urmă caracteristicile necesare în teren accidentat cu nivel de dificultate peste medie.
Cea de-a doua generaţie a lui Freelander (2006-prezent) are la bază o platformă de Ford (utilizată şi la modelele Volvo) şi a fost echipat în acest ciclu de producţie cu trei motorizări. Dieselul de 2,2 litri este dezvoltat de Ford împreună cu Grupul PSA (Peugeot-Citroen) şi a fost oferit în trei versiuni de putere: 150 CP (TD4), 160 CP (TD4) şi 190 CP (SD4). Oricare dintre aceste versiuni este foarte potrivit pentru Freelander, cu evidenta recomandare spre cel de 190 CP, care oferă cuplu generos şi nu are un nivel de consum mai ridicat decât versiunile mai puţin puternice. Pentru amatorii de motoare pe benzină au fost disponibile două versiuni: 2.0 Turbo (240 CP, EcoBoost) şi 3.2 (233 CP). Acestea nu sunt prea populare în România, piaţa de second-hand fiind dominată de dieselul de 2,2 litri. Ambele motoare pe benzină funcţionează rafinat, însă aduc un consum mare şi vin cu un preţ ridicat, fiind bine echipate în standard. Din anul 2009, la propulsoarele TD4 a fost introdus sistemul start&stop, dar şi cel de recuperare a energiei cinetice la frânare. În anul 2011 a apărut versiunea eD4, cu tracţiune doar pe puntea faţă. Recomandarea noastră merge spre dieselul de 160 CP, suficient de vivace pentru Freelander, cu valori bune de consum şi un preţ de achiziţie corect.
Interiorul este foarte spaţios pentru toţi pasagerii, cu o vizibilitate foarte bună de jur-împrejur datorită caroseriei colţuroase, o poziţie de conducere înaltă şi materiale solide, durabile în timp.Unul dintre punctele forte ale lui Freelander este sistemul de tracţiune integrală foarte eficient. Cuplul este direcţionat în procent mai mare spre puntea faţă dar, în funcţie de neceităţile de tracţiune, poate fi transmis extrem de repede spre puntea spate. Până în anul 2009, Freelander a utilizat un Haldex de generaţia a treia, din acest an fiind disponibil cu cea de-a patra generaţie a acestui sistem, mai avansată şi mai rapidă. În strânsă legătură cu sistemul de tracţiune integrală lucrează Terrain Response, cu programe de funcţionare special concepute pentru a rula pe zăpadă, nisip sau pietriş. Trenul de rulare este deosebit de elastic, cu o cursă lungă a suspensiei, ce facilitează trecerea peste obstacole înalte şi foarte mult confort la rulare. În teren accidentat, Freelander nu poate fi depăşit de niciun alt SUV compact.
Din punct de vedere al întreţinerii şi fiabilităţii trebuie menţionat că Freelander este un model scump de întreţinut. Costurile pieselor de schimb sunt ridicate şi, de multe ori, ele se găsesc doar pe “original”. Au fost semnalate unele probleme în ceea ce priveşte ambreiajul şi cutia de viteze, dar ele au apărut în special la cei care au avut remorci sau rulote. Freelander este, în general, un model fiabil, cu componente foarte rezistente chiar şi la rulaj ridicat.
Pe site-ul Autovit.ro există numeroase oferte pentru Freelander. Preţurile încep de la circa 11.000 de euro, toate ofertele (peste 30) fiind cu motorul 2.2 diesel.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.