
Nissan Primera a fost ultimul model de clasă medie produs de marca japoneză în Europa. Cu forme rotunde și trei variante de caroserie, ultima generație de Nissan Primera a fost un automobil generos cu spațiul interior, dar cu o suspensie ceva cam fermă și un portbagaj cu deschidere prea îngustă. Cea mai bună alegere este varianta cu caroserie hatchback și motorul de 1.8 litri benzină.
Nissan Primera a fost modelul de clasă medie construit de marca japoneză pentru piețele din Europa și America de Nord. Trei generații au fost produse începând cu 1990. Fiecare generație a fost disponibilă în mai multe variante de caroserie iar codul intern a fost P10 pentru prima generație (1990-1995), P11 pentru a doua (1995-2002) și P12 pentru ultima și cea mai cunoscută generație a modelului Primera (2002-2006). Desprea aceasta din urmă vom vorbi astăzi. Nissan Primera P12 a fost prezentat publicului în luna decembrie 2001. Era primul model nou creat după formarea alianței cu Renault. Față de generațiile anterioare care nu au ieșit niciodată în evidență prin design, noul Primera a venit cu un look total diferit cu linii rotunjite și o siluetă de delfin. Interiorul era la fel de impresionant, ceasurile de bord find grupate în centrul bordului și nu în fața celui de la volan. Consola centrală aducea aminte parcă de comenzile unei nave spațiale, iar display-ul generos completa un interior futurist pentru anul 2002.
În ciuda dimensiunilor, Primera este un automobil plăcut la drum lung. Nu este la fel de precis ca un Ford Mondeo, dar nici foarte departe. Direcția este ușoară, în timp ce suspensia se dovedește a fi un pic cam prea dură pentru denivelările din oraș. Interiorul este mare și aerisit, iar cei care aleg să călătorească pe bancheta din spate, vor avea o poziție mai înaltă față de locurile din față, ceea ce ce permite o bună vizibilitate.
Ce alegem?
În cazul modelului Primera construit între 2002 și 2006 au existat trei variante de varoserie: sedan, hatchback și break. Sedan-ul are poate cea mai frumoasă linie, dar suferă de un acces dificil în portbagaj. Deși volumul în sine este suficient de mare, deschiderea portbagajului este prea îngustă. Break-ul este lung și se justifică doar în cazul în care este nevoie de spațiu extins pentru bagaje. Cea mai bună alegere este varianta hatchback, al cărei hayon amplu permite accesul fără probleme în portagaj. Nu sunt diferențe la modul de rulare între sedan și hatchback. Majoritatea motoarelor folosite pentru modelul Primera sunt propulsoare decente și nu greșim dacă alegem 1.8 benzină de 115 CP, 2.0 benzină 140 CP sau turbodieselul de 2.2 litri. Dieselul este cel mai economic motor în ceea ce privește carburantul, dar întreținerea este mai scumpă față de cea a variantelor cu motoare pe benzină. Dintre acestea, motorul de 1.8 este suficient de puternic și mult mai economic față de cel de 2.0 litri, așa că acesta este alegerea noastră. Toate modelele Primera P12 au fost construite la uzina Nissan din Sunderland, Marea Britanie.
Primera este un automobil în general fiabil, nefiind raportate probleme importante de-a lungul carierei sale. Pot exista mici probleme electrice, la reglajul oglinzilor retrovizoare, de exemplu. Nu există protecții laterale pentru portiere, deci pot exista semne de la alte uși deschise în parcare. De asemena, manevrele cu spatele pot fi dificile deoarece Primera este o mașină mare, iar camera pentru marșarier este amplasată ciudat. Așa că merită și o verificare a părții din spate pentru lovituri. Nissan Primera a suferit de o devalorizare destul de mare ceea ce face ca prețurile pentru un model second-hand să fie foarte abordabile. Pentru o sumă cuprinsă între 3.300 și 6.500 euro se poate alege un Nissan Primera pe www.autovit.ro.