
Cea de-a doua generație a monovolumului Opel Zafira a foat prezentată în 2004, iar vânzările au debutat la începutul anului 2005. După ce prima generație reușise să își apropie clienții cu un nivel de spațiu foarte generos și o modularitate care depășea concurența, Opel a adus un design matur și o generație de motorizări mult mai performante.
Din punct de vedere mecanic, Zafira B a utilizat aceeași platformă tehnică ca și Astra H, cu punte spate semi-independentă și a concurat în piață cu modele precum Volkswagen Touran, care a fost principalul său rival sau cu Renault Scenic. Cu o lungime de 4,46 metri, Zafira B a oferit în continuare un nivel de spațiu interior generos, dar și sistemul de scaune Flex7, care permitea multiple poziții pentru a ridica nivelul de confort. Opțional, Zafira a fost disponibilă cu 7 locuri, cele de pe ultimul rând fiind rabatabile din portbagaj. Ținuta de drum era una sigură, iar confortul la rulare ridicat.
Opel Zafira B – gamă de motorizări
Zafira B a fost oferită de-a lungul ciclului de producție cu cinci motorizări pe benzină și patru dieseluri. Gama era deschisă de un motor pe benzină de 1,6 litri, cu 105 CP și era continuată cu 1.6 VVT (115 CP), 1.8 VVT (140 CP), 2.2 VVT (150 CP) și 2.0 Turbo (200 CP). Versiunea de top era propulsată de un motor 2.0 Turbo de 240 CP și a fost comercializată sub emblema OPC. Pentru fanii motoarelor diesel au existat: 1.7 CDTI (110 CP și 125 CP) și 1.9 CDTI (120 CP și 150 CP). Dieselul 1.9 CDTI este un motor foarte reușit, fiind și recomandarea noastră pentru monovolumul Zafira.
Opel Zafira B – fiabilitate și întreținere
În ceea ce privește întreținerea, Zafira este un model care nu aduce cheltuieli ridicate. Reviziile sunt abordabile, la fel ca și piesele, care pot fi găsite cu ușurință de la mai mulți producători aftermarket. Din punct de vedere al fiabilității problemele importante sunt aduse de defectarea sistemului de aer condiționat sau colmatarea filtrului de particule (pentru modelele echipate cu așa ceva). La 1.9 CDTI au existat probleme cu admisia, dar acestea au fost remediate după anul 2006.