
Probabil una dintre maşinile cu foarte multe soluţii inteligente oferite, Skoda Roomster poate fi o alegere extrem de reuşită dacă nevoile de spaţiu interior şi eficienţă sunt cele care primează la achiziţia unei maşini. Roomster a intrat pe linia de producţie a două din fabricile Skoda din Cehia în anul 2006 şi se fabrică, cu mici modificări, în aceeaşi versiune chiar şi astăzi. Deşi la interior conceptul a rămas nechimbat, pe parcursul timpului, modelul ceh a beneficiat de o paletă foarte largă de motorizări.
În momentul lansării, motorizarea de bază pe benzină a fost 1.2 HTP (cod motor BME) care dezvolta 64 CP. După doar 6 luni (din 01/2007), motorul a trecut printr-o optimizare, iar puterea a crescut la 70 CP (cod motor BZG). Ambele motorizări au trei cilindri şi funcţionează destul de economic. Tot în 2006 a fost disponibil şi un motor cu patru cilindri, de 1,4 litri şi 86 CP. Acesta era sensibil mai vivace, fără să consume semnificativ mai mult. Cel mai puternic propulsor a fost 1.6i (cod motor BTS), cu o putere de 105 CP, însă consumul în oraş este unul care sare frecvent peste valoare de 10 l/100 km, destul de mult pentru o astfel de maşină. Din anul 2010, este disponibil motorul 1.2 TSI în două versiuni de putere: 85 CP (cod motor CBZA) şi 105 CP (cod motor CBZB). Acestea din urmă sunt şi recomandarea noastră, având cuplu bun de la turaţii joase şi un consum de combustibil foarte bun chiar şi în oraş.
În materie de propulsoare diesel oferta a fost şi mai bogată. În anul lansării au fost disponibile două motorizări: 1.4 TDI şi 1.9 TDI, disponibile în patru versiuni de putere. Motorul 1.4 TDI are trei cilindri şi se poate găsi pe piaţă cu 70 CP (cod motor BNM) şi 80 CP (cod motor BNV). Versiunea mai puternică a fost disponibilă şi cu filtru de particule (cod motor BMS). Dieselul mai mare, 1.9 TDI, a fost oferit iniţial cu 101 CP (cod motor AXR), iar apoi cu 105 CP (cod motor BSW). Pe piaţă există şi motorul 1.9 TDI, tot cu 105 CP, dar cu un cuplu de 250 Nm, faţă de 240 Nm cât are versiunea precedentă (cod motor BLS). În anul 2010 au apărut trei motorizări noi: 1.2 TDI (75 CP, trei cilindri, cod motor CFWA), 1.6 TDI CR (90 CP, patru cilindri, filtru de particule, cod motor CAYB) şi 1.6 TDI CR (105 CP, patru cilindri, filtru de particule, cod motor CAYC). Pentru cei care caută economia de combustibil este evident că 1.2 TDI şi 1.4 TDI sunt alegerile corecte, însă atenţia la funcţionarea mai zgomotoasă datorită configuraţiei cu trei cilindri şi a faptului că la viteze de drum naţional, cu maşina încărcată, reprizele nu vor fi dintre cele mai bune. Pentru cei cu buget ridicat, există mai noul 1.6 TDI, un motor excelent atât ca rafinament, cât şi ca eficienţă.
Mulţi pot spune despre Roomster că este o maşină nu prea elegantă şi au dreptate, însă designul a fost sacrificat pentru funcţionalitate. Interiorul este unul extrem de spaţios, iar portbagajul este uriaş pentru o lungime de numai 4,21 metri. Acesta are o valoare maximă de 509 litri, dar Roomster uimeşte şi când vine vorba de modularitate. În spate, există opţiunea de a avea trei scaune individuale, fiecare dintre ele putând culisa înainte-înapoi, cu spătar ajustabil în mai multe poziţii. Mai mult, scaunele pot fi foarte uşor răsturnate spre înainte, dar şi complet scoase din maşină, astfel încât se crează un spaţiu uriaş pentru a transporta obiecte voluminoase.
Roomster se conduce plăcut, este agil, manevrabil în oraş şi oferă o vizibilitate de jur-împrejur excelentă. Dacă v-aţi întrebat de ce geamul spate este tăiat mai jos şi strică oarecum linia laterală a maşinii, există şi o explicaţie logică. Copii dvs. pot vedea pe geam în timpul călătoriilor, astfel încât ori vor adormi ori vor fi mult mai liniştiţi.
Pe site-ul Autovit.ro există mai multe modele Skoda Roomster la vânzare, cu preţuri ce variază între 4.100 de euro şi 8.350 de euro.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.