
Volkswagen Golf este una dintre cele mai populare mașini pe piața de vehicule rulate din România. Încă de la cea de-a patra generație, mașina a fost percepută drept un model aspirațional, iar Golf 6 își păstrează popularitatea la cote înalte printre fanii compactelor.
Cele mai recente generații, respectiv Golf V, Golf 6 și Golf 7 sunt cele mai căutate în acest moment. Dintre acestea, Golf 6 are toate datele ce l-ar putea recomanda drept un veritabil best buy. În rândurile de mai jos, analizăm Golful produs între anii 2009 și 2013.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME
Design, specificații și siguranță
Lansată în 2009, generația a VI-a a modelului Golf nu era un model cu totul nou, fiind mai degrabă o versiune puternic revizuită a modelului Golf V, ce a fost vândut între 2003 și 2009. Generația a V-a a fost un model extrem de solid și o bază de pornire excelentă pentru Golf VI. Insonorizarea a fost îmbunătățită semnificativ pentru generația a VI-a, noul Golf rivalizând cu modele premium la acest capitol. Având un aspect îngrijit, fără prea multe artificii de design, Golf VI avea să atragă numeroși clienți ce își doreau un automobil polivalent și de calitate.
Pe piața second-hand sunt numeroase exemplare ale generației a VI-a, cu prețuri ce variază între 4.500 și 12.000 de euro. Prețul este influențat de anul de fabricație, numărul de kilometri rulați și starea generală a mașinii.
Dacă până nu demult, versiunile echipate cu motoare diesel erau cele mai căutate pentru că sunt mai economice, modelele cu motorizare pe benzină au început să câștige în popularitate, mai ales dacă sunt echipate și cu o cutie de viteze automată DSG.
Fiind un model popular, necesită atenție la numărul de kilometri rulați, multe exemplare având probabil kilometrajul modificat. Un istoric complet de service este important și recomandăm achiziția unui model care a rulat aproximativ 10.000 km pe an. Modelele mai bine dotate sunt ceva mai scumpe, dar un model mai bine echipat își va păstra mai bine valoarea la revânzare.
Vezi categoria noastra de ▶ PIESE
Modele
A șasea generație a întemeietorului clasei compacte a preluat de la predecesorul ei platforma tehnică A5 a grupului Volkswagen. Acest lucru a însemnat și continuarea unor modele care își dovediseră anterior succesul, cum ar fi cele de mai jos:
Golf Plus: lansat în 2004, monovolumul bazat pe Golf 5 a rămas pe piață și după apariția lui Volkswagen Golf 6. Mașina prelua de la fratele de platformă o mare parte din gama de motorizări, adăuga cca. 20 cm la lungimea totală și beneficia chiar și de o versiune cu stil de crossover, denumită CrossGolf.
Golf 6 Variant: versiunea break nu putea lipsi din gama unei mașini germane, pentru că acest tip de caroserie este foarte solicitată în țara de origine. La fel ca Golf 5, și acest model era o continuare a Golfului 5, așa că nu e de mirare că partea posterioară nici măcar nu era desenată diferit. Portbagajul mașinii avea o capacitate cuprinsă între 505 și 1.495 de litri.
Golf 6 GTI: o veritabilă legendă vie, versiunea sport a compactei a apărut pe piață în anul 2009 și oferea senzații tari, „stoarse” dintr-un 2.0 TSI de 210 cai-putere. Mașina mai impresiona și prin valoarea cuplului, cu 280 Nm.
Golf 6 GTD: dacă GTI este vârful gamei de propulsoare pe benzină, GTD se adresa celor care preferă dieselul. Modelul avea, așadar, un propulsor de doi litri, cu doar 168 CP, dar cu un cuplu de 350 Nm.
Vezi categoria noastra de 👉 AUTOUTILITARE
Probleme cunoscute
Dacă modelul ales este echipat cu curea pentru sistemul de distribuție al motorului este importantă verificarea faptului că a fost schimbată la timp. O curea de distribuție veche se poate rupe și acest lucru poate duce la distrugerea motorului. Un test drive este important și necesită atenție la zgomotele venite din partea trenului de rulare și a suspensiei. Zgomote venite din zona suspensiei pot indica bucșe uzate, deci, o verificare într-un service de specialitate este indicată înainte de achiziție.
La interior, este recomandat să verifici starea generală a mașinii și dacă toți martorii din bord se sting după pornirea motorului. Dacă rămân martori aprinși, modelul respectiv poate avea probleme. Verificați sub capotă și în zona pragurilor posibile urme de accidentare.
Dintre problemele cunoscute pentru modelul Golf VI, cea mai comună este problema filtrului de particule pentru versiunile echipate cu motorul diesel 2.0 TDI. Acestea se pot bloca cu funingine, nereușind să își facă ciclul de regenerare, mai ales dacă mașina a fost folosită predominant în oraș. Pentru ca filtrul de particule să se poată regenera, este importantă efectuarea unui drum lung pe autostradă la intervale regulate.
La motoarele pe benzină poate apărea un consum mai ridicat de ulei, deci, este importantă verificarea nivelului de ulei în motor la intervale regulate. Alte probleme cunoscute sunt: avarii la sistemul de recirculare a gazelor de eșapament (EGR), la modelele cu motoare diesel, și probleme cu volanta.
Ce versiune alegem
Deși versiunile diesel sunt cele mai răspândite, piața a început să se orienteze către motorizările pe benzină. Versiunile TDI folosesc motoare de 1.6 sau 2.0 litri cu puteri cuprinse între 90 și 105 CP (1.6 TDI) și 140-170 CP (2.0 TDI). Dintre motorizările diesel, alegerea noastră ar fi versiunea 2.0 TDI de 140 CP.
În gama motorizărilor pe benzină există versiunea de 1.4 litri aspirat de 80 CP sau 1.4 TSI de 122 CP sau 160 CP. Alegerea noastră este aceasta din urmă în versiunea de 122 CP. În ceea ce privește dotările, majoritatea modelelor au aer condiționat, oglinzi electrice și încălzite, șapte airbaguri și ESP. Versiunile cu facelift mai recente pot fi echipate și cu motorul 1.2 TSI de 105 CP.
Premii
Volkswagen Golf 6 și-a adjudecat multe distincții de-a lungul carierei. Astfel, în 2009, Euro NCAP oferea mașinii trofeul pentru cea mai sigură mașină a anului. Reviste auto prestigioase, precum „What Car”, „Auto Motor und Sport” și „Top Gear” ofereau modelului distincții precum „Cea mai bună mașină de familie”, „Cea mai bună mașină desemnată de cititori” sau „Cel mai bun hot-hatch”. Cel mai important dintre premiile obținute de Volkswagen Golf 6 a fost cel de „Mașina Anului”, în 2009.
Volkswagen Golf este unul dintre cele mai populare modele de pe piața second-hand din România. Cu argumentele prezentate mai sus, ai o imagine mai clară asupra achiziției acestui model.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.