
Unul dintre cele mai capabile şi apreciate SUV-uri aflate la vânzare pe piaţa din România este VW Touareg. Prima generaţie a acestuia a fost lansată în anul 2002 şi a fost fabricată în întregime în fabrica Volkswagen din Bratislava, Slovacia. Touareg are la bază o platformă pe care grupul VW a dezvoltat-o pentru a fi utilizată şi pentru Audi Q7 şi Porsche Cayenne. Deşi cele trei modele sunt similare la bază, ele au setări personalizate, au caroserii complet diferite şi echipamente distincte. Touareg a fost produs numai în configuraţia cu cinci locuri şi a fost cel mai accesibil model din cele trei.
În echiparea standard, orice Touareg vine cu un sistem de tracţiune integrală, cu un diferenţial central ce poate varia inteligent cuplul între punţi, cu posibilitatea de a fi blocat manual, dar şi cu funcţie de reductor. Opţional a fost disponibilă suspensia pneumatică, ce putea varia garda la sol între 160 mm şi 300 mm. Astfel, Touareg are un potenţial ridicat în teren accidentat, fiind foarte capabil chiar şi pe drumuri cu grad ridicat de dificultate în cazul în care este echipat cu anvelope corespunzătoare.
Pentru piaţa din România cele mai importante motorizări apărute în momentul lansării au fost cele diesel: 2.5 TDI (cinci cilindri, 174 CP) şi 3.0 TDI (lansat în 2004, şase cilindri, 225 CP). Alături de acestea au fost vândute şi câteva unităţi cu propulsorul V6 de 3,2 litri pe benzină, care dezvolta 220 CP sau cu cel V8 de 4,2 litri (310 CP). Foarte rar întâlnim şi dieselul V10 TDI, cu o cilindree de 5 litri şi 313 CP.
În anul 2007 a existat un facelift care a schimbat aproape toate motorizările şi a adus echipamente noi, în special cele destinate pentru siguranţa activă (ABS Plus, radar frontal, asistent pentru schimbarea benzii de rulare, etc.). Dieselul V6 a primit un plus de putere, ajungând la 240 CP, iar cel V10 a primit o versiune denumită R50, cu 350 CP şi 850 Nm. Toate dieselurile au fost oferite standard cu filtru de particule. În cele mai multe dintre cazuri, Touareg a fost echipat cu o cutie automată cu 6 trepte, deşi dieselurile de 174 CP şi 240 CP au fost oferite standard cu o cutie manuală cu 6 trepte. Dintre aceste motorizări, pentru compromisul ideal între consum, preţ de achiziţie şi confort la drum lung recomandăm versiunea echipată cu dieselul V6, de 225 CP sau de 240 CP, echipat cu o cutie automată cu 6 trepte. Fiind o maşină grea, Touareg are nevoie de un motor potent, dar cei care caută un consum redus nu îl vor găsi aici deoarece în oraş, valorile pot trece fără probleme peste media de 15 l/100 km.
Touareg rulează foarte confortabil, în special dacă este echipat cu suspensia pneumatică, este extrem de capabil în teren accidentat şi se conduce plăcut la drum lung, fiind totodată spaţios la interior (poate acomoda confortabil trei pasageri adulţi în spate) şi cu un portbagaj generos. Întreţinerea poate aduce costuri ridicate, consumul fiind mare, iar anumite piese de schimb destul de scumpe. Au existat mai multe rechemări în service, cea mai importantă fiind legată de o problemă apărută la frâna de mână. Din punct de vedere al fiabilităţii au fost semnalate cazuri rare cu probleme la turbina de la diesel sau cu ambreiajul şi volanta.
Pe piaţa second-hand din România există extrem de multe oferte pentru Touareg din prima generaţie, cu preţuri ce pleacă, suprizător, chiar şi de la circa 8.000 de euro pentru un model cu motorul V6 de 3,2 litri pe benzină. Pe site-ul Autovit.ro există peste 100 de oferte.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.