autovit.ro
B SECTIUNI

Anvelopele de iarnă trebuie utilizate imediat cum temperatura scade sub 7 grade Celsius  

Toți conducătorii auto știu foarte bine că zăpada, gheața și suprafețele acoperite cu apă la temperaturi scăzute sunt foarte periculoase pentru comportamentul dinamic al mașinii. Direcția, accelerația și frâna răspund mult mai greu la comenzi decât în condiții normale datorită aderenței scăzute. Totuși, nu doar în aceste condiții dinamica unei mașini este grav afectată, deoarece un comportament mult mai slab apare și atunci când drumurile sunt uscate, dar temperatura este scăzută.

 

Acest lucru se întâmplă atunci când temperatura este mai mică de 7 grade. Care este motivul? Orice anvelopă de vară are o mixtură a materialelor utilizate pentru compoziția suprafeței de rulare care se comportă foarte bine la peste 7 grade Celsius. Peste această temperatură, o anvelopă de vară devine foarte dură, pierde foarte mult din aderență și, pur și simplu, este foarte periculoasă. Mai grav este că, potrivit studiilor realizate, pe timpul iernii, atunci când vremea este frumoasă și asfaltul uscat, majoritatea șoferilor nu ajustează stilul de mers pentru o aderență specifică mai slabă, ceea ce, combinat cu anvelopele necorespunzătoare duce la apariția accidentelor.

Volvo zapada viscolAnvelope de iarnă – trebuie utilizate sub 7 grade Celsius

De aceea, utilizarea anvelopelor de iarnă nu se face doar atunci când pe carosabil apare zăpada, ci atunci când temperatura scade sub 7 grade. Este foarte important de știu acest lucru, dar și faptul că este valabilă și reciproca. Dacă ai o mașină echipată cu anvelope de iarnă, iar temperatura crește peste 7 grade, nu doar că uzura pneurilor va fi mai mare, dar dinamica mașinii va fi afectată. Compoziția anvelopei de iarnă este gândită pentru a fi moale la temperaturi joase, iar când acestea cresc, pneul devine prea moale și nu mai aderă foarte bine la asfalt. Testele ne arată că diferențele la proba frânării de la 100 km/h pot fi de până la 5 metri, atunci când anvelopa nu este potrivită sezonului.

Cele de mai sus par sfaturi foarte simple, însă sunt aspecte care trebuie cunoscute de toți șoferii, fiind direct legate de siguranța rutieră. Este important de știu și faptul că, în România, legislația nu impune utilizarea anvelopelor de iarnă între două date calendaristice, ci pentru toată perioada în care drumurile sunt acoperite cu zăpadă sau gheață.

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)