autovit.ro
B SECTIUNI

BlueMotion: ce este și ce avantaje oferă

Eficiența energetică a unui vehicul este o condiție de bază, în ziua de azi, dar eforturile prin care s-a ajuns la această situație au fost însemnate. Încă din anii 2000, Volkswagen a fost unul dintre producătorii care au luat în serios nevoia ca o mașină să genereze mai puține emisii poluante și să aibă un consum mai bun. BlueMotion reprezintă una dintre gamele diesel cele mai eficiente și, chiar dacă astăzi nu mai este oferită în showroom, reprezintă o ofertă tentantă la second-hand. În cele de mai jos, vom recapitula atuurile acestei tehnologii, pe care astăzi mulți producători o înglobează în oferta lor.

Ce caracteristici implică BlueMotion
Când a apărut această tehnologie
Cum se remarcă o mașină cu BlueMotion
Care este utilitatea acestei tehnologii

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce caracteristici implică BlueMotion

Cu variațiunile de rigoare, date de modelul mașinii, de generația acestuia și de anul de fabricație, ansamblul BlueMotion este alcătuit din câteva sau din toate tehnologiile de mai jos:

Start-stop

Această tehnologie oferă posibilitatea de a staționa fără a consuma combustibil, deci fără a polua mediul înconjurător. Modul de lucru care stă la baza tehnologiei BlueMotion folosește senzori ce dau semnalul în momentul în care mașina își întrerupe deplasarea, iar transmisia este cuplată la punctul mort sau pe o poziție neutră. Senzorii pot fi găsiți în cutia de viteze, dar și în roți sau în arborele cotit, iar semnalul emis de aceștia este trimis către sistemul de management al motorului. Imediat după aceasta, motorul este oprit, dar fără afectarea consumatorilor electrici. La eliberarea pedalei de frână sau la cuplarea treptei I, în funcție de transmisia mașinii, repornirea propulsorului se face în câteva zecimi de secundă. Totuși, în cazul în care intervenția sistemului start-stop ar putea produce pagube, senzorul electronic din vecinătatea acumulatorului monitorizează în permanență nivelul de încărcare, voltajul și temperatura acestuia. 

Recuperarea energiei de frânare

Similară, întrucâtva, cu sistemul KERS (kinetic energy recovery system), care a fost introdus în Formula 1 în sezonul 2009, tehnologia de recuperare a energiei de frânare mai este regăsită frecvent și pe mașinile hibride și electrice. Principiul pe baza căruia aceasta se bazează este unul pe cât de simplu, pe atât de eficient: indiferent de viteza mașinii, aceasta trebuie să frâneze. Astfel, în locul pierderii inerției produse în momentul în care mișcarea este convertită în căldura acumulată în plăcuțele de frânare, Volkswagen recuperează energia cinetică, prin intermediul unei frâne de motor optimizate, care transformă mișcarea în energie electrică. Aceasta, la rândul ei, este transferată către alternator, care încarcă bateria mașinii. 

Anvelope cu rezistență redusă la rulare

Fiind o altă caracteristică pe care o vedem în cazul tuturor mașinilor electrice din ziua de azi, folosirea acestui tip de pneuri garantează reduceri importante ale pierderilor de energie. Mai exact, atunci când rulează pe asfalt, o mașină dotată cu tehnologia BlueMotion are o rezistență mai mică în raport cu suprafața, deci generează mai puțină frecare, datorită compușilor unici din care sunt fabricate pneurile, precum și benzii de rulare cu un design special. Astfel, rezistența la rulare a mașinii poate fi ameliorată chiar și cu un procent de 10%, în funcție de stilul de condus al șoferului, de textura asfaltului, precum și de viteza la care rulează mașina. 

Design aerodinamic

Toate inovațiile descrise mai sus ar fi inutile, dacă mașinile Volkswagen dotate cu tehnologia BlueMotion nu ar avea un design orientat către eficiență. Aerodinamica este foarte importantă, chiar dacă nu vei observa de la prima vedere acest lucru, privind o mașină cu BlueMotion. Mai presus de un design evident, aceste optimizări vizează obținerea unei rezistențe la înaintare mai mici, un factor vital pentru eficiența energetică la viteze de peste 60 km/h. Despre ce este vorba, mai exact? Despre aspecte precum garda la sol mai joasă față de cea a modelelor obișnuite, grila frontală adaptată astfel încât să absoarbă o cantitate mai mică de aer sau bare de protecție cu un profil aerodinamic.  

Vezi categoria noastră de  ▶ PIESE

cand a aparut tehnologia bluemotion

Când a apărut această tehnologie

Debutul denumirii comerciale BlueMotion, cu tot cu tehnologiile aferente acesteia, s-a produs în anul 2006. Atunci, Volkswagen prezenta versiunea economică a citadinei Polo, pe care o puteai remarca, în primul rând, datorită calandrului fără grilă și unei nuanțe unice de albastru. Mașina folosea un motor diesel de 1,4 litri și 80 CP, iar consumul mediu al acesteia era de doar 3,9 litri. În anul 2007, au urmat versiune BlueMotion pentru limuzina de clasă medie, Passat, iar un an mai târziu, pentru compacta Golf și monovolumele Sharan și Touran. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

cum se remarca tehnic o masina cu bluemotion

Cum se remarcă o mașină cu BlueMotion

Pentru șoferii de mașini convenționale, dotate cu motoare cu ardere internă, motorul rămâne elementul central al întregului ansamblu, iar relația dintre acesta și cutia de viteze este definitorie pentru performanțele mașinii. Acesta este punctul în care tehnologia BlueMotion acționează suplimentar, pentru a mări potențialul de eficiență al vehiculelor pe care este implementată. În lupta pentru emisii de oxizi de azot cât mai mici, motoarele diesel folosesc o generație nouă de convertoare catalitice și de filtre de particule. Acestea impun o regândire a raporturilor cutiei de viteze, pentru ca agilitatea mașinii să nu fie afectată. Astfel, primele două trepte sunt mai lungi, pentru ca resursele motorului să fie eliberate progresiv, fără un consum inutil de motorină. Mai mult, tot ca parte a tehnologiei BlueMotion, prezența unei turbine ajută la maximizarea eficienței în consum, prin furnizarea unui plus de cupru în momentele cheie, fără a predispune motorul la un caracter gurmand. 

care este utilitatea tehnologiei bluemotion

Care este utilitatea acestei tehnologii

În prezent, modelele din gama BlueMotion reprezintă o ofertă tentantă doar pe piața second-hand, iar întrebarea firească a potențialilor clienți se leagă de oportunitatea achiziției unui asemenea vehicul. Este el, cu adevărat, atât de eficient, astfel încât să justifice prețul semnificativ mai mare? În condiții reale, un Volkswagen Polo, Golf, Passat, Touran sau Sharan, echipat cu tehnologie BlueMotion, își va dovedi eficiența după un număr mare de kilometri parcurși. Cu toate acestea, dacă ai o curiozitate aparte cu privire la tehnologiile moderne descrise mai sus, poți face pasul către un nume ce nu a rezistat pe piață, dar care a fost luat ca exemplu de cei mai mulți dintre rivalii lui Volkswagen. A fi eficient este, în ziua de azi, o condiție de bază a oricărei mașini nou lansate. 

Acum știi dacă un model din gama Volkswagen, echipat cu tehnologie BlueMotion, merită banii tăi. Cu un stil de condus adecvat, te vei putea bucura pe deplin de avantajele sale. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)