autovit.ro
B SECTIUNI

Capacitatea cilindrică a motorului (cilindree): ce este, cum se calculează, la ce folosește

Orice motor cu ardere internă, indiferent că vorbim de automobile, autocare, camioane sau motociclete, are o anumită capacitate cilindrică. Cum este o caracteristică esențială, în rândurile următoare discutăm despre importanța acesteia.  

Capacitate cilindrică motor: ce este

Conform DEX, fiindcă și în domeniul auto ținem cont de el, capacitatea cilindrică (sau cilindree) este „volumul cilindrului unei mașini de forță cu piston, cuprins între cele două poziții opuse ale pistonului.” Mai simplu spus și pe înțelesul tuturor șoferilor, capacitatea cilindrică ne indică volumul total pe care îl are un bloc motor în spațiul destinat funcționării pistoanelor, respectiv în interiorul cilindrilor. 

După cum cel mai probabil știi deja, fiecare motor are un număr de pistoane care se deplasează rectiliniu, „sus-jos”, în interiorul cilindrilor, de la punctul mort superior la punctul mort inferior. În timp ce volumul din interiorul unui cilindru se schimbă în timpul deplasării pistoanelor în ciclurile lor de combustie internă, volumul total al motorului rămâne același. 

⏩ Citește și despre importanța arborelui cotit, care convertește mișcarea liniară a pistoanelor. 

numarul de pistoane

Stabilirea numărului de pistoane și de cilindri este stabilită de producătorul auto, respectiv de modelul de mașină comercializat și scopul acesteia. Capacitatea cilindrică se măsoară în litri (de exemplu, motor 2.0 l) sau în centimetri cubi (de exemplu, motor 1996 cmc). 

Este de la sine înțeles că un motor mare are și o capacitate cilindrică mare. Uite o detaliere: un motor de 1.996 cmc (2.0 l, valoarea fiind rotunjită), cu 4 pistoane, va avea o cilindree unitară a unui singur cilindru (piston) de 499 cmc, adică 0.5 l. 

Capacitatea cilindrică totală (cmc) este trecută pe talonul autovehiculului la punctul de referință „P1”.

La ce folosește capacitatea cilindrică

Capacitatea cilindrică se folosește pentru a determina puterea motorului (cai-putere) și cuplul acestuia. Așadar, vorbim de randamentul motorului.

Pentru că așteptările și nevoile pe care le vrem de la o mașină contează, trebuie să ținem cont de acest aspect atunci când achiziționăm un autovehicul. De exemplu, unii vor mașini cu motoare puternice, alții vor mașini cu motoare economice. Aceste alegeri sunt în strânsă legătură cu capacitatea cilindrică a mașinii. 

De asemenea, ținând cont de capacitatea cilindrică a unui motor, poți estima costuri de combustibil sau nivelul impozitului auto anual pe care îl ai de plătit, în calitate de proprietar. Și aici lucrurile sunt cât se poate de evidente: o mașină cu capacitate cilindrică mică va avea atât un consum mai redus de combustibil, cât și un impozit mai mic de plătit. 

Dacă tot am menționat de impozitul auto, începând cu anul 2023, sumele vor crește pentru motoarele cu o capacitate cilindrică de peste 1600 cmc. Pentru motoarele sub această valoare, sumele vor rămâne neschimbate.

Astfel, cel mai ieftin impozit va fi de 40 lei pentru motoarele sub 1000 cmc, iar cel mai scump impozit va ajunge la 6.900 lei pentru motoarele de peste 3800 cmc.

⏩ În funcție de capacitatea cilindrică dorită, descoperă oferta noastră de ▶ AUTOTURISME 

ce este capacitatea cilindrica

Calcul capacitate cilindrică

Modul de calcul al capacității cilindrice are la bază ecuația: π/4 * orificiu²  * bătaie * număr de cilindri. Capacitatea cilindrică motor se calculează de la orificiu (diametrul cilindrilor), „bătaie” (distanța parcursă de piston) și numărul de cilindri.

Așadar, capacitatea cilindrică a motorului este un parametru tehnic important din mai multe puncte de vedere. La următoarea achiziție auto, ia în considerare toate aceste informații.  

Sursa foto: Shutterstock 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)