autovit.ro
B SECTIUNI

Cardanul, transmisia cardanică și posibile defecțiuni

Indiferent de puterea motorului sau de tipul cutiei de viteze, o mașină echipată cu propulsie sau cu tracțiune integrală depinde de o piesă cheie din ansamblul transmisiei: cardanul. Dacă mașinile cu tracțiune convențională folosesc planetare, pentru a transmite forța motrică de la cutia de viteze până la roți, celelalte se bazează pe acest ax, cunoscut și sub numele de arbore cardanic. Piesă greu de reparat sau de recondiționat, cardanul are un cost de achiziție considerabil, în cazul în care trebuie înlocuit. 

În procesul lui de funcționare, o importanță aparte o au echilibrarea perfectă, pentru lipsa totală a vibrațiilor, precum și lubrifierea cât mai bună a componentelor. De regulă, aceasta din urmă se face pe linia de producție a subansamblului, dar există posibilitatea ca ea să nu fie suficientă pentru întreaga perioadă de folosire a mașinii. În lipsa unei ungeri corespunzătoare, pot apărea pierderi de ulei, care să ducă la frecarea directă a pieselor metalice. Orice semn care ar putea anunța o defecțiune a cardanului te va trimite imediat la un mecanic specializat. În caz contrar, te-ai putea confrunta cu una dintre cele mai dificile dintre avariile unei mașini cu tracțiune integrală sau cu propulsie. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

Care este rolul cardanului

Subansamblu în mișcare, cardanul unei mașini este cea mai lungă piesă de acest tip, iar rolul său este unul capital pentru posibilitatea vehiculului de a se pune în mișcare. Cardanul transmite mișcarea de rotație de la arborele de transmisie la puntea spate, fără a produce vreo modificare sau vreo amplificare asupra acesteia. Cuplajul cardanic permite transmiterea mișcării de la un arbore concurent la altul, iar axele acestora formează un unghi cu valoare maximă cuprinsă între 20 și 25 de grade. 

Piesa aceasta lipsește din dotarea mașinilor cu tracțiune, fiind apanajul exclusiv al modelelor care au propulsorul montat în față, dar ale căror roți motoare sunt cele din spate. Contribuția cardanului în ansamblul transmisiei variază în funcție de arhitectura fiecărui tip de vehicul în parte și de poziția diferitelor subansamble. Astfel, acesta va conecta cutia de distribuție cu cea de viteze, dacă ele sunt așezate separat pe cadrul automobilului. 

Mai exact, există posibilitatea ca amplasarea cutiei de viteze să fie lângă puntea spate, nu lângă motor, așa cum se obișnuiește. De asemenea, cardanul poate conecta arborii planetari la roți, dacă automobilul este echipat cu suspensie independentă a roților motoare. În mod normal, însă, cardanul va conecta cutia de viteze și pe cea de distribuție la transmisia principală a punții spate, cu rol de punte motoare.

Vezi categoria noastră de  ▶️  AUTOTURISME

Ce particularitati are transmisia cardanica

Ce particularități are transmisia cardanică

Cunoscută și sub numele de transmisie longitudinală, transmisia cardanică este o unitate funcțională independentă de motor și de cutia de viteze, fiind alcătuită dintr-un ansamblu complex de organe auto. Acestea sunt arborii, articulațiile, cuplajele de compensare, amortizoarele și suporturile intermediare. Transmisia cardanică este disponibilă în două variațiuni, după modul în care sunt folosiți cei doi arbori din componență, pentru a face transferul mișcării. 

Transmisia cardanică sincronă imprimă arborelui secundar o viteză unghiulară egală cu cea a arborelui primar, în timp ce transmisia cardanică asincronă imprimă viteze unghiulare diferite între cei doi arbori. Indiferent de specificul ei, transmisia cardanică trebuie să îndeplinească o serie de parametri tehnici, pentru a transmite forța motrice în mod optim. Pentru ca transferul momentului motor, de la propulsor către punte, să se facă într-o manieră cât mai progresivă, este nevoie ca transmisia cardanică să întrunească următoarele condiții:

  • amortizarea vibrațiilor;
  • atenuarea solicitărilor dinamice;
  • asigurarea rigidității necesare la torsiune;
  • funcționarea fără solicitări parazitare;
  • rezistența mare la stresul mecanic.

Vezi categoria noastră de 👉 CAMIOANE

Cum recunosti un cardan defect

Cum recunoști un cardan defect

Având în vedere solicitările intense la care este supus de-a lungul ciclului de utilizare, cardanul poate manifesta o serie întreagă de disfuncții. Supus unor forțe mari de inerție, ce produc vibrații intense și pot conduce la uzura prematură a arborilor și a articulațiilor, cardanul poate angrena în lanțul stricăciunilor diferențialul și cutia de viteze. Primul semn al faptului că ai un cardan care necesită o intervenție rapidă a mecanicului auto este sunetul metalic pe care piesa în mișcare o va produce la pornirea mașinii. 

Este necesar, așadar, din când în când, să acționezi contactul cu geamurile deschise, pentru a putea asculta cu atenție sunetele din momentul pornirii. Un alt indiciu al problemelor cauzate de cardan este reprezentat de sunetul parazitar, sub forma unui clinchet, pe care l-ai putea resimți la schimbarea treptelor de viteză. Acesta este momentul în care uzura cardanului este una mare, dar care mai poate fi compensată de o ungere corespunzătoare a componentelor acestuia. 

Faza critică a deteriorării unui cardan este cea în care observi scurgeri ale lichidului de transmisie sub mașină, ca urmare a vibrațiilor repetate ce au afectat arborii. În această situație, este complet nerecomandat să mai conduci mașina în regim normal și trebuie să intervii de urgență asupra transmisiei, cu ajutor specializat. În caz contrar, riști să te confrunți cu o cădere a cardanului, chiar în timpul mersului, ceea ce te va împiedica să te mai deplasezi și va necesita fie remorcarea, fie găsirea unei platforme: un scenariu pe care nu ai vrea să îl experimentezi într-un loc izolat, ale cărui căi de acces pot îngreuna o intervenție.  

Informațiile de mai sus pot face diferența dintre o mașină de care să te bucuri pentru cât mai mult timp și una pe care nu mai poți conta. Atenția la modul de funcționare a transmisiei este cea mai bună cale de a prelungi durata de viață a cardanului.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)