De-a lungul istoriei, industria autoturismelor a întâmpinat o serie impresionantă de provocări. Pornind de la capacitatea cilindrică și puterea pe care o dezvoltă un motor până la confortul oferit de autovehicul, toate acestea au contribuit la o evoluție fascinantă.
Servodirecția este un element important care participă la ușurința mobilității autoturismului. Aceasta te ajută în efectuarea manevrelor elementare în timpul călătoriilor zilnice, dar și în concediile petrecute alături de cei dragi.
Află mai multe despre ce este servodirecția, care este rolul acesteia și care sunt tipurile de servodirecție utilizate în construcția autoturismelor.
Ce este servodirecția?
Manevrabilitatea unui autoturism este un atu esențial în momentul în care achiziționezi un autoturism.
Servodirecția reprezintă un element important care ajută conducătorul autovehiculului să realizeze cu ușurință, prin intermediul volanului, atât manevre elementare executate pe loc, cât și manevre în mișcare.
În funcție de principiile de funcționare ale acesteia, servodirecția poate fi electrică sau hidraulică. Fiecare dintre aceste tehnologii prezintă o serie de avantaje și dezavantaje care vor fi prezentate în continuare.
👉 Sistemele de siguranță reprezintă o componentă importantă a autoturismelor. Citește articolul „Ce este sistemul ESP” și află mai multe despre avantajele sistemului ESP și modul în care acesta funcționează!
Servodirecție – Scurt istoric
Servodirecția a fost concepută ca un sistem revoluționar prin care autoturismele pot fi manevrate cu ușurință. Inițial, aceasta a apărut sub denumirea de „direcție asistată”. Primul brevet al acestei invenții care urma să revoluționeze lumea autovehiculelor a fost acordat în anul 1926 inginerului Francis W. Davis. Acesta a inventat un sistem format dintr-un cilindru hidraulic și un piston, care avea rolul de a reduce efortul manevrării volanului.
Principiul servodirecției a fost ulterior folosit pentru proiectarea vehiculelor militare utilizate în cel de-Al Doilea Război Mondial. Primul model de autoturism lansat cu această tehnologie a fost Chrysler Imperial, lansat în anul 1951. Progresul tehnologic din următorii ani a dus la îmbunătățirea servodirecției și, ulterior, la apariția direcției asistate electric sau hibrid hidroelectric.
👉 Ești în căutarea mașinii perfecte pentru drumurile zilnice, care să asigure confort și siguranță ție și familiei tale? Nu uita că site-ul Autovit.ro îți oferă o gamă largă de modele printre care Dacia Logan, un model versatil cu un consum redus.
Cum funcționează servodirecția electrică?
În cazul servodirecției electrice, aceasta folosește un motor electric, care este localizat la nivelul cremalierei de direcție sau al coloanei de direcție. De asemenea, motorul prezintă o serie de senzori, care au rol în măsurarea efortului de rotație pe care șoferul îl aplică în momentul manevrării volanului. În funcție de acest parametru, senzorii stabilesc nivelul de asistență pe care îl acordă conducătorului autoturismului, pentru manevrarea autoturismului.
Nivelul de implicare a sistemului de servodirecție electric este stabilit și în funcție de viteza pe care o are autoturismul. La viteze mici sau când autovehiculul staționează, sistemul contribuie semnificativ pentru a ușura manevrabilitatea volanului. Însă, la viteze mari, nivelul de asistență este ajustat, o rezistență mai mare a volanului contribuind la creșterea stabilității mașinii.
Avantajele servodirecției electrice
Sistemele de servodirecție electrice au fost implementate ca standard pe majoritatea autoturismelor începând cu anul 2000. Mentenanța ușor de realizat reprezintă un atu important care le asigură un avantaj în comparație cu sistemele clasice hidraulice.
De asemenea, autovehiculele dotate cu acest sistem prezintă o eficiență crescută raportată la consumul de combustibil.
De-a lungul timpului, avansul tehnologic a dus la îmbunătățirea sistemelor de servodirecție electrice. Astfel, acestea pot îndeplini funcții complexe precum asistența la parcare sau pentru menținerea benzii.
Un alt avantaj al servodirecției electrice îl constituie compensarea cu ușurință a condițiilor de drum, precum vânturilor puternice și a suprafețelor neuniforme.
👉 Dorești un autoturism de încredere și cu un design plăcut? Poți alege unul dintre autoturismele Opel Corsa verificate și recomandate de Autovit.ro.
Dezavantajele servodirecției electrice
Inițial, sistemele de servodirecție electrice prezentau o serie importantă de dezavantaje. Printre acestea se regăsea incapacitatea acestora de a oferi o senzație autentică de control a mașinii și de identificare ușoară a schimbărilor condițiilor de drum. Ulterior, această problemă a fost remediată, performanța acestora atingând-o pe cea a sistemelor hidraulice.
Printre dezavantajele sistemului de servodirecție electric se regăsesc imposibilitatea realizării reparațiilor folosind piesele standard și costul ridicat al manoperei.
Frecvent, pentru repararea acestui sistem sunt necesare cunoștințe tehnice avansate, deoarece problemele pot fi cauzate de o defecțiune la nivelul computerului de bord sau al senzorilor.
Cum funcționează servodirecția hidraulică?
Servodirecția hidraulică reprezintă primul sistem hidraulic utilizat în construcția autoturismelor. Elementul principal al acesteia este reprezentat de pompa de servodirecție, care este acționată prin intermediul curelei serpentină sau al unui alt tip de curea conectată la motor.
Pompa asigură un nivel adecvat al presiunii hidraulice, care se exercită asupra pinionului de direcție sau angrenajului. Acestea reprezintă elementele pe care șoferul le pune în mișcare pentru a vira roțile.
👉 Volkswagen este o mașină consacrată, cu personalitate, care inspiră încredere și confort sporit în timpul condusului. Dacă ești pasionat de Volkswagen Polo, alege din gama variată pusă la dispoziție de dealerul tău de încredere Autovit.ro.
Avantajele servodirecției hidraulice
Servodirecția hidraulică se bucură de popularitate datorită celor peste 50 de ani în care a fost folosită în dotarea autovehiculelor. În această perioadă de timp, a beneficiat de avansul tehnologic, care a contribuit la dezvoltarea componentelor și a reglajului fin al interacțiunii dintre piese.
Un alt avantaj al sistemului de servodirecție hidraulic îl reprezintă interacțiunea directă la drum și modul de percepție al șoferului asupra comportamentului autoturismului. De-a lungul timpului s-a constatat că, în cazul persoanelor care conduc un autoturism cu servodirecție hidraulică, sunt prezente:
- un control superior asupra autovehiculului, raportat la condițiile de drum;
- creșterea promptitudinii de a lua decizii rapide în efectuarea unor manevre în timpul mersului la viteze mari;
- capacitatea crescută de a simți orice schimbare a caracteristicilor carosabilului.
Dezavantajele servodirecției hidraulice
În ciuda avansului tehnologic, sistemul de servodirecție hidraulic prezintă și o serie de dezavantaje. Primul dintre acestea este reprezentat de existența fluidului hidraulic (fluid de servodirecție). Pentru menținerea siguranței în trafic, este recomandată:
- verificarea nivelului fluidului hidraulic;
- înlocuirea acestuia după o perioadă de aproximativ 5 ani;
- identificarea posibilelor scurgeri de fluid, care ar putea determina pierderea asistenței servodirecției în mers, la viteze mari.
Sistemul de servodirecție hidraulic necesită energie mecanică pentru funcționare. În consecință, motorul trebuie să fie pornit, iar eficiența din punctul de vedere al consumului de combustibil scade.
Un alt dezavantaj al sistemului hidraulic îl reprezintă numărul mare de piese și spațiul generos ocupat de acestea în compartimentul motor.
Simptome pompă servodirecție defectă
Problemele tehnice ale servodirecției pot fi detectate cu ușurință de fiecare șofer în momentul în care acesta păstrează ambele mâini pe volan. Printre principalele simptome ale unei pompe servodirecție defecte se regăsesc:
- zgomote în timpul virajului;
- creșterea rigidității volanului;
- reactivitate scăzută a autoturismului în momentul virajului din volan.
Dacă întâmpini probleme cu sistemul de servodirecție, este important să apelezi la cel mai apropiat service auto. De asemenea, este important ca în procesul de reparație să folosești piese de înaltă calitate pentru autoturismul tău.
Servodirecția este un element important al autoturismului. Aceasta asigură o experiență superioară la volan în timpul călătoriilor zilnice sau în vacanțe. Este important să te informezi despre tipul de servodirecție montat pe autoturism și despre modul de întreținere corespunzător al acestuia. În cazul apariției unor defecțiuni tehnice, este indicat să apelezi la un service auto autorizat.
Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.