Părinții noștri foloseau harta pentru a ajunge la destinație când călătoreau cu mașina. Astăzi, nu ne putem imagina un drum fără o aplicație GPS. Și nu o folosești doar în călătoriile lungi. Este utilă când mergi la muncă, pentru a evita străzile aglomerate sau atunci când vrei să găsești un restaurant bun în zonă. Vom face mai departe un top al celor mai bune aplicații GPS pe care să le folosești când conduci, dar și un top al celor mai utile aplicații GPS offline, pentru locurile în care nu poți folosi internet.
Cele mai bune aplicații GPS
Iată care sunt aplicațiile GPS cel mai des folosite și descărcate:
1. Here WeGo
HERE WeGo este o aplicație GPS gratuită și fără reclame, disponibilă pe platforma Android și iOS, care oferă utilizatorilor hărți detaliate, informații despre trafic în timp real, dacă există conexiune internet, și funcții avansate de navigare și planificare a călătoriilor.
În plus, aplicația HERE Maps oferă și funcții de transport public, precum informații despre rutele de autobuz, tren sau metrou. Utilizatorii pot vedea orare, prețuri și alte informații relevante despre transportul public din zona respectivă. Poți găsi ușor și alte facilități precum ATM-uri, obiective turistice sau restaurante.
2. Sygic GPS
Sygic GPS Navigation & Maps este o aplicație GPS, foarte avansată, care oferă hărți detaliate și informații precum poziția utilizatorului, indicatoare de direcție, distanța și timpul estimat până la destinație.
Aplicația include, de asemenea, caracteristici precum „Modul de condus noaptea” care se adaptează automat la lumina din mediul înconjurător pentru a fi mai ușor de citit, și „Modul de navigație camion” care ajută utilizatorii să ocolească drumurile cu restricții pentru camioane. Sygic GPS este compatibilă cu smartwatch-ul și poate fi folosită și de pe aceste dispozitive. Această aplicație GPS nu este în totalitate gratuită, poate fi descărcată gratuit de pe Google Play sau App Store, dar unele funcții sunt contra cost.
3. iGO
Prezentă inițial pe sistemele de navigare GPS, aplicația de GPS pe telefon iGO este preferată de către cei care au un drum lung de parcurs. Interfața ei este atractivă, iar hărțile sunt detaliate și ilustrate cu machete 3D ale principalelor clădiri.
iGO are simboluri vizuale pentru semnele de circulație. Este o variantă bună de GPS offline – inițial a fost concepută pentru funcționarea offline. Un mare dezavantaj pentru iGO este prețul de achiziție destul de ridicat.
Dacă ai nevoie de un sistem de navigație GPS performant, Autovit are o ofertă variată la prețuri competitive. Descoperă oferta Autovit pentru sisteme și accesorii de navigatie GPS.
4. Waze
Ne apropiem de cele mai utilizate aplicații GPS la momentul actual. Waze este cea mai populară și folosește aceleași hărți și surse de la Google Maps, însă interfața este diferită.
Waze este eroul care te salvează din traficul aglomerat, găsind cele mai bune rute ocolitoare. Aplicația este ușor de utilizat și gratuită. De la Waze primești informații în timp real, precum alerte de radar sau incidente pe traseu și, de asemenea, le permite utilizatorilor să interacționeze.
5. Google Maps
Am ajuns și la prima aplicație de navigare GPS creată. Este disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS și poate fi utilizată atât online, cât și offline. Pentru a doua variantă, trebuie să te asiguri că descarci înainte harta regiunii care te interesează. Dacă o folosești online, poți vedea live alertele radar sau diferite incidente de-a lungul drumului și poți selecta rute ocolitoare.
Harta este user friendly atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni, dar și pentru cei care intenționează să folosească mijloacele de transport în comun.
Portbagajul mașinii poate părea uneori prea mic, mai ales când pleci în vacanță cu familia. O cutie portbagaj poate fi soluția pentru toate bagajele. Nu vrei să renunți la echipamentul tău sau la jucăriile copiilor. Descoperă oferta Autovit pentru cutii portbagaj și pleacă în vacanță cu tot ce ai nevoie.
Cele mai bune aplicații de GPS navigation offline
Există situații în care nu poți folosi internetul. Nu va trebui să scoți harta fizică la fel ca părinții tăi când mergeau în vacanță, ci ai posibilitatea de a folosi una dintre cele trei aplicații GPS fără internet de mai jos.
Dacă plănuiești o vacanță în Marea Britanie, citește articolul nostru despre regulile de circulatie in Marea Britanie și vei descoperi sfaturi și informații esențiale, care îți vor deveni ajutoare de nădejde.
1. Sygic – navigare și offline
Am întâlnit-o și în topul de mai sus, dar este o bună opțiune și offline. Sygic este o aplicație de navigare GPS avansată pentru telefoane Android și iOS, care oferă hărți TomTom în modul de vizualizare 3D și o navigare cu indicații vocale pas cu pas. Poți descărca toate hărțile separat, deci vei putea utiliza aplicația și fără internet.
Aplicația GPS Sygic nu este în totalitate gratuită, se poate descărca gratis de pe magazinul Google Play sau App Store, dar unele opțiuni sunt contra cost. O poți testa gratuit pentru 7 zile.
2. Maps.me – GPS offline avansat
MAPS.ME este o aplicație GPS gratuită, care îți permite să descarci hărțile oricărei țări, astfel pot fi consultate offline și să te folosești de navigatorul GPS turn-by-turn fără a avea nevoie de conexiune la internet. Aplicația MAPS.ME folosește hărțile OpenStreetMap și funcționează doar offline.
Ai posibilitatea să descarci hărțile pentru fiecare țară din lume, traseele pot fi calculate pentru mașină sau pe jos, iar faptul că hărțile sunt open source asigură actualizarea lor foarte frecvent.
Dacă te pregătești de concediu, drumul spre mare, pe Autostrada Soarelui (A2), impune achitarea unor taxe de drum. Modalitățile de plată a taxei sunt relativ simple și intuitive, ușor de pus în practică, dar, pe lângă taxa în sine și valoarea acesteia, în funcție de masa maximă legală admisă, mai sunt o serie de alte detalii pe care merită să le cunoști când pornești la drum. Află tot ce trebuie sa stii despre taxa de pod de la Fetesti din acest articol.
3. HERE WeGo – cel mai bun GPS offline
HERE WeGo este complet gratuită și fără reclame de publicitate și îți permite să descarci toate hărțile de care ai nevoie pentru a le utiliza apoi offline. Desigur, există numeroase aplicații GPS fără internet, dar HERE WeGo se deosebește prin calitate: hărțile sunt foarte detaliate, complete și actualizate frecvent.
Căutarea unei adrese funcționează foarte bine datorită motorului de căutare rapid. După ce ai ales destinația ți se afișează trei rute alternative, cu toate detaliile despre timpul estimat al călătoriei, indicații despre trafic și prezența eventualelor drumuri plătite de-a lungul rutei alese.
Fie ca pregătești o călătorie lungă sau doar vrei să eviți zonele aglomerate ale orașului, o aplicație GPS îți va fi de folos. Dacă ești pe drum și cauți o benzinărie sau un ATM, puncte de legătură cu diferite mijloace de transport în comun sau obiective turistice, le poți găsi rapid în aplicația ta. De cele mai multe ori, aplicația este gratuită și te va conduce spre destinație, cu sau fără conexiune la internet.
Sursa foto: shutterstock
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.