autovit.ro
B SECTIUNI

Cât ar trebui să valoreze mașina ta

Ce valoare își păstrează mașina mea, după câțiva ani de utilizare? Cât ar trebui să cheltuiesc pentru o mașină second-hand? Cât ar trebui să economisesc pentru a cumpăra mașina visurilor mele? Acestea sunt întrebări pe care le adresăm atunci când ne gândim să vindem mașina sau să achiziționăm mașina dorită. 

În acest articol, ne propunem să aducem informații despre valorile autovehiculelor și să discutăm despre bugetul potrivit pentru achiziționarea unei mașini.

Bugetul pentru achiziționarea unei mașini

Majoritatea experților financiari sunt de acord cu câteva principii. Dacă alegi să cumperi o mașină prin leasing sau cu un împrumut bancar, nu ar trebui să dedici mai mult de 10% din veniturile lunare, pentru rata acesteia. 

Poate ajunge până la 15%, în cazul în care mașina este cu adevărat visul tău. În cele din urmă, cheltuielile legate de mașină ar trebui să reprezinte aproximativ 20% din bugetul tău lunar, dacă adăugăm și costurile legate de asigurare, impozit, combustibil, pneuri și întreținere.

Să presupunem că ai un venit lunar de 1000 de euro. În acest caz, rata lunară pentru mașină nu ar trebui să depășească 100 de euro, având în vedere că mai ai și alte cheltuieli precum chirie, utilități, îmbrăcăminte, mâncare și vacanțe.

Dacă ai avut un an bun și vrei să cumperi o mașină cu plata în numerar, suma maximă recomandată de experții financiari este 50% din venitul tău anual sau 10% din valoarea totală a averii tale. Dacă ai economii de 100.000 de euro, atunci îți permiți o mașină de aproximativ 10.000 de euro, ceea ce este suficient pentru o mașină decentă de oraș.

Evaluarea online a unui autovehicul

Dacă vrei să schimbi mașina, este important să cunoști valoarea reală a acesteia. Iată câțiva pași pe care îi poți urma, înainte de a începe negocierile:

  1. Caută mașini similare pe Autovit.ro. Cu cât găsești mai multe anunțuri cu specificații asemănătoare, cu atât vei putea evalua mai bine valoarea mașinii tale.
  2. În fiecare anunț vei găsi un indicator de preț, care îți va indica dacă prețul este sub, în medie sau peste prețul de piață.
  3. Pentru a estima corect intervalul de preț mediu pentru un anumit tip de mașină, platformele analizează informații despre vehicul și compară cu alte anunțuri similare. Această evaluare te poate ajuta să obții o imagine mai clară și mai precisă asupra valorii mașinii tale.

Cheltuieli lunare și economii pentru mașină

Aceste estimări sunt aproximative și pot varia în funcție de situația personală:

Locuință:

  • Chirie sau rată ipotecară: 800 – 2.000 RON
  • Utilități: 150 – 400 RON
  • Asigurare pentru locuință (dacă este cazul): 20 – 50 RON

Alimentație:

  • Cumpărături pentru alimente și băuturi: 400 – 800 RON

Transport:

  • Transport în comun sau combustibil (dacă deții o mașină): 50 – 200 RON
  • Asigurare și taxe pentru transportul public (dacă este cazul): 20 – 50 RON

Sănătate:

  • Asigurare medicală privată (dacă este cazul): 50 – 150 RON
  • Medicamente și servicii medicale: 50 – 150 RON

Divertisment și timp liber:

  • Ieșiri în oraș, cinema, activități culturale etc.: 100 – 300 RON

Comunicare:

  • Facturi pentru telefonie mobilă și fixă: 30 – 80 RON
  • Abonament pentru internet: 30 – 100 RON

Îmbrăcăminte și îngrijire personală:

  • Cumpărături pentru haine, încălțăminte, produse cosmetice etc.: 50 – 150 RON
  • Coafor, saloane de înfrumusețare: 30 – 100 RON

Economii și investiții:

  • Suma destinată economiilor sau investițiilor personale: 100 – 500 RON

Educație și dezvoltare personală:

  • Cursuri, training-uri sau materiale educaționale: 50 – 200 RON

Alte cheltuieli:

  • Altele, cum ar fi hobby-uri, abonamente pentru servicii online: 50 – 200 RON

Aceste estimări pot duce la un total lunar între 1.800 și 4.800 RON. Cu toate acestea, cifrele sunt doar estimative și pot varia în funcție de circumstanțele personale. Pentru o evaluare mai precisă, este recomandat să urmărești și să înregistrezi cheltuielile reale pe o anumită perioadă, pentru a obține o imagine mai clară.

O mașină mică și economică este o variantă foarte potrivită de deplasare în oraș. Descoperă categoria masini mici din oferta Autovit. Majoritatea dealerilor de pe Autovit oferă garanție pentru mașinile pe care le tranzacționează, deci poți cumpăra cu încredere o mașină rulată.

Cum să economisești pentru achiziționarea unei mașini

economisire bani

  1. Stabilește-ți un obiectiv: decizia cu privire la tipul de mașină pe care vrei să îl cumperi și în cât timp ai dori să îl achiziționezi te poate ajuta să stabilești un obiectiv financiar clar.
  2. Calculează costurile totale ale mașinii: ia în calcul prețul mașinii, taxele, asigurările, întreținerea și alte costuri asociate.
  3. Stabilește-ți un termen: decide în cât timp îți propui să economisești suma necesară pentru achiziționarea mașinii.
  4. Calculează economiile lunare: împarte suma totală la numărul de luni până la termenul stabilit, pentru a afla cât trebuie să economisești lunar.

De exemplu, dacă vrei să economisești 20.000 RON pentru o mașină și îți propui să o faci în următorii 2 ani, va trebui să economisești aproximativ 833 RON pe lună.

Este important să te asiguri că suma pe care o economisești lunar este realistă și sustenabilă, în contextul veniturilor și cheltuielilor tale curente. Dacă estimările tale lunare se încadrează între 1.800 și 4.800 RON (conform estimărilor anterioare), poți ajusta bugetul pentru economii în funcție de obiectivul achiziționării mașinii.

Cheltuielile anuale pentru mașină

De la cât costă o constatare auto până la cât cheltuiești pe combustibil, cheltuielile cu mașina nu trebuie neglijate. Aceste estimări sunt generale și pot varia în funcție de diferiți factori. Iată o listă a unor cheltuieli anuale comune și a sumelor aproximative:

Asigurarea auto:

  • Asigurare RCA: 500 – 1.500 RON (sau mai mult, în funcție de modelul mașinii și de profilul șoferului)
  • Asigurare CASCO: 1000 – 3.000 RON (poate varia semnificativ)

Taxe și impozite:

  • Impozit auto anual: 100 – 1000 RON (variază în funcție de caracteristicile mașinii)
  • Taxa de poluare (dacă este cazul): poate varia, în general, între 100 – 1.000 RON

Combustibil:

  • Costurile pentru combustibil pot varia în funcție de numărul de kilometri parcurși, dar și de consumul mașinii. O estimare generală ar fi între 2.000 – 5.000 RON pe an.

Întreținere și reparații:

  • Întreținere periodică și revizii tehnice: 500 – 1.500 RON (aproximativ)
  • Reparații și întreținere preventivă: 500 – 2.000 RON (aproximativ)

Dacă ai nevoie de piese de schimb pentru mașina ta, poți găsi o gamă variată la prețuri accesibile, pe Autovit.ro. Descoperă categoria piese și alege ce se potrivește mașinii tale.

Anvelope și service:

  • Costurile de înlocuire a anvelopelor: 800 – 2.000 RON (aproximativ, depinde de dimensiunea și calitatea anvelopelor)
  • Alte cheltuieli pentru întreținerea mașinii (uleiuri, lichide etc.): 200 – 500 RON 

Parcare:

  • Taxe de parcare în oraș sau în parcări publice: 300 – 1.000 RON 

Deprecierea valorii mașinii:

  • Deprecierea valorii mașinii este un cost dificil de estimat, dar poate fi semnificativ, mai ales pentru mașinile noi. Poți utiliza un calculator depreciere auto online, pentru a stabili valoarea actuală a mașinii.

Alte cheltuieli:

  • Eventuale amenzi de circulație taxe pentru treceri pe poduri sau autostrăzi, asigurări suplimentare: variabil, în funcție de situație.

Leasingul auto este un tip de finanțare care îți permite să închiriezi o mașină de la un dealer sau o reprezentanță, pentru o anumită perioadă de timp și un anumit număr de kilometri, în baza unui contract de leasing. Află din acest articol totul despre operațiunea de predare leasing.

În general, costurile anuale pentru deținerea și utilizarea unei mașini în România pot varia între 5.000 și 15.000 RON sau chiar mai mult, în funcție de tipul și vechimea mașinii, modul de utilizare și alte circumstanțe. Este important să iei în considerare toți acești factori, înainte de a lua o decizie cu privire la achiziționarea și utilizarea unei mașini.

sursa foto: pexels

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)