
Desi nu mai este demult un model nou pe piata, se pare ca Renault Megane inca mai are argumente prin care sa ne surprinda. Iar de aceasta data prin propulsorul 1.6 dCi de 130 CP, un motor performant care se remarca mai ales la capitolul autonomie, adica distanta care poate fi parcursa cu un singur plin de rezervor.
O compacta populara in randul clientilor romani, Renault Megane s-a impus mai ales prin raportul avantajos dintre performantele dinamice, echipare si pretul de achizitie. La care mai putem adauga consumul redus al legendarului 1.5 dCi… Insa in acest test nu vorbim despre un Megane oarecare, ci despre un GT Line, o serie dezvoltata de departamentul Renault Sport si care beneficiaza de multe elemente de sasiu preluate in mare parte de la generatia anterioara Megane RS. Suna bine, nu? Iar in plus, testul l-am efectuat cu propulsorul 1.6 dCi de 130 CP, un motor mai mult decat interesant in materie de consum.
Vizual, aceasta serie GT Line se remarca prin spoilerele redesenate si vopsite in culoarea caroseriei. Iar un ochi mai avizat poate observa ca si garda la sol este usor mai coborata, mai exact cu 12 mm.
La interior ies in evidenta o multime de detalii sporty, cum ar fi afisajul analogic al instrumentelor de bord, pedalierul din aluminiu ori scaunele configurate sport. Pana si volanul provine de la Megane RS, in timp ce habitaclul este bine finisat, cu materiale moi la atingere si asamblari atent realizate. Locurile din spate nu mi s-au parut foarte spatioase, insa portbagajul de 368 litri cu suprafata de incarcare plata dupa rabatarea banchetei primeste pe merit o bila alba. Insa o bila neagra trebuie acordata sistemului de navigatie, foarte greu de setat in timpul mersului…
Fiind vorba despre o serie cu influente clare de la vechiul Megane RS, tinuta de drum este net imbunatatita prin comparatie cu un Renault Megane obisnuit. Iar daca putem la socoteala si suspensia mai ferma decat la o versiune obisnuita, rezultatul este un comportament dinamic superior. Mi-a mai placut si feed-back-ul la volan cu un grad ridicat de acuratete, avantaj pus in valoare mai ales pe traseele virajate. Imbunatatiri am sesizat si la timoneria cutiei de viteze manuale cu sase trepte, dar si la servoasistarea directiei, devenita mai ferma prin comparatie cu un Megane obisnuit.
Dar sa trecem la motorizare, subiectul principal al testului. In primul rand turbodieselul de 1,6 litri este deosebit de silentios in sarcina si prezinta valori foarte bune, nu numai pentru putere, ci mai ales pentru curba de cuplu. Mai exact, propulsorul ofera nu mai putin de 320 Nm disponibili inca de la 1.750 rpm, ceea ce este fara indoiala o performanta. Ce inseamna asta? Pai in practica se traduce printr-un raspuns foarte prompt, dublat de capacitatea de reaccelerare la turatii reduse, asta fara a fi nevoie de retrogradare. Insa “cireasa de pe tort” este consumul de carburant… Astfel media acestui test de 400 km a fost de 5,3 litri/100 km, in conditiile in care rularea a fost efectuata pe autostrada la o viteza setata pe cruise control la 130 km/h. Ceea ce inseamna o autonomie de 1.132 km cu un singur plin de rezervor, in regim de autostrada. Dar pentru a-mi face o parere de ansamblu in privinta consumului extraurban, am mai parcurs inca aproximativ 100 km pe drumuri nationale cu viteza legala, iar la final am obtinut un consum de 4,9 litri/ 100 km, adica o autonomie de peste 1.200 km…
Voi ce parere aveti despre aceasta serie speciala Renault Megane GT Line? Cum vi se pare combinatia dintre temperamentul sporty si economia de carburant? Va astept comentariile mai jos…

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.