
Întrebările despre infrastructură și mai ales despre numărul de kilometri de autostrăzi sunt la ordinea zilei în România. Este și normal, mai ales că logistica ce poate da drumul lucrului pe șantiere este un adevărat dezastru. Anul acesta va fi unul dintre cele mai slabe în ceea ce privește numărul de kilometri de autostradă deschiși circulației. Totuși, se pare că proiectele importante au fost puse în ordine, iar Ministrul Transporturilor ne anunță că anul viitor vom avea de 10 ori mai mulți kilometri de autostradă inaugurați. Ce înseamnă asta?
În acest moment, rețeaua de autostrăzi din România însumează aproape 750 de kilometri, iar anul 2016 se pare că se va încheia cu puțin peste 15 km de autostradă deschiși circulației. Chiar și așa, Ministrul Transporturilor este optimist în ceea ce privește anul viitor, dar și 2018. Conform declarațiilor acestuia, anul viitor trebuie să ne așteptăm la deschiderea a circa 150 km de autostradă, deci, de 10 ori mai mulți decât în 2016. Pentru acest an ar putea fi deschiși doar 15 kilometri de autostradă ca parte a lotului doi Lugoj-Deva. Aceștia vor putea fi folosiți însă doar dacă se va deschise și nodul rutier de la Margina prin care sectorul se poate racorda la rețeaua națională de drumuri.
”În 2017 vom deschide circulaţiei 150 de kilometri, din care 117 kilometri sunt în stadiu avansat. Pentru 30 şi ceva de kilometri de autostradă va trebui să administrăm cu atenţie situaţia pentru a ne asigura că vor fi finalizaţi”, a declarat acesta.
Pentru anul 2018, planul autorităților spune că România trebuie să aibă mai mult de 1.000 de kilometri de autostradă, însă Guvernul urmează să se schimbe, iar noii veniți ar putea lua alte decizii.
Cea mai importantă autostradă pentru economie va fi finalizată în 2021
Cea mai așteptată autostradă din România urmează să lege orașele Pitești și Sibiu, ceea ce înseamnă că legătura între granița de vest a țării și cea de est, din cadrul coridorului european Nădlac-Constanța, va fi continuă. Costul estimat pentru construcția autostrăzii este de 1.6 miliarde de euro și are ca termen de finalizare anul 2021, dar asta dacă totul va decurge conform planului. Totuși, fiind o lucrare cu dificultate tehnică ridicată, riscurile ca termenul să fie nu fie respectat sunt destul de mari.